Middenafstandloper Niels Laros geniet van het gevoel dat hij kan vliegen (deel 2)

 

door Bert Vreeswijk

 

In 2023 was de grote doorbraak van middenafstandloper Niels Laros uit het Brabantse Oosterhout. Het zat er al een tijdje aan te komen voor de jonge atleet (18), want in het seizoen 2021 -2022 verpulverde hij het ene jeugdrecord na het andere en reeg hij de nationale en Europese jeugdtitels aaneen. Begin 2022 deed Niels’ trainer Herman Vrijhof (70) als clubtrainer/coach bij ATV Scorpio een stapje terug en verhuisde Laros al snel naar het Nationaal Sport Centrum Papendal. Die keuze bleek een gouden greep te zijn want nu kon hij zich als atleet fulltime verder ontwikkelen onder de deskundige en bezielende leiding van de internationaal ervaren bondscoach, de Pool Tomasz Lewandowski. De ruwe diamant Laros werd gepolijst en brak snel door. Bij de WK 2023 te Boedapest verraste hij vriend en vijand en ook zichzelf door op de 1500 meter via de halve finale met een nieuw Nederlands record (3.32.74) door te dringen tot de eindstrijd. In deze finale liet Laros een tactisch fenomenale race zien, waarmee hij tussen de gevestigde orde een prachtige tiende plaats behaalde en zijn Nederlands record aanscherpte tot  een onvoorstelbaar snelle tijd van 3.31.25. Nog slechts een half jaar voor de Olympische Spelen in Parijs lijken de verwachtingen hoog gespannen te zijn in het Nederlandse kamp. We zullen moeten afwachten hoe de prestaties van Niels zich de komende maanden verder ontwikkelen, maar hem zal er alles aan gelegen zijn om tijdens de Spelen te schitteren!

Wij van baan-atletiek.nl zochten contact met Niels Laros en legden hem een aantal vragen voor.

 

Niels, volgens mij valt de appel in jullie gezin niet ver van de boom want je vader Marcel was een topatleet op de steeple (8.21.90) en je moeder Sandra was ook een goede loopster?

“Mijn broer Lars ging trainen bij ATV Scorpio en ik op 6-7 jarige leeftijd vervolgens ook. Hier haalde ik super veel plezier uit. Met het plezier dat ik gelijk in het lopen had is het voor mijn ouders nooit nodig geweest mij extra te stimuleren. Het klopt dat mijn beide ouders goede lopers waren en ook mijn broer Lars kan behoorlijk lopen. Het zit wat dat betreft wel echt in de familie en genen denk ik ja.”

Niels tijdens een tempotraining op sportcentrum Papendal, waar zijn trainer/coach Tomasz Lewandowski een druppeltje bloed afneemt om de exacte belastingswaarde te kunnen bepalen.

Tijdens de halve finale van de 1500 meter op het WK in Boedapest 2023 wist Niels zich in een tactisch sterk gelopen race te plaatsen voor de finale. In de finale behaalde hij uiteindelijk de 10e plaats. foto van Erik van Leeuwen.

Niels samen met zijn coach Lewandowski stralen blijdschap uit, na alweer een mooi gelopen race.

Je bent inmiddels ingeburgerd op Sportcentrum Papendal. Hoe bevalt dat, waar woon je, en studeer je nog?

“Ik woon op Papendal zelf. Dat bevalt heel goed, zo heb ik alles dichtbij. We trainen veel op de atletiekbaan en de 500m ronde die hier omheen ligt. Soms gaan we naar het bos vlakbij Papendal. Ik ben op dit moment bezig met het afronden van de middelbare school.”

2023 was het jaar van jouw grote doorbraak, met tijden die er niet om liegen. Hoe heb je dat zelf ervaren, kun je goed met de druk omgaan die er ongetwijfeld op je afkomt na je geweldige race op het WK te Boedapest?

“Ik had niet verwacht dat ik dit jaar al de finale zou halen van de WK. Ik hoopte dit wel ooit te halen. Ik voelde geen enkele druk, uiteindelijk was het voor mij bijzonder om nu al de finale te halen.”

Afgelopen jaar werd je tijdens het Nationale Sportgala ook verkozen tot  Sporttalent van het jaar. Hoe heb je die eervolle verkiezing ervaren?

“Voor mij draait het vooral om wat ik op de baan kan laten zien. Daar hecht ik de meeste waarde aan, maar het is natuurlijk wel een hele eer dat nu de erkenning er is door verkozen te zijn met de titel Sporttalent van het jaar.”
Jij loopt nu tijden die de Noor Jacob Ingebrigtsen, Olympisch kampioen in Tokyo 2021 op de 1500m, op jouw leeftijd ook liep. Droom je er wel eens van om hem in een persoonlijk duel te kunnen verslaan?

“Natuurlijk zou ik Jakob graag een keer in een rechtstreeks duel verslaan, maar ik focus mij op mijn eigen ontwikkeling, het is geen doel op zich.”

Dit jaar staan de Olympische Spelen voor de deur, mondiaal gezien het hoogste podium, dus voor jou het piekmoment in 2024 lijkt mij. Of heb je nog andere pijlen op je boog, want er staat ook nog een EK in Rome en een WK U20 op de agenda?

“Ik ben nu op trainingsstage in Kenia (3e week januari). We zijn hier een goede basis aan het leggen voor komende zomer. Binnenkort zullen we de exacte planning voor de zomer gaan bespreken.”

Als je aan het WK U20 gaat deelnemen, is er dan nog geduchte concurrentie te verwachten (want iedereen let nu op jou)?

“Natuurlijk is er concurrentie, maar daar ben ik zelf niet mee bezig. Soms bespreek ik dat voor een race wel met mijn coach, op wie ik moet letten bijvoorbeeld. Soms juist ook bewust niet, zodat ik volledig mijn eigen race kan lopen.”

Ik las ergens dat je kunt afzien als geen ander tijdens een race en dat je na afloop hoofdpijn hebt en het melkzuur soms uit je oren komt. Dat vraagt na elke race om een goed herstel. Welke herstelbevorderende maatregelen zet je daarvoor in?

“Dat klopt ja. Ik kan erg diep gaan tijdens een race en dan voel ik me kort na de race best vaak slecht. Wanneer dat wat is weggetrokken begin ik aan mijn cool-down en zorg ik ervoor dat ik mij goed verzorg en wat eet en drink.”

Jos Hermens van Global Sports waarschuwt je regelmatig dat je niet te vaak gek moet doen en een rustige trainingsopbouw moet volgen. Hoe reageer je daarop?

“Ik heb veel vertrouwen in het begeleidingsteam om mij heen, zowel in mijn coach als in mijn management. Ik neem dit soort adviezen natuurlijk serieus.”

Ik las ergens dat je moeite hebt met verlies. Waar komt dat vandaan en hoe ga je daarmee om (want jij weet zelf ook wel dat je niet altijd kunt winnen)?

“Het lijkt me logisch dat je als atleet niet graag verliest. Daar ben ik geen uitzondering in. Natuurlijk kun je niet altijd alles winnen, maar met die instelling ga ik geen wedstrijd in.”

Zien we jou nog terug op het NK indoor of WK indoor in Glasgow of past dat niet in je trainingsopbouw naar de Olympische Spelen?

“Daar gaan we binnenkort een beslissing over nemen.”

In de maanden juni tot half augustus zijn achtereenvolgens het EK in Rome, de NK baan in Hengelo, een week later de FBK Games, de Olympische Spelen en als afsluiter de WK U20 in Lima (Peru). Dat wordt nog een hele puzzel voor je, zijn jullie daar al uit hoe dit te periodiseren?

“Er is inderdaad een hele hoop komende zomer. Wat voor mij de speerpunten gaan zijn bespreek ik nog met mijn team.”

Niels, wij gaan je op de voet volgen en wensen je een fantastisch baanseizoen toe, en zoals je zelf zegt extra genieten van je Olympische deelname.                        

 En natuurlijk hartelijk dank voor je bijdrage.

Laatste nieuws: op 11 februari 2024 heeft Niels bij een wegwedstrijd in Monaco het Nederlands record 5 km op de weg verbeterd en gebracht op 13.26.

 

Profiel Niels Laros

Geboortedatum: 17-04-2005

Atletiekclub: ATV Scorpio (Oosterhout)

Specialisatie: Midden-langeafstand

Favoriete training: tempo’s

Trainer/coach: Tomasz Lewandowski (bondscoach Mila, Atletiekunie)

Sponsor: Nike

 

Beste prestaties (stand 11 februari 2024)

800 m: 1.44.78 Nederlands record U20, Monaco 2023

1500 m: 3.39.46 Nederlands en Europees record U18, Luzern 2022

1500 m: 3.32.89 evenaring Nederlands sen. en U20 record, Nice 2023

1500 m: 3.32.74 Nederlands sen. en U20 record, Boedapest 2023

1500 m: 3.31,25 Nederlands sen. en U20 record, Boedapest 2023

1 mijl: 3.48.93 Nederlands sen. en U20 record, Eugene 2023

2000 m: 4.49.68 Nederlands sen. en U20 record, Brussel 2023

3000 m: 7.48.25 Nederlands sen. en U20 record, Zagreb 2022

5000 m: 13.23.01 Nederlands U20 record, Oordegem 2023

5 km op de weg: 13.26 Nederlands record, Monaco 2024

 

Behaalde internationale titels

2022: goud EK U18

2022: goud EK U18

2023: goud EK U20

2023: goud EK U20

Onderscheiding                                                                                              2023: verkozen tot Sporttalent van het jaar in Nederland

Behaalde nationale titels

2021: goud NK veldloop U18

2021: goud NK 1500m outdoor U18

2022: goud NK 1500m indoor U18

2022: goud NK 1500m outdoor U18

2022: goud NK 800m outdoor U18

2023: goud NK veldloop te Eersel

Vergelijkende 1500 m. toptijden