Rik Taam en zijn resterende kansen voor Tokio

door Hans van Kuijen

In het laatste weekend van juni staan de Nederlandse kampioenschappen in Breda gepland. Dit is de laatste kans voor de atleten om zich via het World ranking systeem te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio.

Een van de opvallendste inschrijvingen is Rik Taam, die is ingeschreven voor de 10-kamp. Blijkbaar wil hij toch nog een poging wagen om zich te kwalificeren. Op dit moment neemt Rik de 35e positie in op de World ranking, waar bij de meerkampen de top 24 worden geaccepteerd als deelnemer.
In eerdere berichten heb ik al uitgesproken dat het voor mij onbegrijpelijk is dat Rik dit jaar in Götzis aan de start verscheen, terwijl hij in Lana of Arona aanmerkelijk meer bonuspunten kon veroveren, vanwege aanzienlijk zwakkere deelnemersvelden bij deze wedstrijden. Een overwinning in een van deze wedstrijden (met het puntentotaal van Götzis) zou Rik naar de 18e plaats van de World ranking hebben gebracht, ruim voldoende dus voor kwalificatie voor de Olympische Spelen.
Nu zal Rik zich moeten concentreren op het behalen van de rechtstreekse kwalificatie van 8.350 punten (theoretisch is er nog een kans dat 8.330 punten voldoende is, maar dat is afhankelijk van de prestaties van andere atleten gedurende de rest van deze maand.
Andere landen hebben het systeem blijkbaar veel beter begrepen. Ook al ben ik zelf absoluut geen voorstander van het nu gehanteerde systeem, feit is wel dat we er mee te maken hebben en dat de kwalificatie voor Tokio, dit jaar, volgens dit systeem zal geschieden. En dat is al ruim een jaar bekend.
Andere landen hebben hier veel beter op ingespeeld. Zo behaalden de Tsjechische atleten Jiri Sykora en Adam Sebastian Helcelet afgelopen weekend in Arona de 1e en 2e plaats met resp. 8.117 en 8.058 punten en stegen hierdoor naar plaats 19 en 21 (komend van resp. plaats 35 en 38).
Komend weekend is in Ratingen de laatste grand prix wedstrijd waar maximale bonuspunten kunnen worden behaald. Een van de deelnemers aan deze wedstrijd is de Belg, Niels Pittomvils, die velen verraste met zijn 6e plaats en 8.222 punten in Götzis. Hij staat momenteel  43e op de World ranking lijst, maar een evenaring van zijn prestatie in Götzis en een plaats in de top 3 in Ratingen zal hem alsnog naar Tokio brengen.
Ik begrijp nog steeds niet waarom de Atletiekunie zo slordig is omgesprongen met de reële kansen van Rik Taam. Hij had voldoende kansen om zich te kwalificeren voor Tokio, maar blijkbaar heeft niemand het nodig gevonden (of wist men het niet?) om zijn kwalificatie voor Tokio via deelname aan de zwakkere Grand Prix wedstrijden te bewerkstelligen.