Wie is Pierce LePage?

Door Jan Lips (Canada)

Hij was er dit jaar in Götzis niet bij. Maar in Doha zal Pierce LePage zich laten zien. Let vooral op zijn zeer sterke eerste dag.

Noem eens vijf bekende Canadese tienkampers. Eh? Wel, Damian Warner natuurlijk, Michael Smith in de 1990's en, eh, eh… O ja, David Steen (als je oud genoeg bent je hem te herinneren), de eerste Canadees die over 8000 punten scoorde en brons won op de Olympische Spelen van 1988 in Seoel. Maar dat is het dan wel zo’n beetje.
Zie Pierce hiernaast links, samen met Damian Warner

Juist, Canada staat niet bekend als een leverancier van toptienkampers. Geen grote geschiedenis in de mannenmeerkamp zoals in landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Estland of Tsjechië. Natuurlijk heeft Damian Warner Canada op de kaart gebracht met betrekking tot de tienkamp, maar buiten Damian was er echt niemand anders die ook maar in de buurt kwam van zijn prestaties.
Maar dit jaar is een nieuw Canadees talent furore aan het maken: Pierce LePage. Zijn score van 8457 punten en winst bij de Decastar-wedstrijd in Talence (Frankrijk) dit jaar, heeft hem in de schijnwerpers geplaatst. Hij staat als 4e op de tienkamp-wereldranglijst van 2019 geklasseerd (in het oog houdend dat wereldrecordhouder Kevin Mayer zijn tot nu toe enige tienkamp in Talence niet afmaakte).

Wie is Pierce LePage?
De 23-jarige student aan York University in Toronto begon met atletiek op jonge leeftijd met hink-stap-springen. Als een jonge teenager begon hij interesse te tonen in andere onderdelen, maar zijn toenmalige coach dacht dat hij nog te jong was (in tegenstelling tot de opvatting dat je op jonge leeftijd veelzijdig moet trainen). Als 17-jarige begon hij te werken met de uit Rusland afkomstige coach Gregory Portnoy (met wie hij nog steeds samenwerkt), die er een ruimere zienswijze op na hield. Coach Portnoy vroeg hem of hij een achtkamp wilde proberen. Hij had op dat moment geen idee waar hij aan begon, maar het was de start van zijn carrière als meerkamper.
Als 18-jarige deed hij zijn eerste junioren tienkamp (6500+ punten), verzamelde 7100+ punten het volgende jaar, en in zijn eerste jaar als senior scoorde hij zijn eerste tienkamp boven 8000 punten (Talence, 8027).
In 2018 won Pierce de zilveren medaille in de Gold Coast Australië Commonwealth Games (nadat Damian Warner zijn aanvangshoogte in het polsstokhoogspringen had gemist), en in 2019 brons bij de Pan American Games in Lima.

Wat Pierce meebrengt, naast zijn 2.00 m lang lichaam, is zijn uitstekende snelheid en grote sprongkracht. Dit jaar in Talence was hij indrukwekkend met een persoonlijk record van 10,31 in de 100 m, 7,87 m (+2,7) bij het verspringen, 2,07 m hoog (PR 2,09) en een sublieme 5,25 m bij polsstokhoog – een verbetering van zijn persoonlijk record, dat hij twaalf dagen eerder zette, met 20 cm.
Verder heeft hij een persoonlijk record van onder 48 seconden op de 400 m, en loopt hij een midden-14 seconden in de 110 m horden (zie foto hiernaast).
Zijn werpnummers kunnen nog wel wat werk gebruiken, alhoewel hij in Talence de discus al over 44 m wist te werpen. Zijn speerwerpen is nog relatief zwak (58 meter in 2018), en zijn afsluitende 1500 meter laat zeker een hoop te wensen over.
We kijken uit naar de prestaties van deze jongeman in Doha, die samen met de twee jaar jongere Duitser Niklas Kaul de toekomst van de tienkamp zou kunnen worden.