Klaverblad indoor polsstokgala een groot feest

door Bert Vreeswijk

Zaterdag 21 januari werd al weer voor de 9e keer het internationaal indoor polsstokgala in Zoetermeer gehouden. Initiatiefnemer van het eerste uur Jaap van der Plaat was dan ook oprecht trots dat atleten uit o.a. Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Zuid-Amerika en Bulgarije waren afgereisd naar Zoetermeer om deel te nemen aan dit unieke evenement, georganiseerd door ARV Ilion. Plaats van handeling was de indoorhal op het Van Tuylpark, waar het talrijk opgekomen publiek de atleten van dichtbij kon bewonderen.

Als eerste ging de talentenwedstrijd van start, waar C-junior Liam Wikerd (Phanos) zijn pr wist aan te scherpen tot een hoogte van 3.52 m. In de wedstrijd U23 slaagden zowel Melchior Treffers (PEC) als Twan van Rijn (AAV’36) er ook in hun pr te overtreffen. Beiden overbrugden een hoogte van  4.62 meter. 

Elite springers                                                                                                    

Bij de elite-vrouwen was het Marijke Wijnmaalen (Phanos) die met een sprong over 4.15 m. te sterk was voor de rest van het veld. De Duitse Clara Renz pakte met 4.05 m. het zilver. Menno Vloon liet in zijn eerste wedstrijd van het jaar zien dat hij op de goede weg is. Met een sprong over 5.60 m. was hij de blikvanger van het gala. Een poging over 5.70 m. mislukte op een haar na. Owen Beuckens (PEC) had een succesvolle dag, want hij wist voor de eerste keer de 5.00 m. grens te passeren. ARV Ilion kan mede dank zij alle vrijwilligers en sponsoren terugkijken op een uiterst geslaagd indoorpolsstokgala, dat volgend jaar zeker zal terugkeren op de indoor atletiekagenda.

Talrijk publiek bij het polsstokgala                          Menno Vloon in actie op 5.60 meter

In Memoriam Herman Timme

door Kees Sluys, foto Erik van Leeuwen

Herman Timme (l) bij de presentatie in 2012 van Bert Vreeswijks boek 'Tienkamp Totaal'. Rechts Eelco Sintnicolaas.

Onlangs overleed op 89-jarige leeftijd in Maastricht Herman Timme.

De Rotterdammer (1933), die in de jaren vijftig begon als voetballer bij Sparta en een tijdje als bokser actief was, schakelde in 1956 over naar atletiek en begon naar eigen zeggen eigenlijk meteen als tienkamper. Zijn ontwikkeling verliep dermate snel dat hij in 1958 (het jaar dat hij naar Maastricht verhuisde) al werd afgevaardigd naar het EK in Stockholm. Waar hij na een val op de horden voortijdig moest afhaken.

Hij opereerde in de schaduw van Eef Kamerbeek, maar was twee jaar later samen met zijn Brabantse collega-atleet en vriend eveneens van de partij op de Olympische Spelen in Rome. Na een goede eerste dag, die hij met een tiende plaats afsloot, eindigde hij uiteindelijk als vijftiende met een tegenvallend totaal van 6206 punten. Zijn reeks ging als volgt: 11.3/6.93/13.19/1.83/51.2/15.7/39.08/3.30/51.74/5.21.4

De tienkamp in Rome – waar Kamerbeek als vijfde eindigde – was een legendarisch zware uitputtingsproef, gekenmerkt door donderbuien, uren uitstel en bijgevolg nauwelijks tijd voor een redelijke nachtrust. Het miste zijn uitwerking niet. De Atletiekwereld noteerde: ‘Herman Timme kón niet meer. Op de 1500 meter leek het ons toe, dat de man uit Maastricht wel op z’n knieën verder had willen gaan en eerst toen hij na ruim één kilometer de tredgang goed te pakken had kwam er ietwat meer vaart in. Maar met 5.21.4 bleef Herman toch tientallen seconden bij de anderen ten achter.’

Dat hij echt wel meer in zijn mars had bewees Timme eerder in het seizoen toen hij tijdens het NK met 6992 punten (nieuwe telling 7213) maar zo’n 200 punten achterbleef op Kamerbeek. Zijn reeks toen zag er een stuk beter uit: 11.0/6.96/14.67/1.86/51.1/15.0/41.50/3.40/51.02/4.47.0

Na 1961 hield hij het als tienkamper voor gezien. Wel bleef hij actief op de baan en zou hij met kogel en discus nog jarenlang hoog op de nationale ranglijsten prijken. Beste prestaties: kogel 15.60 (1966); discus 51.71 (1965).

Osendarp

Voor mijn in 2008 gepubliceerde boek over de geschiedenis van de tienkamp (Snel, Hoog, Ver) had ik Kamerbeek wel, maar Timme niet geïnterviewd – al komt hij uiteraard in het boek voor. Ik kende hem dus niet persoonlijk.

Toen vier jaar later Bert Vreeswijk in het Olympisch Stadion zijn boek Tienkamp Totaal ten doop hield, bleek daar ook Timme van de partij. Ik stelde me aan hem voor, excuseerde me voor een omissie in mijn boek (in het aanhangsel had ik bij de Olympische Spelen van Rome verzuimd zijn vijftiende plaats te noemen). Hij deed daar allerminst moeilijk over, ook al omdat hij het boek – tot enige verbazing mijnerzijds – niet kende. Ik beloofde hem een exemplaar toe te sturen. Hij leek me een leuke, vrolijke man. En ik voelde me vereerd te horen dat ik altijd welkom was om in Maastricht langs te komen en nog eens van gedachten te wisselen.

Eerder dan ik kon vermoeden bood zich een gelegenheid aan. In 2013 uitgenodigd om voor deel 2 van de door Ad van Liempt en Jan Luitzen samengestelde reeks Sportlegendes (uitg. Balans) een stuk over Tinus Osendarp te schrijven, stuitte ik tijdens mijn research op een onverwachte connectie met Timme. Herman had nog onder Osendarp getraind! Osendarp, de sprinter die in de jaren dertig furore maakte met twee bronzen medailles op de Olympische Spelen van Berlijn 1936 en die twee jaar later in Parijs bij de EK goud pakte op 100 en 200 meter. Osendarp die tijdens WO II de verkeerde kant koos en na de oorlog tot jarenlange dwangarbeid in de Limburgse mijnen werd veroordeeld.

Eenmaal in Maastricht volgde een uitgebreid, vrolijk en leerzaam onderhoud over Timmes belevenissen met en sprintlessen van Osendarp. Maar ook over zijn leven en atletiekcarrière überhaupt, over de even fanatieke als uitbundige trainings- en wedstrijdjaren met kameraad Kamerbeek, over zijn voorzitterschap van AV Kimbria, over niet altijd even competente KNAU-bestuurderen c.q. bondscoaches, en nog veel meer.

Met zijn bijna 80 jaar maakte hij een levenslustige en energieke indruk. In zijn mooie hoekhuis ten zuiden van Stadspark Maastricht  stonden kennelijk niet voor niets diverse toestellen voor conditietraining opgesteld. Al was ook een goed glas wijn aan hem, en zijn vrouw Andree, besteed.

Mocht ik weer eens in Limburg vertoeven, zo drukten ze mij na afloop op het hart, dan was ik altijd welkom. ‘En neem je vrouw gerust mee.’

Herinneringen

Toen mijn vrouw en ik ons zomer 2016 voor een korte vakantie in Zuid-Limburg ophielden was de tijd gekomen. Op een stralend-zonnige dag werden we met open armen ontvangen in de tuin, waar niet veel later een fijne fles witte wijn werd ontkurkt. Gevieren onderhielden we ons genoeglijk over van alles en nog wat.

Nadien was er via de mail nog af en toe contact. Zo stuurde Herman met enige regelmaat visuele grapjes door die in zijn Limburgse kennissenkring rondgingen. Ook kreeg ik inzage in herinneringen die hij op schrift had gesteld – onder meer over zijn mooie belevenissen met Kamerbeek.

Ik vroeg me af of hij hier nog iets meer mee wilde doen en opperde dat zijn teksten, het liefst na enig redigeerwerk, voor menige atletiekliefhebber interessant zouden kunnen zijn. Voorzichtigjes drong ik een paar maal aan op publicatie (in welke vorm dan ook), maar voorzover ik weet is dat er nooit van gekomen.

Meerkampnieuws

door Kees Sluys

- Vorige maand, december 2022, verscheen de laatste aflevering van Deca Newsletter, het online-informatiebulletin van Frank Zarnowski over de tienkamp in de VS en internationaal. Vanaf 1976 heeft de emeritus-hoogleraar economie aan Mount St. Mary’s University (Emmitsburg, Maryland) onnoemelijk veel vrije tijd gestopt in het publiceren van zijn Newsletter, alsmede het schrijven van diverse boeken en overzichtswerken over de tienkamp. Zijn mooiste publicatie is wat mij betreft Olympic Glory Denied (1996) waarin hij grote tienkampers portretteert die eigenlijk olympisch goud hadden verdiend, maar die om wat voor redenen dan ook in hun streven werden gedwarsboomd.   

Zarnowski maakte ook deel uit van Amerikaanse tienkampdelegaties en was actief als speaker bij meerkampwedstrijden in de VS. Ieder jaar was hij in Götzis te vinden, soms over het terrein struinend, maar meestal actief op de bescheiden perstribune, in de buurt van onze eigen meerkampstatisticus Hans van Kuijen.

Ook zo iemand die zich al decennia vol overgave met de meerkamp bezighoudt. Weliswaar verschijnt diens jaarlijke meerkampbijbel Annual Combined Events sinds een paar jaar niet meer in druk, maar wie 15.00 euro stort op rekening NL79ABNA0523127898 (o.v.v. 2022 Annual Combined Events) krijgt het jaarboek in pdf toegestuurd.

 

- In deze 192 pagina’s tellende must voor meerkampliefhebbers ook ruime aandacht voor de aanstormende jeugd. Zoals Gabriel Emmanuel, de getalenteerde atleet die afgelopen zomer in Cali (Colombia) met 7860 punten wereldkampioen bij de U20-junioren werd. Inmiddels is bekend geworden dat hij naar de VS verhuist. Daar, aan de Universiteit van Arkansas in Fayetteville, gaat hij onder meer trainen met Ayden Owens-Delerme. De 22-jarige atleet uit Puerto Rico eindigde deze zomer bij het WK in Eugene fraai als vierde met 8532 punten en kwam daarbij met name sensationeel voor de dag op de 400 meter die hij in 45.07 aflegde.

Emmanuel is ook heel wat van plan. Kort na zijn wereldtitel liet de op 12 augustus 2003 geboren Hagenaar (1.92m/85k) in onze rubriek ‘In the spotlight’ weten: ‘Mijn doelen zijn om te blijven winnen, records te verbreken en mezelf aan heel de wereld te laten zien.’

Of dat al bij de Olympische Spelen van Parijs zal gebeuren, met een limiet van 8460 punten, lijkt trouwens wel veel gevraagd. Zoals het überhaupt twijfelachtig is of Nederland in 2024 met een tienkamper vertegenwoordigd zal zijn. Al gaan we er vanuit dat Rik Taam en Sven Roosen de komende anderhalf jaar nog veel moois in petto hebben.

 

- En dan hebben we nog dat andere, door te veel blessures geplaagde, talent: Rafael Raap. Eind december maakte hij bekend ook naar de VS te verkassen. Om precies te zijn naar de Universiteit van Oregon, in Eugene – daar waar het prachtige WK van 2022 plaatshad.      

Raap is inmiddels 23 jaar en liet op YouTube nog eens weten dat (ja, natuurlijk) deelname aan de Olympische Spelen zijn grote doel is. Hij trad al eens op in Götzis (2021) waar hij voortreffelijk hoog sprong (2.06), maar tijdens polsstokhoog geblesseerd het veld moest ruimen.

Bij zijn Oregon-aankondiging liet Raap weten dat kogelstoten nog veel verbetering behoeft en discuswerpen zijn lievelingsnummer is. In mei 2022 wierp hij in Lisse inderdaad een prachtafstand van 49.47 meter. Nu maar hopen dat de nieuwe trainingsprikkels goed uitpakken en dat hij zijn uit september 2020 daterende pr (7829 punten) snel en ruim boven de 8000 punten brengt.

De canon van de Nederlandse atletiek

door Piet Mosch

Afgelopen zondag werd in de winkel van Broese in Utrecht de Canon gepresenteerd en werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Gerard Nijboer. Op de foto Gerard en de vijf samenstellers van de Canon. Tout atletiek Nederland was uitgelopen om dit mee te maken. Gregory Sedoc was de spreekstalmeester en gaf eenieder de credits die hij of zij verdiende. De eerste kritieken uit de atletiekwereld en die daaromheen zijn positief over de inhoud het boek, maar nog meer over het fenomeen an sich: een compact overzicht van de atletiek historie, waarin Nederland een steeds prominentere rol is gaan spelen. Ik zeg altijd maar: "Kennis van het verleden is het paspoort naar de toekomst".

Thiam natuurlijk!!

door Kees Sluys

De zevenkamp in München begon voor Nederland met een domper. In de tweede reeks van de 100 meter horden kwam Emma Oosterwegel vlak voor de finishlijn ten val. Ze moest huilend afscheid nemen van het toernooi. Anouk Vetter mocht, na een zwakke start, best blij zijn met 13.37. Nafi Thiam was met 13.34 nauwelijks sneller. Van de andere mogelijke medaillekandidaten kwan het Zwitserse talent Annick Kalin met 13.23 het beste uit de bus, gevolgd door Noor Vidts met 13.29 en de luidkeels toegejuichte Carolin Schafer met 13.39. Maar behoorde de populaire Duitse - door de speaker consequent bij haar koosnaam ‘Carro’ genoemd - echt tot de favorieten? Na het hoogspringen (1.74) zag het er niet naar uit. Toch bleef ze drie centimeter voor op Vetter, die 1.68 en 1.71 nog in de eerste poging had gehaald. Onze landgenote werd op onoverbrugbare achterstand gezet door Thiam die met 1.98 ongenadig uithaalde. Weer leek zilver het hoogst haalbare.
Intussen manifesteerden Vidts (1.83) en Sulek (1.89) zich als zeer serieuze concurrenten. Maar op de twee laatste onderdeel van dag één sloeg Vetter mooi terug. Winst bij kogelstoten (15.68) en op de 200 meter (24.00) brachten haar terug op een derde plaats in de tussenstand. Thiam bleef ondanks iets minder kogelstoten zeer ruim aan de leiding met 4063 punten. Gevolgd door landgenote Vidts (3849) en Vetter (3824). Pal daarachter de regelmatig presterende Sulek (3815) en Kalin (3725).
Met sterke onderdelen verspringen en speer voor de boeg leek Vetter op een zekere medaille af te stevenen.

Maar dag twee zou voor Nederland andermaal een teleurstelling brengen. Nadat Thiam begon met een heel matige 6.08 en twee foutsprongen (na die laatste greep ze in wanhoop naar haar hoofd) bleef ook Vetter onder haar kunnen. Een foutsprong werd gevolgd door een, ver voor de balk afgezete, 6.27, waarna wederom een ’ongeldig’ volgde. Vidts bleef met 6.31 in de running, maar verreweg het best presteerden Sulek met een voortreffelijke 6.55 en Kalin met een formidabele 6.73 in haar tweede poging. Het bracht de Poolse en de Zwitserse naar plaats twee en drie, en deed Vetter naar de vijfde plek zakken.
Speerwerpen moest de zaak weer rechttrekken. Maar toen klonk opeens de mededeling in het stadion dat Vetter ‘nicht weitermachen kann’. Last van haar achillespees, echt lekker speerwerpen zat er niet meer in. Stoppen dus.
Nederland had natuurlijk nog een derde zevenkampster in de strijd maar Sofie Dokter presteerde minder dan gehoopt. Met een matig totaal van 5811 punten en een dertiende plaats kon zij niet tevreden zijn.

Intussen ging Thiam, ondanks matig speerwerpen (48.89), nog steeds onbedreigd aan de leiding. Voor Kalin, Sulek en Vidts. In hun onderlinge strijd op het slotnummer trok de betere 800 meterloopster Sulek aan het langste eind.
Uitslag:
1. Thiam 6628
2. Sulek 6532
3. Kalin 6515
4. Vidts 6467
5. Kriszan 6372
‘Carro’ Schafer (ooit nog op de zevenkamp verwoed duellerend met Dafne Schippers) kon met een zesde plek en 6223 punten niet echt meer imponeren.

Tienkamper Sven Roosen is altijd enthousiast en benieuwd.

door Michel van Eijkelenburg

Een dag nadat Sven Roosen een mooie 10e plaats op de EK tienkamp had behaald was hij nog in het stadion. Door het geluid van de tribunes heen spraken wij met hem. Sven nam de tijd om uitvoerig in te gaan op alle onderdelen van zijn tienkamp en op zijn ambities voor de komende jaren. Beluister dit gesprek hier:

Niklas Kaul doet het

door Kees Sluys

Het was, zoals gewoonlijk, een bescheiden schare fans die zich verzamelde voor de tienkamp-ochtendsessie van dag één. En dat in het enorme, nog steeds bijzondere en imposante Olympiastadion in München. Opvallend in de mooie deelnemerslijst was de naam van kersverse wereldkampioen Kevin Mayer - de man die zich bijvoorkeur slechts op een tienkamp per jaar concentreert. Hij liep een buitengewoon zwakke 100 meter (11.67) en gaf op. Wel bedankte hij netjes het publiek.
Serieus van start ging wel zijn grootste concurrent op papier, Zwitser Simon Ehammer. Met 10.56 en een fantastische 8.31 (hij sprong ook nog 8.27) ging hij wel zeer resoluut aan de leiding. Niklas Kaul, in Eugene nog goed voor een 8400 plusscore die had aangekondigd op dit EK te willen pieken, begon met een voor zijn doen goede 11.16 en een voor zijn doen ook niet eens zo slechte 7.10. Kogelstoten leverde voor de Duitser een redelijke 14.90 op, maar hier bleef Ehammer toch nog aardig in het spoor met 14.21.
Na drie onderdelen had de jonge Zwitser dan ook een reusachtige voorsprong van 398 punten opgebouwd ten opzichte van zijn Duitse concurrent. Of was deze eigenlijk al geen serieuze tegenstander meer?
Voor de niet-ingewijde leek het een duidelijke zaak, helemaal toen Ehammer ook bij hoogspringen (2.08 tegen 2.02) en op de 400 meter (47.40 tegen 47.87) nog eens de nodige extra punten pakte. Na dag één stond Ehammer met een schitterend totaal van 4661 punten bijna 500 punten voor op Kaul die met zijn 4184 inmiddels op de zevende plaats bivakkeerde.
Daartussen manifesteerden de jeugdige Italiaan Dario Dester (4327) en de jonge Noor Sander Skotheim (4324) zich met mooie scores.
Ruim daarachter, maar voor Kaul, stond Rik Taam met een keurige 4193 punten op de zesde plaats. Afgezien van het hoogspringen (1.93) en een matige 13.66 met kogel liep het naar behoren: 100: 10.76, ver: 7.29, 400: 47.61.
Ook Sven Roosen (jammer dat hoogspringen nog moeizaam gaat: 1.84) deed het goed met verder 10.83, 7.14, 14.17 en 47.69. Hij stond na de eerste dag als elfde geklasseerd met 4067 punten. Pal voor hem in de rangschikking stond medaillekandidaat (hij moet het meer van zijn tweede dag hebben) Maicel Uibo, de atleet uit Estland die ook echtgenoot is van 400 meterspecialiste Shaunae Miller-Uibo. Tijdens het kogelstoten sloot zij zich aan bij de kleine Estse coach-delegatie en mocht, na herkenning door het publiek, vele toeschouwers blij maken met een selfie.

Dag twee begon met een onaangename gewaarwording. Nog voor de start van de 110 meter horden zagen wij Rik Taam - op de tribunes!
Hij had na hoogspringen last gekregen van zijn voet maar had de 400 meter nog (zelfs zeer goed) kunnen doorstaan. Maar de volgende ochtend leek verdergaan toch te bezwaarlijk. Roosen mocht nu de Nederlandse eer hoog houden.
Menige koebel weerklonk toen favoriet Ehammer zich naar de startblokken van de 110 meter horden begaf. Ook op dit onderdeel liet hij zijn meesterschap zien: met 13.75 nam hij wederom royaal extra afstand van Kaul. Moest de Duitser uit Mainz nu toch echt vrezen dat zijn sublieme eindschot speerwerpen + 1500 meter ontoereikend zou zijn?
Misschien dat discuswerpen toch nog ietsje perspectief kon bieden. Want hier faalde Ehammer hopeloos met een worp van slechts 34.92. Maar Kaul liet hier kansen liggen. De man die 47, 48 meter in zijn mars heeft kwam tot een beste worp van slechts 41.80 meter.
Achter de onaantastbare Zwitserse leider streden Dester, Skotheim, Duitser Kazmirek, Wiesiolek (Polen), Uibo en die andere Est Janek Oiglane om de ereplaatsen. Met Kaul gevaarlijk loerend ook nog in de coulissen.
Intussen was ook de grote Arthur Abele-show begonnen. De man van Beieren, in 2018 in Berlijn nog Europees kampioen, was hier in München met zijn afscheidstienkamp bezig en kreeg alle gelegenheid om dit met het publiek te vieren. Aanvankelijk was een valse start bij de horden hem op diskwalificatie komen te staan, maar bij nader inzien mocht hij, na discuswerpen, alsnog zijn race lopen. Zodat hij zijn tienkamp kon afmaken.

Sven Roosen, met 38.40 bij discus matig op dreef, bezorgde de fans en zichzelf een aangename verrassing door bij polsstokhoog een fraai pr van 4.80 te springen. Na een zeer rommelig begin op 4.30 en 4.40 ging het naarmate de lat hoger werd gelegd alsmaar soepeler.
Ehammer breidde zijn voorsprong via 5.20 nog verder uit. Achter hem begonnen Uibo (5.30), Skotheim (5.00), Dester en Oiglane voorzichtig aan de andere medailles te denken. Kaul moest ten opzichte van Ehammer opnieuw verlies incasseren maar was blij met zijn 4.90 meter.
De Zwitser ging nog steeds majestueus aan de leiding met 7202 punten. Daarachter op zo’n 400 punten achterstand Dester, Uibo, Oiglane, Kazmirek en op 520 punten Niklas Kaul.

Voor Kaul, met zijn in principe ijzersterke dubbelslotstuk speer-1500 meter, leek zilver al wel zeker. Maar goud? Ja, Ehammer was zwak met speer en de 1500 meter was voor hem een marteling. Maar kon hij 520 punten verliezen?
Het reusachtige stadion zat al behoorlijk vol voor de avondsessie toen de mannen met het speerwerpen begonnen. En er leek zich een droomscenario te ontrollen toen Ehammer niet verder kwam dan 53.46 en Kaul (na 70.98 en een mindere poging) onder oorverdovend gejuich en op de Status Quo-klanken van ‘Whatever you want’ de speer naar 76.05 deed vliegen.
Een paar uur later stond het hele pak aan de start voor de slotafstand, inclusief Sven Roosen die een poging ging doen om zich bij de beste tien te nestelen en toch weer een 8000 puntenscore (8021) te behalen. Dat lukte na een voortreffelijke race in een nieuw pr van 4.18.43. Voor hem uit ijlde Niklas Kaul die na 400 meter resoluut de kop pakte, steeds verder uitliep en Ehammer met een formidabele 4.10.04 op meer dan een halve baan (in dit geval 38 seconden) zette. Kaul Europees kampioen.
Het stadion in vuur en vlam.
Magisch moment.

Tienkamper Rik Taam valt uit na 1e dag EK

door Michel van Eijkelenburg

Na een goede eerste dag in München lag Rik Taam op een keurige 6e plaats met uitzicht op een mooi puntentotaal. Maar tot onze schrik zagen we hem de volgende ochtend bij de 110m horden op de tribune zitten in plaats van in de startblokken. We vroegen hem wat er aan de hand was.

Wereldtitel voor wereldrecordhouder Mayer

door Kees Sluys

Jammer dat de Amerikaanse favoriet Garrett Scantling niet van de partij was vanwege drie gemiste ‘whereabouts’. Maar het werd in Eugene een mooie strijd met ook een paar interessante nieuwe gezichten.

Het was nog bewolkt boven Hayward Field toen op zaterdag 23 juli om 10.00 uur acht tienkampers klaarstonden voor de eerste serie van de 100 meter. Even later, in de derde reeks, liet wereldrecordhouder Kevin Mayer (we hadden dit seizoen nog niets over hem vernomen) met zijn 10.62 zien dat hij zich kennelijk goed had voorbereid. Favoriet Damian Warner deed het met 10.27 naar behoren alsook Ashley Moloney, de Australische bronzenmedaillewinnaar van Tokio, die 10.49 klokte.

Benieuwd waren we naar nieuwe namen als de Amerikaan Kyle Garland en de 22-jarige Ayden Owens-Delerme, de in de VS studerende man uit Puerto Rico met zijn fantasievolle haardracht. Deze was met zijn 10.52 niet helemaal tevreden. Garland, ook pas 22, donkere spierbundel met perfecte ‘sixpack’ en dit jaar al goed voor een score van 8720 punten, begon met 10.69.

Het verspringen was niet helemaal topniveau. Acht-meter-man Warner kwam tot ‘slechts’ 7.87 maar bleef de anderen wel voor. Springspecialist Zach Ziemek bleef steken op 7.70, Owens deed het met 7.64 goed en Mayer met 7.54 redelijk. Garland viel met 7.41 lichtjes tegen.

Ook bij het kogelstoten bleef de populaire Garland (pr: 16.65) met 15.24 ruim onder zijn niveau. Warner deed het goed met 14.99, Mayer verspeelde punten met een voor zijn doen matige 14.98, Owens mocht blij zijn met 14.97. Ziemek handhaafde zich met een pr van 15.37 in de kop van het klassement, waar zich ook Warner, diens landgenoot Pierce Lepage (de enige die de draaitechniek beproefde) en Owens bevonden. Winnaar van het derde onderdeel werd Grenada’s Lindon Victor die met 16.29 goede zaken deed. Sterk voor de dag kwam ook Leo Neugebauer met 15.83. De microfonist vond de naam van de in de VS studerende donkere Duitser (22) overigens maar lastig uit te spreken.

Regerend wereldkampioen (Doha 2019) Niklas Kaul, die bij het EK in München wil pieken, verging het nog niet al te best. Met 11.22, 7.09 en 14.52 was uitzicht op een ereplaats al verkeken.

Onderdeel vier, hoogspringen, leverde een mooi duel op tussen Garland en de Noorse belofte, de pas 20-jarige Sander Skotheim die met 2.17 zegevierde. De Amerikaan moest op deze hoogte afhaken. Warner en Mayer mochten met 2.05 tevreden zijn, en Ziemek deed het voor zijn doen redelijk met 2.08.

Owens leverde met 2.02 iets in op de concurrentie, maar wekte sensatie in de laatste serie van de 400 meter, het slotonderdeel van dag één. Met zijn fantastische 45.07 bleef hij slechts een fractie boven de magische 45.00 die voormalig wereldrecordhouder Ashton Eaton (ook in het stadion aanwezig) ooit op de klokken bracht. En, om nog maar eens een vergelijking te maken, hij was daarmee bijna een halve seconde sneller dan specialist Liemarvin Bonevacia in de halve finale van de 400 meter.

Dramatisch pakte de afstand uit voor Warner die na vier onderdelen aan de leiding stond. In de binnenbaan gestart greep hij na 130 meter naar zijn been en viel ter aarde. Hij moest de strijd verlaten.

Zonder de grote favoriet lag de strijd nu weer geheel open. Wie zou er profiteren? Owens ging met grote voorsprong (4606 punten) op kop, gevolgd door Lepage die 46.84 had gelopen en Ziemek, die slechts 49.56 scoorde. Mayer, wiens 49.40 ook niet indrukwekkend was, lag nog verder weg – maar mocht vertrouwen op zijn doorgaans ijzersterke tweede dag.

Ondanks de absentie van Warner op dag twee mocht Canada de hoop op goud levend houden. Lepage won de 110 meter horden in 13.78 voor Owens (13.88) en haalde bij het discuswerpen geweldig uit met 53.26. Het bracht hem in de tussenstand ruim aan kop, voor Owens (42.36), Ziemek (14.47 en 48.40), Mayer (13.92 en 49.40), Victor en Garland. Moloney, niet super op dreef, stopte na het discuswerpen.

Mayer begon het polsstokhoogspringen op 5.00 meter, de maximumhoogte die Lepage had behaald. Het leek riskant. Na twee foutsprongen restte de Fransman nog één poging. Drie keer falen en hij lag uit de wedstrijd. Maar zie, hij ging er overheen. Gebalde vuisten en geschreeuw.

Met Ziemek en de Est Maicel Uibo (echtgenoot van Shaunae Miller-Uibo) vocht Mayer de strijd verder uit. Uibo moest passen op 5.40, Mayer slaagde met zijn tweede poging en Ziemek ging er in de derde poging overheen. De lat werd op 5.50 gebracht. Maar dit was te veel. Owens, die slechts 4.50 overmeesterde, viel terug in het klassement dat nog steeds werd aangevoerd door Lepage: 7337 punten. Achter hem op minder dan 100 punten Ziemek en Mayer.

De medailles waren voor dit drietal. Maar in welke volgorde?

Mayer was op papier verreweg de beste speerwerper, maar moest het nog wel waarmaken. In de tweede poging deed hij zijn reputatie gestand: 70.31. Lepage kwam tot slechts 57.52 en moest nu ook nog vrezen voor Ziemek die 62.18 op zijn conto schreef.

Met de slotafstand voor de boeg kon Mayer de zege niet meer ontgaan. Hij stond na negen onderdelen op 8145 punten, voor Lepage met 8038 punten en Ziemek met 8027 punten. Owens, die slechts 50.98 had geworpen, liet op de 1500 meter nog eens zien dat hij een fenomenale allround-loper is. Aanvankelijk ver voor de rest van het veld uit, maar gaandeweg bijna ingehaald door Kaul, finishte hij in de fraaie tijd van 4.13.02. Mayer hoefde zich niet druk te maken. Hij bleef in de buurt van Lepage en Ziemek, die om het zilver vochten. Uiteindelijk trok de Canadees aan het langste eind.

Eindstand: Mayer 8816, Lepage 8701, Ziemek 8676, Owens 8532.

Victor, de sterke werper, eindigde met 8474 als vijfde. Voor Kaul, die op dag twee nog goed terugkwam (8434), en Uibo met 8425 punten.

Fantastische Anouk

door Kees Sluys

De spanning bij de Nederlandse toeschouwers in Hayward Field (Eugene) was maandag 18 juli tegen 19.00 uur bijna niet te harden. Ging Anouk Vetter dan voor het eerst WK-goud halen op de zevenkamp? Kon ze het fenomeen Nafi Thiam op dit moment suprême naar het zilver verwijzen?
In theorie leek het mogelijk. Op de martelende slotafstand, de 800 meter, moest ze niet meer dan anderhalve seconde toegeven op haar Belgische rivale. Gezien beider pr’s zou het mogelijk moeten zijn. Dus: aanklampen, de dood of de gladiolen.
Daar kwam het dertienkoppige veld de baan op. Nog een paar minuten voor de start.

Hayward Field is een prachtig nieuw stadion met zeer comfortabele zitplaatsen die aan stoelen in een chique bioscoop doen denken. Een enorm pluspunt dus. Als we naar de ‘track’ en het ‘field’ kijken vallen ook een paar dingen op. Alle werp- en springinstallaties bevinden zich aan één kant, in de finishbocht. De andere bocht is geheel groen van gras. Merkwaardig is de afgesneden bocht met de steeplechase-waterbak (of zoals men in Vlaanderen wel zegt: de ‘rivier’).
Zonder meer minpunten bij dit WK zijn het ontbreken van programmaboekjes alsook het totale gemis aan koffie-uitschenkpunten - iets dat ook de vrijwilligers hier belachelijk vinden.

De zevenkamp was zondagochtend begonnen. Emma Oosterwegel zat (net als Noor Vidts) niet helemaal lekker in de wedstrijd, maar Anouk Vetter presteerde op dag één zonder meer geweldig. Hoewel ze de een na laatste horde flink toucheerde klokte ze toch een behoorlijke 13.30 op het openingsnummer, de 100 meter horden. Hoogspringen ging allesbehalve soepel maar uiteindelijk stond er toch 1.80 genoteerd. Een hoogte die ze zelden haalt en die tot karakteristieke vreugdesprongetjes leidde. Zeer goed bezig was de grote favoriete Nafi Thiam, die na een voor haar doen prima hordenrace tot een fraaie 1.95 kwam (exact de hoogte van het zeer recente Nederlandse record van Britt Weerman). Opvallend was de bijzonder korte aanloop van Amerikaanse Kendell Williams die helaas totaal niet in de wedstrijd zat. Dit in tegenstelling tot het zeer snel ontluikende nieuwe Amerikaanse talent, de luid bejubelde Anna Hall. Zij moest met haar aparte springstijl pas op 1.89 afhaken en deed met 1.86 goede zaken. Zou zij mogelijk zelfs een bedreiging voor Vetter kunnen vormen? Bij het kogelstoten zette Vetter orde op zaken. Tegenover de 13.67 van Hall kwam Vetter in haar tweede poging tot een formidabele 16.25. Nieuw pr, huppelen van vreugde, en weer flink ingelopen op Thiam die met 15.03 lichtjes teleurstelde.
Resteerde op dag één nog de 200 meter. Thiam, springer/werperstype, deed het voor haar doen uitstekend met 24.39. Maar het was hier dat Vetter met een voortreffelijke 23.73 bijna de leiding in het klassement pakte. Hall bleek op deze afstand superieur met 23.08 en begon nu toch echt aanspraak op een medaille te maken. Zeker ook gezien haar bijzondere capaciteiten op het slotnummer, de 800 meter, waarop zij al eens in de 2.03.00 had gelopen.
Dag twee beloofde superspannend te worden. Thiam leek te sterk, eremetaal voor Vetter was wel zeker, maar werd het zilver of brons.

Een handjevol toeschouwers en coaches verzamelde zich maandagochtend op de tribunes voor de twee verspringbakken. Onder hen atletiekberoemdheid Jackie Joyner-Kersee, die als special guest aanwezig was. Zij hoefde ook nu niet te vrezen voor een
aanval op haar onvoorstelbare wereldrecord van 7291 punten - al leken mooie scores zeker in het verschiet te liggen.
Thiam deed het goed met 6.59. Stukken beter dan Vetter die na een ongeldige poging slechts 6.17 liet noteren. Maar toen, bij haar derde poging, demonstreerde Vetter weer haar uitstekende mentaliteit en broodnodige koelbloedigheid: 6.52! Pr en in het spoor gebleven. Intussen deed Hall het met 6.39 ook prima.
Ook bij het speerwerpen was de lange, slanke Amerikaanse
voor haar doen uitstekend bezig met 45.75. Maar toen even later in groep B de echte matadores begonnen werd het pleit voor haar beslecht. Zilver voor de Amerikaanse werd onmogelijk nadat Vetter in haar tweede poging geweldig uithaalde met een luidkeels toegejuichte winnende worp van 58.29 meter. Thiam bleef ruimschoots achter met 53.01, zodat met de door Vetter zo gevreesde slotafstand voor boeg de tussenstand er aldus uitzag:
Vetter: 6045 punten
Thiam: 6026 punten
Hall: 5741 punten

Anouk mocht dus zo’n anderhalve seconde toegeven om het goud te pakken. Wat ging ze doen? Mee met Thiam? Haar eigen race lopen? Wat werd haar tactiek?
Na het startschot ging Hall er, zoals verwacht, meteen vandoor met achter haar de Poolse Sulek. Thiam bevond zich na 200 meter midden in het veld, Vetter bleef achter en probeerde niet aan te haken. Hield ze bewust iets in om in de tweede ronde alsnog proberen op te stomen? Nee, de achterstand liep alleen maar op. Thiam was gewoon duidelijk beter en liep met 2.13.00 zelfs een onverwacht pr. Zeven seconden na haar kwam Vetter over de streep.
Blij met zilver en een fantastisch nieuw Nederlands record van 6867 punten. Thiam greep de titel met 6947 punten en was gewoon te goed. Hall verbrijzelde haar pr en pakte met een prachtig totaal van 6755 als verwacht het brons. En Emma Oosterwegel? Zij werd zevende met een toch nog mooie score van 6440 punten.
Jammer genoeg werden de medaillewinnaars pas na afloop van het avondprogramma gehuldigd, toen het stadion al bijna was leeggelopen. Ook zoiets dat ze hier in Eugene toch beter hadden kunnen en moeten regelen.

 

Afscheid van Eelco

door Kees Sluys


Eelco Sintnicolaas (35) heeft definitief afscheid genomen. Hij deed dat zondag jl bij de Nederlandse atletiekkampioenschappen die op ‘zijn’ thuisbaan van AV’34 in Apeldoorn werden georganiseerd.

Even leek het erop dat Eelco zijn aangekondigde allerlaatste tienkamp toch niet kon afmaken. Na zijn derde poging bij het speerwerpen liep hij trekkebenend richting zijn fans die zich achter de hekken hadden verzameld.

Gelukkig kwam hij een half uur later toch aan de start van het slotonderdeel, de 1500 meter. Terwijl winnaar Sven Roosen in zijn eentje voorop ging in een poging om toch nog over de 8000 punten te komen (hij slaagde: 8020) voltooide Eelco, gesteund door clubgenoot Lauri Hulleman zijn lijdensweg, die tegelijkertijd een (zij het door te weinig publiek) luid bejubelde triomftocht werd. Dat hij met een score van 6936 punten als zevende eindigde was bijzaak. Voor de statistieken:

100: 11.48 / ver: 6.63 / kogel: 13.61 / hoog: 1.75 / 400: 53.58 / 110 h: 14.82 / discus: 41.85 / polshoog: 4.75 / speer: 56.15 / 1500: 5.26.04  

Na diverse toespraken stond er een sportieve Mazda op de baan klaar waarin Sintnicolaas naast de chauffeur mocht plaatsnemen voor een ereronde.

Van de partij bij dit mooie slotakkoord van onze beste tienkamper aller tijden waren ook diverse buitenlandse oud-meerkampers, zoals Hans van Alphen, Sami Itani, Rudy Bourguignon en Andrei Krauchanka, Eelco’s langjarige concurrent uit Wit-Rusland.

NB Meer over Eelco binnenkort in een uitgebreid interview op baan-atletiek.nl

Talenten

door Kees Sluys

Bij de NCAA kampioenschappen op Hayward Field in Eugene, het stadion waar half juli de wereldkampioenschappen atletiek beginnen, maakten diverse jonge talenten indruk.

Zo was er sprinster Abby Steiner (22), die op superieure wijze de 200 meter won in een beste wereldseizoentijd van 21.80. De 100 meter ging in 10.90 en met haar team van Kentucky won ze de 4 x 400 meter in 3.22.55 – ruim een seconde sneller dan het Nederlandse record. Splittijd: 48.92.

Dan was er de 21-jarige Anna Hall die met overmacht de zevenkamptitel greep. Haar score van 6385 punten had aanzienlijk hoger kunnen uitvallen; tussen de onderdelen speerwerpen en 800 meter door liep ze ook nog eventjes naar een tweede plaats op de 400 meter horden in 54.76. Het was dus niet zo vreemd dat Hall ditmaal niet in de buurt van haar razensnelle pr op de afsluitende afstand (2.03.11) kwam. Ook al omdat ze niet meer bedreigd kon worden stelde ze zich tevreden met een zeer matige 2.21.23. Het zal niet lang meer duren voordat Hall, die eerder dit jaar 6458 punten vergaarde, richting 6600-6700 punten gaat.  

Verheugend nieuws ook voor Nederland. Met 8015 punten werd Texas-atleet Lucas van Klaveren (22) in Eugene de twaalfde Nederlandse tienkamper die de 8000 puntengrens overschreed. Van Klaveren moet nog het nodige aan de spring- en werpnummers doen, maar is een geweldige loper (400 meter: 46.77; 1500 meter: 4.24.22). Net als Hall loopt hij ook een prima 400 meter horden. Dit seizoen kwam hij al tot 50.48.

Nafi Thiam, tweevoudig olympisch kampioene op de zevenkamp, is trouwens ook nog maar 27. Het is dus lang niet denkbeeldig dat zij over twee jaar in Parijs haar derde olympische titel verovert. Maar dan moet het fysiek sowieso goed zitten. Wegens rugklachten liet ze Götzis aan zich voorbijgaan, maar zaterdag 11 juni stond ze wel aan de start bij de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden. Naar tevredenheid. Ze liep de 100 meter horden in 13.66 en sprong 6.54 ver. Eerder dit jaar liep ze al 24.37 op de 200 meter. Dus ook qua snelheid (haar mindere punt) lijkt het de goede kant op te gaan.    

Polsstokhoogspringen leer je zo

door Michel van Eijkelenburg

Eindelijk is er een Nederlandstalig boek over het meest acrobatische onderdeel van de atletiek, geschreven door Bert Vreeswijk en Jaap van der Plaat. Op 10 juni werd het fraai uitgevoerde boek “Polsstokhoogspringen leer je zo, het complete handboek” (ISBN: 9789082400151) ten doop gehouden bij A.V. Typhoon in Gorinchem. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de huidige Nederlands recordhouder Menno Vloon, en aan Laurens Looije, oud-pupil van Van der Plaat, zie de foto hiernaast met links de schrijvers.

Luister naar het korte interview dat Michel van Eijkelenburg bij deze gelegenheid had met Menno Vloon over diens verwachtingen van dit zomerseizoen met de WK in Eugene en de EK in München.

Rafael Raap komt er weer aan

door Michel van Eijkelenburg

Tienkamper Rafael Raap, nog jong en een groot talent, scheurde vorig jaar in Götzis zijn achillespees af. Enkele maanden lang mocht hij alleen maar op bed liggen, verder niets. Daarna moest hij vanaf nul zijn trainingen weer gaan opbouwen. Inmiddels gaat hoogspringen in ieder geval boven verwachting: bij de T-Meeting in Tilburg sprong hij 2,04 meter.

Michel van Eijkelenburg sprak met Rafael over wat het afgelopen jaar met hem heeft gedaan en waar hij nu staat.

 

 

 

Rafael op weg naar 2.04 bij de T-meeting 

Zesde plaats en persoonlijk record van Rik Taam in Götzis

Interview van Michel van Eijkelenburg van baan-atletiek met Rik Taam vlak na de tienkamp in Götzis op 29 mei 2022.

Pieter Braun is er niet bij

door Kees Sluys

Hij was begin van de maand nog zo goed bezig. In het Italiaanse Grossetto tijdens de Multistars-wedstrijden leek Pieter Braun na een paar jaar kwakkelen eindelijk weer op weg naar een hele mooie score. De 100 meter ging voor zijn doen met 11.05 niet slecht, verspringen met 7.41 was goed, zijn overwinning bij het kogelstoten met een prachtig pr van 15.67 was zelfs voortreffelijk. Maar na een sprong van 1.92 hoog nam hij (toch weer pijntjes) voorzichtigheid in acht en stopte. Wat hem niet belette om op de 400 meter nog met een mooie 48.71 voor de dag te komen. Zat er dan toch nog een hele ruime 8000-puntenscore in?

Helaas, na de 110 horden in 14.58 op dag twee, besloot Pieter met de wedstrijd te stoppen. Maar tot vreugde van de meerkampliefhebbers liet hij weten vier weken later in Götzis aan te treden. Vielen zijn blessures dan toch mee, vroeg men zich hoopvol af?

Het mocht niet zo zijn. Onlangs maakte de 29-jarige tienkamper met een pr van 8342 punten (Götzis 2018), die in 2015 de Europese U23-titel behaalde, bekend dat hij stopt.

Kan dit verlies voor de nationale meerkampwereld op korte termijn goedgemaakt worden? In Götzis komen volgend weekend in ieder geval twee atleten aan de start met flinke ambities. Zowel Rik Taam als Sven Roosen zullen zeker de 8200 puntengrens in gedachten hebben.

Veel Duitsers op de startlijst, onder wie een nog steeds kwakkelende wereldkampioen Niklas Kaul en oudgediende Arthur Abele, Europees kampioen van 2018. Zoals altijd zijn ook weer diverse Esten present alsmede olympisch kampioen Damian Warner en zijn landgenoot Pierce Lepage. Speciale aandacht gaat ook uit naar junioren Jente Hauttekeete (België) en de Tsjech Frantisek Doubek.      

Bij de vrouwen voert Katharina Johnson-Thompson de lijst aan, gevolgd door onze eigen favorietes Anouk Vetter en Emma Oosterwegel. In de gaten houden: jong talent als de Finse Saga Vanninen en Nederlandse juniore Sofie Dokter.  

Prachtmeerkampen in de VS

door Kees Sluys

Dat de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene hun schaduwen vooruitwerpen werd dit weekend duidelijk bij de VS-meerkampkampioenschappen in Fayetteville. Garrett Scantling zegevierde met een prachttotaal van 8867 punten en zal daarmee olympisch kampioen Damian Warner en wereldrecordhouder Kevin Mayer enige vrees aanjagen. Zwakke punt was de 1500 meter, maar verder verliep alles naar wens. Zijn reeks: 10.68 / 7.68/ 16.12 / 2.04/ 48.38 / 13.59 / 51.04/ 5.15 / 67.16 / 4.46.37.

Minstens zo imponerend was het optreden van de 21-jarige Kyle Garland, die na dag één aan de leiding ging met 4660 punten. Hij presteerde als volgt: 10.63 / 7.86 / 16.44 / 2.16 / 49.04 / 13.71 / 46.16 / 4.85 / 59.36 / 4.43.21. En als we kijken naar bijvoorbeeld de 400 meter en polsstokhoog zit hier nog de nodige ruimte voor verbetering in. Inclusief nummer 3 Zach Ziemek, die met 8573 ook een pr scoorde, heeft Amerika eindelijk weer eens drie ijzers in het vuur bij een groot toernooi.

Bij de vrouwen was het allemaal een stuk minder. Zo verlieten Erica Bougard en Kendell Williams al na een paar zwakke onderdelen de strijd. Winnares werd Anna Hall met een totaal van 6458 punten. Zij maakte vooral indruk op de 800 meter die in een fabuleuze 2.03.11 ging. Vooral kogel (12.51) en speer (38.44) behoeven forse verbetering.

In Ratingen, belangrijk kwalificatiemoment voor de Duitse meerkampers, verliep bijzonder weinig naar wens. Zowel wereldkampioen Niklas Kaul als Kai Kazmirek verlieten al op de eerste dag de strijd. Kaul (in bezit van een wildcard voor het WK) voelde zich na de 100 meter al niet lekker en hield het na hoogspringen voor gezien. Hij is van plan om in Götzis te starten.

Uitstekende winnaar werd de 22-jarige Simon Ehammer, die met 8354 punten het oude Zwitserse record verbeterde. Grootste wapenfeit evenwel zijn fantastische 8.30 bij het verspringen. Een ‘wereldrecord’ binnen de tienkamp. Na afloop kondigde hij aan dat het allemaal nog wel beter kan en dat hij eind van de maand ook zijn opwachting zal maken in Götzis. We kijken al uit naar het ‘verspringduel’ tussen de jeugdige Zwitser en de ervaren rot Warner (pr: 8.28)

Matige scores bij de vrouwen. Winnares Sophie Weissenberg en Carolin Schäfer kwamen met respectievelijk 6273 en 6170 niet boven de 6300 punten uit.

Boling maakt het waar

Sinds Christophe Lemaitre in 2010 als eerste blanke atleet de 100 meter binnen de 10.00 liep (9.98) hebben maar weinig blanke sprinters in zijn voetsporen kunnen treden. Drie jaar geleden ontstond enige opwinding rond de 18-jarige Amerikaanse high schoolleerling Matthew Boling, die 9.98 had gelopen. Zij het met veel te veel rugwind, dus de euforie was nogal voorbarig; eerst maar eens afwachten of de ontwikkeling zou doorzetten. Maar zijn twee sprinttitels dat jaar bij de Amerikaanse onder 20-kampioenschappen beloofden natuurlijk wel wat.

Inmiddels hoeven we er niet gek van op te kijken als Boling (uitkomend voor de University of Georgia) zich daadwerkelijk bij de mondiale sprintelite gaat scharen. Kwam hij vorige week in Gainesville bij de Florida Relays al, met toegestane wind, tot 9.98, dit weekend kwamen er nog een paar beloftevolle verrichtingen bij. Met een tegenwind van 0.9 liep hij tijdens de Georgia Tech Invitational in Atlanta de 200 meter in 19.92. De derde beste tijd in het – nog wel zeer vroege – seizoen, achter landgenoten Fred Kerley (19.80) en Michael Norman (19.83).

De 400 meter ging eerder dit jaar al 45.51 en op de 4 x 400 meter dit weekend werd voor hem, als derde loper, 44.98 geklokt. Zijn indoorseizoen verliep ook al voorspoedig met een 60 meter in 6.56 en 8.25 meter bij verspringen.

Over veelzijdigheid gesproken. Onlangs nog schreven we in dat kader over hordeloper Grant Holloway. Vorige week voegde hij weer een paar mooie resultaten toe. In Gainesville liep hij de 100 meter in 10.21, en maakte onderdeel uit van estafettetams die respectievelijk 38.09 en 2.57.72 scoorden. Die laatste tijd zou bij de Olympische Spelen van Tokio goed zijn geweest voor de vierde plaats.

Richting WK indoor Belgrado

door Kees Sluys

Afgelopen weekend werden, in de aanloop naar het WK indoor in Belgrado (18 t/m 20 maart), niet alleen in Apeldoorn nationale kampioenschappen afgewerkt – ook uit het buitenland is het nodige te melden.

Opvallend was het in groten getale opgekomen publiek zondag 27 februari in Omnisport. Bijna de hele onderste ring zat vol. Mooiste prestaties natuurlijk de 50.30 van Femke Bol (en de 51.20 van Lieke Klaver), alsmede de superieure race van Liemarvin Bonevecia die in 45.48 ook een paar nieuwe estafettekandidaten (Isayah Boers, Taymir Burnet en Nick Schmidt) met ruime voorsprong versloeg.

Burnets interesse in deze afstand lijkt ten koste te gaan van de 4 x 100 meter estafetteploeg, die vooralsnog niet over een adequate vervanger lijkt te beschikken. Of heeft Laurent Meuwly ergens een joker achter de hand?

Prachtig was natuurlijk ook weer het kogelstoten van Jessica Schilder met 19.35, en de 5.91 van Menno Vloon in zijn derde poging. De lat ging nog naar 6.00 meter, maar na één poging gaf Vloon er de brui aan. De begeerde grens, die komt nog wel.

Velbelovend ook een pr van 1.86 bij hoogspringen van meerkamptalent Sofie Dokter, en de 23.57 van collega-meerkampster Myke van de Wiel op de 200 meter. En het ruime pr op de 60 meter horden van Sven Roosen (7.93) mocht er ook zijn.  

Domper aan het eind van de middag: Nadine Visser, die met bandage om linkerbeen, op het eind van de 60 meterhordenfinale last van haar hamstring kreeg en de race als vierde in 8.52 beïndigde.

In Duitsland kwam sprinter Owen Ansah sterk voor de dag met een 200 meter in 20.55. En overschreed Sara Gambetta met de kogel voor het eerst, met 5 centimeter, de 19.00 meter.    

Op twitter dook een mooie fotocombinatie op van Elliott Thompson en, jawel, zijn vader Daley. Maar alleen al uit de eerste twee onderdelen tijdens de Britse heptathlonkampioenschappen (60 meter 7.31 en ver 7.07 meter mag blijken dat de zoon iets minder getalenteerd is.

Zeer goed was wel de zevenkamp van Garret Scantling, die in Spokane (VS) tot 6382 punten kwam. Met achtereenvolgens: 60m 6.86 /ver 7.34 /kogel 16.16 /hoog 2.05 / 60mh 7.75 / polshoog 5.20 en 1000 m 2.43.04. In de VS timmerde ook regerend wereldkampioen op de 100 meter Christan Coleman aan de weg met een mooie 6.45 op de 60 meter. Hij is na zijn dopingschorsing klaar voor Belgrado.  

Ingebrigtsen blijft bezig

Tijdens het jaarlijkse, drukbezochte en zeer goed bezette indoorgala in het Franse Liévin (niet ver van Lille) werden donderdagavond 17 februari weer fraaie prestaties geleverd. Olympisch kampioen Jacob Ingebrigtsen, sinds kort niet meer onder hoede van zijn vader trainend, stal de show en brak het wereldindoorrecord op de 1500 meter: 3.30.60.

Hoe zou het gaan met Lamont Marcell Jacobs, die andere, verrassende, olympisch kampioen? Welnu, hij won de 60 meter in 6.50. Grant Holloway, nummer 2 in Tokio, toonde zich met 7.35 superieur op de 60 meter horden.

Olympisch kampioene hinkstapsprong Yulimar Rojas maakte indruk bij het verspringen. Haar sprong van 6.81 deed vermoeden dat er meer in het vat zit.

Nederlandse deelname was er ook. Menno Vloon presteerde het beste met een derde plaats (5.81) bij het polsstokhoogspringen.

Afgelopen weekend deden trouwens ook twee landgenotes van zich spreken. Zo wist de 18-jarige hoogspringster Britt Weerman de 1.92 meter te bedwingen. En kwam 22-jarige Jessica Schilder bij het kogelstoten tot een fenomenaal nieuw Nederlands record. Met haar 19.26 zou ze in Tokio als vijfde zijn geëindigd! Nog geen week later stootte zij de kogel tot 19,72, de beste prestatie van het indoorseizoen wereldwijd.

Jonge meerkampster Hanna van Baast gaat goed

door Michel van Eijkelenburg

De net 18-jarige Hanna van Baast van A.V. Attila in Tilburg, in februari 2020 geportretteerd in onze rubriek “In the Spotlight”, lijkt zich goed te ontwikkelen. Haar nieuwste succes is de gouden medaille die ze op 13 februari in Apeldoorn behaalde op de NK indoor meerkamp U20. Hierbij verbeterde ze drie persoonlijke records en versloeg ze in het eindklassement de aanwezige concurrentie met ruim 400 punten verschil. De uitslag is wel geflatteerd te noemen doordat enkele sterke leeftijdgenotes zoals Marleen Baas zich hadden afgemeld.

Maar nog belangrijker dan medailles winnen vindt Hanna het om zichzelf steeds te verbeteren, en dat doet ze. Op uitnodiging van de Atletiekunie heeft ze deze winter trainingen gevolgd op Papendal, onder meer bij talentcoach Ingmar Vos. In Apeldoorn ging ze als een komeet van start door de 60 meter horden afgetekend te winnen. Ook de onderdelen hoog- en verspringen won ze. Haar scores waren uiteindelijk: 60mH in 8.61, hoog 1,66m, kogel 10,45m, ver 5,50m en 800m in 2.33,59.

Hanna is blij met haar overwinning maar ook realistisch: “Het was een rare NK want van de nationale top 5 was ik de enige die zich niet had afgemeld, dat was wel jammer. Mijn hordenrace was perfect. Kogelstoten deed ik voor het eerst met 4kg, ik hoopte op 10 meter en dat is goed gelukt. Bij het verspringen evenaarde ik mijn pr zonder echt goed te springen, dat geeft vertrouwen dat ik deze afstanden nu constant spring. Op de 800 meter liep ik een pr van 5 seconden. Ik liep zelfs een tijdje vooraan het veld en dat overkomt me maar zelden. Ik ben heel blij met mijn eerste Nederlandse meerkamptitel, ook al was het veld misschien niet zo sterk. En ik ben blij dat we weer volle bak mogen meerkampen, ook al zijn 5 onderdelen op een dag wel heel zwaar!”

Met deze Nederlandse indoortitel is Hanna haar U20-jaren goed begonnen, we mogen komende zomer nog veel moois van haar verwachten.

Indoorseizoen losgebarsten

door Kees Sluys

Afgaand op een aantal resultaten van het nu goed losgebarsten indoorseizoen belooft 2022 een heerlijk atletiekjaar worden. Het begon al met het sensationele bericht dat olympisch kampioen kogelstoten Ryan Crouser bij de Millrose Games in New York City met 23.38 een nieuw wereldrecord had gevestigd. Helaas echter, de vreugdekreten bleken voorbarig. Er was iets mis met de positionering van de meetapparatuur; alle resultaten werden achteraf ongeldig verklaard.  

Bij diezelfde wedstrijden maakte (nog steeds regerend wereldkampioen 100 meter) Christian Coleman, na anderhalf jaar schorsing wegens dopinggedoe, in zijn eerste optreden een goede indruk op de 60 meter: 6.49.

Elders in de VS, in Columbia (South Carolina), liep olympisch kampioen 400 meter Steven Gardiner met 31.56 een wereldrecord op de minder courante 300 meter.

En in Albuquerque kwam onze eigen Jorinde van Klinken (21), toch vooral discuswerpster met een fantastisch pr van 70.22, bij het kogelstoten tot een fraaie afstand van 18.88. Nog maar 9 centimeter verwijderd van het Nederlandse record van Corrie de Bruin. Deze prestatie zou bij de Olympische Spelen in Tokio goed zijn geweest voor de achtste plaats.    

Fayetteville (Arkansas) was het toneel van een mooie zevenkampscore (6272) van Ayden Owens, de man uit Puerto Rico. Maar hij werd in het Franse Aubière overtroffen door Zwitsers talent Simon Ehammer die 6285 punten vergaarde. Onder meer via een super-resultaat bij het verspringen: 8.26 meter.

En dan hadden we nog een paar mooie Nederlandse resultaten. Zoals de 5.86 meter van Menno Vloon die in Nevers (Fr.) de winst greep. Waarmee hij zich in één klap kwalificeerde voor het WK indoor in Belgrado, het WK in Eugene en het EK in München. Voor wie het leuk vind, kijk nog eens naar het interview dat baan-atletiek met hem had op https://www.baan-atletiek.nl/artikelen/21-maart-de-vlucht-van-polsstokhoogspringer-menno-vloon.

In Apeldoorn overtuigde Isayah Boers (22) met zijn 46.36 op de 400 meter. Daarmee voldeed hij aan de WK indoorlimiet, net als Taymir Burnet die de 60 meter won in 6.62.

Wetenswaardigheden

door Kees Sluys

- Met Nienke Brinkman heeft Nederland er zo maar ineens een voortreffelijke atlete bij gekregen. Met 2.26.34 eindigde zij in haar eerste officiële marathon in de derde beste tijd ooit door een Nederlandse gelopen – na Lorna Kiplagat (2.23.43) en Hilda Kibet (2.24.37). Een kwartier sneller dan haar eerste, met een vriendengroep georganiseerde, marathon in 2020. Nog een keer een kwartier er af en ze zit al ver onder het wereldrecord van Brigid Kosgei (2.14.04).
Tegenover de NOS verklaarde de 28-jarige, in Zwitserland werkzame atlete, die met haar tijd zowel WK- als EK-limiet brak: ‘Ik wil ontzettend graag naar Eugene in de Verenigde Staten voor de WK, maar of dat ook in combinatie met de EK in München kan, weet ik niet.’
De WK-marathon wordt op 18 juli gelopen, de EK-marathon op 15 augustus. Twee topmarathons binnen een maand? Dat zien we eigenlijk nooit. Maar het zou wat zijn!

- Voor de ware liefhebber. Noteer in de agenda: maandag 20 december. Vijf van de grootste zevenkampsters ooit, te beluisteren in een unieke All-Star Podcast van World Athletics. Vijf olympische kampioenen, in alfabetische volgorde, met hun beste score: Jessica Ennis (6955), Jackie Joyner-Kersee (7291), Carolina Klüft (7032), Nafi Thiam (7013) en Denise Lewis (6831).
Nee, daar kunnen onze nationale heldinnen nog niet aan tippen: youtube.com/c/WorldAthletics   

- Het door Zweedse tienkamper Fredrik Samuelsson aangezwengelde debat over het tot slechts 24 atleten en atletes gereduceerde meerkampveld tijdens de grote internationale toernooien, krijgt mogelijk toch aandacht van de atletiekbobo’s.  
Op de website decathletesofeurope.co.uk wordt nog even geschetst hoe snel die negatieve ontwikkeling is gegaan. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking nog meer dan 40 deelnemers, acht jaar later in Rio nog 32, en slechts vier jaar verder, in Tokio, nog maar 24. Dit alles in het kader van wat men als een gewenste ‘stroomlijning’ van het al zo volle programma nodig acht.
Niettemin schijnt men bij World Athletics inmiddels open te staan voor discussie, al is de uitkomst ongewis. Christian Taylor, voorzitter van atletenvakbond Athletics Association, liet weten het onderwerp van groot belang te vinden, en hoopt in goede samenwerking tot ‘werkelijke vooruitgang’ op dit punt te komen.     

- Er heerst bij objectieve waarnemers in de meerkampwereld ook de nodige onvrede over het bonuspuntensysteem bij kwalificatie voor de grote toernooien. Een systeem waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen de bonuspuntentoekenning van bijvoorbeeld de winnaar van de Hypomeeting in Götzis (waar altijd vele wereldtoppers acte de présence geven en hoge scores worden behaald) en die van een veel minder sterk bezet bezet toernooi als in het Italiaanse Lana. Om ‘gemakkelijk’ extra punten te vergaren maakten slimme, niet al te sterke, atleten dus – al was het hun goed recht – nogal eens de keus voor toernooien met een mindere status en een zwak deelnemersveld. Een evidente ‘weeffout’ waarop Hans van Kuijen in deze kolommen diverse malen de vinger heeft gelegd.
Inmiddels is ook World Athletics tot het inzicht gekomen dat hier iets niet helemaal klopt. Tot terechte vreugde van de organisatie in Götzis is het evenement nu ‘in die höchstmögliche Veranstalterkategorie aufgenommen’.

Kozakiewicz en zijn ‘bras d’honneur’

door Kees Sluys

Temidden van allerlei andere, meest buitenlandse, films (oa over voetbal, cricket, roeien, boksen, skateboarden, ijshockey, rolstoelrugby, schermen en American football) komt tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam (7 t/m 10 december) ook de liefhebber van baanatletiek even aan zijn trekken. Maar de Poolse documentaire Going for Gold van Ksawery Szczepanik is dan ook de moeite waard.

We schrijven 30 juli 1980, Olympische Spelen in Moskou – door oa de Verenigde Staten geboycot. Plaats van handeling is het voornamelijk door Sovjet-Russisch publiek bevolkte Olympisch Stadion.

Aan de orde is de finale van het polsstokhoogspringen, die om 16.30 gepland staat. Het belooft een strijd te worden tussen de Polen Wladyslaw Kozakiewicz (die in mei het wereldrecord op 5.72 had gebracht), diens landgenoot en regerend olympisch kampioen Tadeusz Slusarski alsmede twee matadoren uit de ‘Franse school’. Van hen mocht Thierry Vigneron zich die zomer met 5.75 even wereldrecordhouder noemen; maar twee weken voor de Spelen, op 17 juli, overbrugde Philippe Houvion 5.77 meter. En dan was er nog Konstantin Volkov, de favoriet van het thuispubliek die in juni 5.69 had gesprongen.

Dat Volkov tijdens de finale luidkeels werd toegejuicht door zijn publiek was niet meer dan normaal. Maar dat zijn Poolse concurrenten massaal werden uitgejouwd en uitgefloten was een heel ander, kwalijk, verhaal. Het verleidde triomfator Kozakiewicz, nadat hij het wereldrecord op 5.78 bracht, tot zijn ‘bras d’honneur’.

Volgens Wikipedia: ‘Een obsceen gebaar, dat gemaakt wordt door één arm dusdanig te buigen dat een L-vorm ontstaat en dan met de andere arm de biceps te pakken, om vervolgens de gebogen voorarm dramatisch verticaal te verheffen.’  
Het leidde tot de nodige politieke ophef. Ook daarover gaat Going for Gold.

www.sportfilmfestivalrotterdam.com

Unieke reünie Vrienden van de Atletiek

door Bert Vreeswijk

Zaterdag 30 oktober vond er een unieke reünie plaats in Ouderkerk aan de Amstel, georganiseerd door De Vrienden van de Atletiek in nauwe samenwerking met topatleten uit de jaren 80. Naast de ruim 100 deelnemers die gehoor gaven aan de uitnodigingen van beide organisatoren was ook de volledige redactie van baan-atletiek.nl aanwezig.
Het programma voor deze dag was uniek, omdat diverse topatleten uit de jaren ‘80 aanwezig waren (oa Ellen van Langen en Gerard Nijboer). Na een welkomstwoord van Rien van Haperen namens de Vrienden en Cor Lambrecht namens Topatleten 80 kwamen drie speciaal uitgenodigde gasten in korte interviews aan het woord. Europees indoor-kampioen en zilverenmedaillewinnaar op de olympische 4 x 400 m Tony van Diepen kwam als eerste aan bod (later tegen ons: ‘Volgend jaar in Eugene gaan we echt voor goud. Ik zelf kan zeker nog een halve seconde sneller.’). Daarna de jonge discuswerper Ruben Rolvink, die met zijn dit jaar geleverde prestaties nu tweede staat op de wereldranglijst bij de junioren. En tot slot polsstokspringer Menno Vloon, die met zijn sprong over 5.96 m. de 6.00 meter grens dicht is genaderd (tegen ons: ‘Die 6.00 meter komt er echt.’)

In een gezellige ambiance konden alle aanwezige reünisten en oud-toppers uit de jaren ‘80 volop genieten van het ophalen van oude verhalen onder het genot van een hapje en een drankje. Aan het eind van de middag, na een rijkelijk gevuld buffet, keerden alle aanwezigen met een goed gevoel huiswaarts en konden Rien van Haperen en Cor Lambrecht terugkijken op een geslaagde reunie, die uit de reacties te horen in deze vorm voor herhaling vatbaar is.

Links: Menno Vloon mocht uit handen van oud-tienkamper Eltjo Schutter de Gouden pluim in ontvangst nemen voor zijn geleverde prestaties (Eltjo Schutter was de eerste 5.00 meterspringer in Nederland)

 

rechts: Oud-tienkampers uit de nationale ploeg uit de jaren ’70, van links naar rechts Frans van der Ham, Bert Vreeswijk, oud-tienkamp bondscoach Jaap Noordenbos en Eltjo Schutter

Genomineerd!

Sifan Hassan is een van de kandidaten die kans maakt om gekozen te worden tot atlete van het jaar. Sifan won op de Olympische Spelen in Tokio goud op de 5000 en 10.000 meter en ook nog eens brons op de 1500 meter! Drie afstanden met een olympische medaille bekronen was nog nooit eerder door een atlete gepresteerd. Naast Hassan zijn ook de Russische hoogspringster Maria Lasitskene (pr 2.06 m.) en de Poolse kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk (wr 82.98 m.) genomineerd. Beide atletes wonnen ook goud in Tokio. Op 16 oktober zal de winnares door de Europese atletiekbond bekend worden gemaakt in het Zwitserse Lausanne.
Femke Bol (21) is genomineerd om gekozen te worden tot talent van het jaar wegen haar bijzondere prestaties op zowel de 400 meter horden als de 400 meter vlak. Zo won Femke in Tokio brons op de 400 meter horden met een nieuw Europees record van 52.03 sec. Achter de Amerikaanse atlete Sydney McLaughlin (22) die er in een nieuw wereldrecord van 51.46 sec. met het goud vandoor ging en haar 31-jarige landgenote en ex-wereldrecordhoudster (51.58) Dalilah Muhammad olympische kampioene in 2016 te Rio de Janairodie het zilver veroverde.

door Bert Vreeswijk

Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen Menno Vloon (AV Lycurgus) heeft zich in de Italiaanse stad Cesano Maderno, gelegen nabij Milaan, met een geslaagde sprong over 5.81m (seizoensbest) geplaats voor de WK’s indoor (Belgrado in maart) en outdoor (Eugene in juli) Daarnaast staat er in het overvolle programma voor 2022 ook nog het EK outdoor op de rol, dat zal worden gehouden op 15 t/m 21 augustus te München. Achtvoudig Nederlands kampioen Vloon won de wedstrijd in Cesano Maderno aan het einde van het buitenseizoen. Deze prestatie brengt hem in de luxe omstandigheid dat hij zich in alle rust kan gaan voorbereiden op de grote toernooien in 2022. Afgelopen jaar wist de Zaankanter zich tijdens het indoor seizoen al over een magistrale hoogte van 5.96m te werken in het Franse Clermond Ferrand. De vraag is eigenlijk niet meer óf Menno Vloon de magische zes meter zal weten te bedwingen maar eerder wanneer hem dat gaat lukken. Een andere Nederlander die in deze seizoenafsluiter aan de bak kwam was Koen van de Wijst (AV Unitas) die tot een hoogte van 5.42m kwam, wat voor hem een outdoor PR betekende en waarmee hij achter de Sloveen Robbert Renner (eveneens 5.42m.) een 3e plek behaalde.

De polsstokhoogspringinstallatie in het stadspark Palazzo Arese Barosso

Nieuwe vijfmeterspringster en meer moois

door Bert Vreeswijk

Tijdens de finale van de Diamond League te Zürich (8 en 9 september) wist de frěle Russische polsstokspringster Anzhelika Sidorova als vierde vrouw de magische 5.00 meter barrière te overbruggen. De na een lang seizoen niet geheel fitte Sidorova rekende naar eigen zeggen vooraf niet op een bijzondere prestatie in Zürich, maar wist, nadat de lat op 5.01 meter kwam te liggen, deze hoogte tot haar eigen verbazing met een fraai uitgevoerde techniek te overmeesteren.
Daarmee is zij na Jelena Isinbajeva (5.06), Jennifer Suhr (5.02 indoor) en Sandi Morris (5.00) de vierde vrouw die de vijf meter grens (5.01) wist te slechten.
Ook de Nederlandse favorieten presteerden sterk. Femke Bol was na een lang seizoen opnieuw de sterkste op de 400 meter horden (52.80). Ze won alle vijf DL-wedstrijden en eiste daarmee ook de eindoverwinning voor zich op.
Nadine Visser lijkt net iets te laat in supervorm te zijn gekomen. Na de Olympische Spelen scherpte ze in Zürich haar eigen Nederlandse record (12.58), gelopen tijdens de DL in Parijs, aan tot 12.51. Een prachtige prestatie!
In Zürich liet Sifan Hassan de aangekondigde wereldrecordpoging op de 10.000 meter achterwege en koos voor de 1500 meter. Het werd een tweede plaats. In de laatste meters moest ze haar meerdere erkennen in de Keniaanse Faith Kipyegon (3.58.33 om 3.58.55)
Mooie prestaties dit weekend ook van Rutger Koppelaar, die in Recklinghausen een pr van 5.80 sprong. En tijdens het NK onder 20 in Amersfoort was Ruben Rolvink de grote sensatie. Nadat hij eerder deze zomer in Breda al kampioen bij de senioren was geworden met 59.18, kwam de 19-jarige atleet nu met de lichtere discus (1.750 kg) tot een fenomenale 68.76. Waarmee hij het record van Rutger Smith uit 1999 (63.44) vermorzelde. En dat wil wel wat zeggen. Eindelijk een waardige opvolger?

Einduitslag Combined Events Challange 2021

Overig atletieknieuws van 21 en 22 augustus door Bert Vreeswijk

Diamond League in Eugene

In het Amerikaanse Eugene leverde sprintster Elaine Thompson-Herah een geweldige prestatie door het wereldrecord van Florence Griffith-Joyner (10.49) tot op 0,05 te benaderen, met een toelaatbare rugwind van +0,9. De nummers 2 en 3 finishten in dezelfde volgorde als tijdens de Olympische Spelen: respectievelijk Fraser-Pryce in 10.73 en Jackson in 10.76.
Sifan Hassan deed een poging om het wereldrecord op de 5000 meter te verbeteren. Maar, na haar grote inspanningen bij de Olympische Spelen in Tokio was dat misschien te opportunistisch en niet echt verstandig. Ze bleef met haar 14.27,89 ver verwijderd van het wereldrecord. Mijns inziens zou iemand die invloed op haar heeft Sifan in haar drive moeten afremmen en haar moeten behoeden voor roofbouw op haar lichaam.

Belgische nationale records tijdens polsstokgala in Leuven

Tijdens het polsstokgala in Leuven sneuvelden tijdens de gestaag vallende regen de Belgische records zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Regerend recordhouder Ben Broeders, die lange tijd geblesseerd was, kreeg een enorme opsteker door in zijn derde en laatste poging zijn eigen nationale record met 1 cm te verbeteren tot 5,81 meter.
Fanny Smets liftte haar eigen nationale outdoor record met 1 cm naar 4,52 in een van haar laatste wedstrijden. Fanny heeft, na een prachtige sportcarrière, besloten na dit seizoen haar polsstokken voorgoed in het foedraal te stoppen.
Tijdens hetzelfde gala in Leuven kwam Menno Vloon tot 5,71 meter, en bleef Rutger Koppelaar steken op 5,36.

Tallinn U23 samenvatting van Kees Sluys

Een nieuwe 8000-puntenman!

Wat er met zekerheid aan zat te komen is inmiddels werkelijkheid geworden. Gisteren (zondag 11 juli) sloot Sven Roosen de tienkamp bij het EK onder 23 in Tallinn fraai als tweede af met een totaal van 8056 punten. De zilveren medaillewinnaar is nu de elfde Nederlandse atleet die de begeerde grens heeft overschreden.
Roosen kende, op hoogspringen na (1.87), een voortreffelijke eerste dag met: 10.85, 7.44, 14.75 en 47.27. Totaal 4220 punten. Niettemin had het er na dag één alle schijn van dat de Duitser Andreas Bechmann de titel met grote overmacht zou grijpen. Na 10.91, 7.72, 15.81, 2.02 en 47.90 had hij 4447 punten verzameld. Maar Bechmanns tweede dag leverde nogal wat problemen op. Met 15.51 (!) op de horden, 42.51 discus, 4.80 polsstokhoog, 55.02 speer en 4.40.44 leverde hij vele punten in, al kon hij uiteindelijk nog triomferen met een mooie score van 8142 punten. Roosen deed het op de afsluitende dag een stuk beter met achtereenvolgens 14.33, 41.97, 4.30, 58.95 en 4.25.38.
Sven Jansons kon in Estland jammer genoeg iets minder overtuigen, maar diens 7705 en een achtste plaats waren niettenin redelijk – net iets onder zijn dit jaar behaalde pr van 7734 punten. Na zijn goede eerste dag (4137 punten), die nog beter had kunnen uitvallen als hij bij kogelstoten met 12.20 niet opmerkelijk zwak had gescoord, volgde een beslist matige tweede dag. Progressie boekte hij op verspringen (7.50), de 400 meter (48.54) en de 1500 meter (4.31.94).
Het EK onder 23 was überhaupt nogal succesvol voor Nederland. Goud voor Jessica Schilder bij kogel (18.11), Jorinde van Klinken (63.02 discus) en Jasmijn Lau op de 10.000 meter (32.30.49).
Zilver voor Roosen. Brons voor Diane van Es met 15.48.40 op de 5000 meter, en voor Ramsey Angela op de 400 meter horden. Die liep met 49.07 een nieuw pr en liet ook op de 4x400 meter estafette zijn grote vorm zien. Tijdens de series was hij met een splittijd van 44.82 de snelste van allemaal. In de door Nederland gewonnen finale (3.04.83) liep hij weer onder de 45.00, maar zijn inspanning werd tenietgedaan door de diskwalificatie van het Nederlandse team: Djao Lobles was tijdens zijn ronde in aanraking gekomen met een tegenstander.
Zeer spijtig. Met het vierde goud zou Nederland in het medailleklassement op de derde plaats zijn geëindigd. Nu werd de ploeg zesde in totaal.

Hieronder het eindresultaat van de mannen tienkamp, incl resultaten van de 2de dag.

Lekkere bezetting FBK Games

door Kees Sluys

Het atletiekseizoen is nu echt losgekomen. De eerste Diamond League en Continental Tour-wedstrijden, Götzis, en andere meetings zoals Oordegem zijn inmiddels achter de rug. Zondag a.s. 6 juni volgen de de FBK Games in Hengelo. Daarin een beslist zeer interessant deelnemersveld. We pikken er een paar onderdelen uit.
Wat te denken van de 100 meter vrouwen, met Dina Asher-Smith, Dafne Schippers, Ajla Del Ponte, Blessing Okagbare alsook Jamile Samuel, Naomi Sedney en N’Ketia Seedo?
Of de 100 meter horden. Met Puertoricaanse ranglijstaanvoerster Jasmine Camacho-Quinn (12.32), Sharona Bakker, Eefje Boons en Zoë Sedney.
Wat gaat Femke Bol doen in haar eerste 400 meter hordenrace? En Sifan Hassan op de 10.000 meter?
Lieke Klaver en Lisanne de Witte krijgen op de 400 meter stevige concurrentie van Belgisch Cynthia Bolingo, die op 1 juni nog 50.75 liep.
Niet van de partij bij het discuswerpen is de sensatie van het jaar, Jorinde van Klinken, die op 22 mei 70.22 liet optekenen. Wel twee andere atletes die 70.00 meter in hun mars hebben: Sandra Perkovic (Kroatië) en de Cubaanse Denia Caballero.
Bij de mannen eveneens talloze aangtrekkelijke namen. Oudgedienden Churandy Martina, Christophe Lemaitre en Isaac Makwala duelleren op de 200 meter. Met belangstelling kijken we hier ook uit naar het optreden van de 21-jarige Onyema Adigida, die in Oordegem pas nog tot 20.68 kwam, maar grote plannen heeft.
Met de Amerikaanse superstar Fred Kerley (zevende op jaarranglijst met 44.60 én derde op de jaarranglijst 100 meter met 9.91) en onze nationale favorieten Leemarvin Bonevacia en Jochem Dobber belooft de 400 meter ook iets moois op te leveren. Net als de 800 meter, waarbij Tony van Diepen en Djoao Lobles geduchte concurrentie krijgen van de Britten Max Burgin en Elliot Giles.
Koen Smet (110 meter horden) en Ramsey Angela (400 meter horden) mogen al helemaal niet klagen over sterke tegenstand. Jamaicaan Omar McLeod liep ooit al 12.90 en Abderrahman Samba van Quatar 46.98.
Krijgt Douwe Amels de geest in het gezelschap van hoogspringcollega’s als Gianmarco Tamberi, Derek Drouin en de 36-jarige, ooit zo spectaculair begonnen (wereldkampioen 2007) Donald Thomas van de Bahama’s?
Heerlijk ook dat Armand Duplantis zijn gezicht laat zien. Mogelijk inspireert zijn aanwezigheid mannen als Thiago Braz (pr: 6.03), Menno Vloon en Rutger Koppelaar tot grootse daden.

Eelco Sintnicolaas naar Tenerife

 door Michel van Eijkelenburg 

Natuurlijk trok Olympisch kampioene Nafissatou Thiam bij de jaarlijkse T-Meeting op tweede pinksterdag bij Attila in Tilburg de meeste aandacht. De fenomenale meerkampster kwam verrassenderwijs naar Tilburg, en ze testte zich op de 100 meter horden en het verspringen. Nafi liep op de horden een tijd van 13,68 seconden, niet slecht maar ook niet goed. Ze werd daarmee tweede achter haar landgenote Eline Berings, maar voor Eefje Boons. En bij het verspringen verbeterde ze het meetingrecord tot 6,42 meter, daarmee iedereen achter zich latend. Omdat haar pr nog 44 cm verder is, moet haar vorm nog groeien.

Bekende gezichten 

Langs de baan stond ook Peter Verlooy, voormalig bondscoach en technisch directeur van de Atletiekunie en tegenwoordig naar eigen zeggen weer training gevend.
En heel onopvallend, maar wel herkenbaar, stond er een atletiekgrootheid van vroeger langs de baan. Het was Nelli Cooman, voorheen jarenlang ’s werelds snelste op de 60 meter. Inmiddels is ze 56 jaar oud en bij de T-Meeting aanwezig als waarnemend coach van haar dochter Ronell Rosier, een verdienstelijk sprintster maar nog lang niet zo snel als Nelli vroeger. Hoe is het voor Nelli als voormalig topper om nu haar dochter bezig te zien? ‘Ik heb soms de neiging het van haar over te nemen, haha, maar ze moet het natuurlijk zelf doen. Ik ben geweldig trots op haar, vooral hoe ze de atletiek combineert met haar studie.’

Leon Mak hoopvol

Meerkamper Leon Mak was in Tilburg om twee nummers te doen: 110 meter horden (15,06) en polsstokhoog (4,90). Naderhand vertelde hij over de tegenslagen die hij in het afgelopen jaar ondervonden heeft. ‘In september ben ik aan mijn enkel geopereerd, dat is goed gegaan en de revalidatie ging ook goed. Maar in maart dit jaar heb ik een scheurtje in mijn hamstring opgelopen. Daardoor ben ik nu nog in de opbouw en kwam de meerkamp in Tilburg te vroeg voor me. Ik ben wel fit nu. Vandaag ging het wel goed, ik heb goeie dingen laten zien. Ik moet bepaalde dingen nog verbeteren en daar heb ik zin in.’ Wat zijn je plannen en doelen dit jaar? ‘Ik ga nu samen met Eelco Sintnicolaas naar de tienkamp op Tenerife, 12 en 13 juni. Daar hoop ik meer dan 7734 punten te scoren (de score van Sven Jansons, red.) en me zodoende te kwalificeren voor de EK U23. Het zal op Tenerife lekker weer zijn, en ik ben heel benieuwd wat het me gaat brengen.’


Toch (weinig) buitenlandse fans in Götzis

door Kees Sluys

Versoepelingen in Oostenrijk maken het mogelijk dat er toch ook een, zeer beperkt, aantal buitenlandse toeschouwers bij het meerkampfestijn (29/30 mei) aanwezig mag zijn. Die zullen zich overigens aan de nodige beperkende maatregelen moeten onderwerpen – zoals de hele dag door een mondkapje dragen en meer van dat soort ongemak.
Het voorlopige deelnemersveld ziet er weer veelbelovend uit. Bij de vrouwen ontbreken de twee grootste namen Katharina Johnson-Thompson en Nafi Thiam, die zich pas in Tokio zal laten zien. Maar met Yorgelis Rodriguez (Cuba), Carolin Schäfer (Dld), Laura Ikauniece (Letland) en de VS-atletes Erica Bougard en Kendell Williams (begin april sprong zij bij toegestane wind 7.00 meter ver) is de concurrentie voor onze drie vertegenwoordigsters nog altijd geducht. In het strijdperk treden Nadine Broersen, Emma Oosterwegel en Anouk Vetter, die volgens coach Ronald Vetter ‘misschien wel beter is dan ooit’.
Bij de mannen ontbreken Amerikaanse atleten alsook wereldrecordhouder Kevin Mayer. Niettemin zien we ook hier een zeer aantrekkelijk veld. We noemen Canadezen Damian Warner en Pierce Lepage, Est Maicel Uibo die vergezeld wordt door drie landgenoten, Lindon Victor van Grenada, rising Swiss star Simon Ehammer en natuurlijk Tokio-medaillefavoriet Niklas Kaul. De 23-jarige Duitse wereldkampioen is helemaal genezen van zijn elleboogblessure en wierp onlangs de speer al weer naar ruim 75.00 meter.
Ons mannenkwartet in Götzis: Pieter Braun, Rik Taam, Rafael Raap en Rody de Wolff.       

 


In Memoriam

Oud atleet en looptrainer Cees Koppelaar is  maandag 26 april op 81 jarige leeftijd in zijn woonplaats Akersloot  overleden. Cees was een alleskunner.  Zo is hij middenafstand looptrainer geweest bij de Atletiekunie, werkte o.a bij hoofdklasse hockeyvereniging Bloemendaal en Kampong. Maar meest bekend was hij als looptrainer van Ajax waar hij  door Rinus Michels werd gevraagd en werkte met trainers als Johan Cruyff en Barry Hulshoff.

Cees was een collegiale trainer en had het "vak in de vingers" en was een echte sfeermaker.


Diamond League en beterschap

door Kees Sluys

‘We gaan zien hoe dit allemaal zal uitpakken.’ Schreef ik eind 2019 als slotsom naar aanleiding van door IAAF/World Athletics aangekondigde plannen om de Diamond League 2020 een nieuw aanzien te geven. Belangrijk en veel bekritiseerd onderdeel daarvan was het schrappen van diverse onderdelen: 3000 meter steeplechase, hinkstapspringen, discuswerpen, 200 meter en 5000 meter.  
Beoogd doel van deze wijzigingen: een sneller en opwindender programma dat mooi compact in 90 minuten door de nodige televisiestations zou kunnen worden aangekocht en uitgezonden. Menig atleet toonde zich, terecht, geschokt en verenigde zich in de door hinkstapspringer Christian Taylor opgerichte atletenvakbond Athletics Association, die inspraak eiste in handel en wandel van IAAF/World Athletics.    
‘Intussen belooft de IAAF,’ schreef ik ook, ‘dat er eind 2020 duchtig zal worden geëvalueerd hoe succesvol de nieuwe Diamond League-opzet is geweest. En dat dus, al wordt het niet hardop gezegd, de mogelijkheid bestaat om voor het Diamond League-circuit van 2021 alsnog onderdelen te vervangen.’
Ik was er niet echt gerust op, maar kennelijk is in het vreemde coronajaar 2020 toch iets positiefs in gang gezet. In een schrijven m.b.t. de Diamond League 2021 meldde World Athletics dat de verwijderde onderdelen weer op het programma komen te staan. En dat het aangeboden tv-programma niet anderhalf, maar twee uur zal duren.
De atleten op de veld-onderdelen (ver, hinkstapsprong, kogel, discus en speer) zullen zich overigens wel enigszins moeten schikken. Na een kwalificatieronde volgt een finale met de beste drie. ‘Drama en spanning’ verzekerd, aldus World Athletics.


In Memoriam

Wim Verhoorn
was een mensenmens 1941-2021)

Op 79 jarige leeftijd is Wim Verhoorn enige dagen geleden overleden. Wim heeft zich jaren lang ingespannen voor de wegatletiek en was o.a. bondscoach van de KNAU en "duizendpoot" als het ging om regelen en organiseren. Voor de atleten die onder zijn hoede vielen was niets hem te veel. Ik heb Wim als collega en vriend echt leren kennen tijdens de O.S. in Beijing en de marathon van New York. We konden uren ouwenelen over ons vak en over de atletiek en triatlon in het bijzonder.

Wim was een bijzondere persoon die voor iedereen aandacht had, een mensenmens. We zullen hem missen, maar vergeten doen we hem nooit. Ik ben dan ook dankbaar dat ik hem in mijn leven heb mogen ontmoeten
Wim, rust in vrede.

Bert Vreeswijk


Nieuw springtalent

Dat maak je niet vaak mee. Een hoogspringer die ook fantastisch ver springt – of andersom. Tijdens de NCAA indoorkampioenschappen in Fayetteville, Arkansas werd de 21-jarige JuVaughn Harrison van Louisiana State University winnaar op beide onderdelen. Met prachtige resultaten: 8.45 en 2.30. Niemand in de wereld die hem dat nadoet.
Zijn pr's outdoor zijn respectievelijk 8.20 en 2.27 meter en dateren uit 2019. Daar zit vast nog meer rek in. Zien we hem dit jaar misschien al in actie op de Olympische Spelen?


Al weer een groot talent!

Tijdens wedstrijden in Frankfurt brak de pas 18-jarige Belgische meerkamper Jente Hauttekeete het indoorwereldrecord zevenkamp onder 20. Hij kwam tot 6062 punten met achtereenvolgens: 60 meter: 7.07 / ver: 7.33 / kogel: 15.64 / hoog: 2.10 / 60 horden: 8.06 / polshoog: 4.70 / 1000 meter: 2.46.71.
Vorig najaar liet hij zich al zien met een vijfde plaats op de seizoenranglijst op de tienkamp onder 20. Totaal: 7833 punten. Zwakste onderdeel toen het speerwerpen met 49.03 meter. Nog het nodige werk aan de winkel dus, maar de opvolger van Thomas Van Der Plaetsen heeft zich gemeld.

 


Broersen gaat met Nederlandse titel op zak richting EK, Taam wint zevenkamp

Broersen wint na tien jaar opnieuw NK-goud op vijfkamp. Nadine Broersen is in Apeldoorn voor de tweede keer Nederlands kampioene op de vijfkamp geworden. De 30-jarige atlete, die de titel ook in 2011 veroverde, won met een totaal van 4.514 punten. Tweede werd Melissa de Haan (4232 punten) en derde Anne van der Wiel. (4148 punten).

Broersen werd in 2014 wereldkampioene op de vijfkamp, en die titel werkt nog altijd motiverend. "Een aantal jaar geleden legde me dat nog druk op, maar nu geniet ik er gewoon van." Maar dat ze genoot, was tijdens de meerkamp niet echt aan Broersen af te zien. "Ik ben kritisch op mezelf en ik was vooral bezig met technische dingen."

'Heel tevreden'

Toch won Broersen de eerste vier onderdelen en eindigde ze op de afsluitende 800 meter op plaats vier. "Het was alweer even geleden dat ik een meerkamp heb gedaan en ik was vooral benieuwd hoe ik ervoor sta. En nu sta ik hier met een glimlach en ben ik eigenlijk heel tevreden. Nu weet ik waar ik op de trainingen nog aan moet werken richting het EK."

De Europees kampioenschappen indoor beginnen over drie weken in Polen. Broersen had het startbewijs daarvoor al binnen.

Na zijn NK-titel op de tienkamp vorig jaar, pakte Rik Taam nu ook de titel op de zevenkamp. De 24-jarige atleet zegevierde met een puntenaantal van 5.903. Rody de Wolff eiste het zilver (5.800 punten) op en het brons ging naar Sven Jansons (5.755 punten).

Mooie strijd verwacht op NK indoor meerkamp

door Kees Sluys

Het was jammer dat onze topmeerkampers Pieter Braun, Nadine Broersen, Anouk Vetter en Emma Oosterwegel het NK meerkamp in september jl. aan zich voorbij lieten gaan. Kleine pijntjes en zo. Doortrainen voor belangrijker toernooien, was het parool. Bij het NK meerkamp indoor (13 en 14 februari) zijn Braun en Broersen gelukkig wel van de partij. Oosterwegel, aanvankelijk ook op de startlijst, heeft zich alsnog afgemeld.

De vrouwen

Het meest benieuwd zijn we bij de vrouwen naar Broersen. Nadat ze bij het WK in Doha 2019 zo fraai terugkwam met een zesde plaats en 6392 punten, hebben we het afgelopen jaar niet veel meer van haar vernomen. Het pr van de indoorwereldkampioene van 2014 (!) staat op een prachtig totaal van 4830 punten, met achtereenvolgens: 60 h: 8.32 / hoog: 1.93 / kogel: 14.59 / ver: 6.17 / 800 m: 2.14.97.
Vorig jaar voltooide ze de wedstrijd niet, en kwam ze op de eerste vier onderdelen tot respectievelijk 8.32 / 1.79 / 14.13 en 6.02.
In de strijd mengt zich verder (vanwege ‘de maatregelen’) slechts een beperkt gezelschap: de zusjes Anne en Myke van de Wiel, Marijke Esselink, Melissa de Haan, Sarah van Beilen, Sofie Dokter en Manon Schoop.

De mannen

Gedoodverfde favoriet bij de mannen is Pieter Braun. Vorig jaar triomfeerde hij met een prima score van 6072 punten, behaald met achtereenvolgens: 60 m: 7.20 / ver: 7.54 / kogel: 15.03 / hoog: 2.01 / 60 h: 8.18 / polshoog: 4.93 / 1000 m: 2.39.15.
Rafael Raap eindigde destijds als tweede, met 5907 punten en is uiteraard medaillekandidaat. Hij zal echter zijn handen meer dan vol hebben aan Rik Taam, die in september met 8032 punten Nederlands kampioen tienkamp werd en die onlangs in Frankrijk een zevenkamp winnend afsloot met 6001 punten. Hij deed dat als volgt: 60 m: 6.92 / ver: 7.10 / kogel: 14.17 / hoog: 2.01 / 60 h: 8.22 / polshoog: 4.83 / 1000 m: 2.36.39.
Ook kijken we verwachtingsvol uit naar de prestaties van Rody de Wolff en, vooral, van beide veelbelovende, kersverse senioren Sven Roosen en Sven Jansons.

Nadine Broersen

Pieter Braun


Stuivertje wisselen

Armand Duplantis verbeterde de beste indoor jaarprestatie in het Franse Rouen tijden de Perche Elite Tour tot een hoogte van 6.03m.
Lavilinie kwam een week geleden tot 6.02 m, maar bleef nu steken op 5.93 m


Baas boven baas tussen Lavillenie en Duplantis

Duplantis haalde bij zijn eerste wedstrijd 6.01.
Maar Lavillenie verbeterde hem met een hoogte van 6.02.

Kevin Mayer slaagt: 8552

door Kees Sluys

Wereldrecordhouder Kevin Mayer (de hele meerkampwereld moet blij zijn) is geslaagd in zijn opdracht: kwalificatie voor Tokio. Spannend, ook omdat het al even geleden was dat hij een tienkamp afmaakte. Maar met 8552 punten kwam hij zaterdag 19 december ruim boven de gestelde limiet van 8350 punten.
De eerste dag met 4350 punten was voor zijn doen behoorlijk. Achtereenvolgens: 100 meter 10.68, ver 7.40, kogel 16.20,  hoog 1.97 en 400 meter 48.87.
Dag twee begon zelfs met een pr op de 110 meter horden (13.54), gevolgd door een uitstekende 50.32 bij het discuswerpen.
En toen kwam polsstokhoog. Mayer, de man die indoor al 5.60 (!) bedwong, begon op de voor hem in principe belachelijke laagte van 4.35 meter. Zouden eerdere geruchten als zou Mayer angst hebben gekregen voor grote hoogtes dan toch enige waarheid bevatten?
Hoe dan ook, na 4.65 (hij wilde maar zes pogingen doen) hield hij het voor gezien. Mayer kon het zich veroorloven. Een goede 67.66 bij speer en een relaxte 1500 meter in 4.47.74 zorgden voor rust in de route naar Tokio. 

En dan was er ook in Australië dit weekend iets moois gaande. Ashley Moloney (pas 20) begon zaterdag in  Queensland aan een formidabele tienkamp. Met 10.36, 7.67, 13.62, 2.11 en 45.82 verzamelde hij op de eerste dag 4613 punten. Zou hij, wiens tweede dag niet van het allerhoogste niveau is, mogelijk Kevin Mayers score nog overtreffen?
Het scheelde weinig. Na 14.17, 43.94, 4.80, 57.77 en 4.48.48 bleek hij 8492 punten op de teller te hebben staan. Een nipte verbetering van het nationale record van Jagan Hames (8490 uit 1998) en zéér ruim boven zijn oude pr van 8103 punten.
In zijn voetspoor volgde Cedric Dubler met een tweede Australische kwalificatie voor Tokio. Zijn 8367 punten werden behaald met de volgende reeks: 10.79, 7.62, 13.24, 2.11, 47.84, 14.34, 41.70, 5.00, 62.48 en 4.41.05.

Dos Santos: 8364 punten

door Kees Sluys

Aan de vooravond van Kevin Mayers poging om op het eiland Réunion (18 en 19 december) zich voor Tokio te kwalificeren, nestelde Braziliaan Felipe Dos Santos zich aan kop van de seizoenranglijst. Met 8364 punten scoorde hij op 12 december in Sao Paulo een dik pr en plaatste zich daarmee voor de Olympische Spelen. Een mooie eerste dag (10.40/7.64/14.04/2.07/48.01) liet hij volgen door een minder stabiele tweede dag: 14.01/42.46/4.90/59.82/4.55.83.
Mayer, die eind november op Réunion arriveerde, liep zaterdag 12 december bij wijze van opwarmertje, met te veel wind, een 100 meter in 10.70.
Als de berichten niet bedriegen zijn de wedstrijden (ook Katharina Johnson-Thompson is van de partij) te volgen via Facebook.com LigueRéunionnaise d’athlétisme.

Rafer Johnson overleden

door Kees Sluys

Woensdag 2 december overleed Rafer Johnson, een van de grootste tienkampers uit de geschiedenis.
Tijdens de Olympische Spelen van Rome 1960 vocht de 25-jarige zwarte atleet een legendarisch duel uit met zijn, in de VS studerende en van Formosa (nu Taiwan) afkomstige, clubgenoot Yang Chuan-kwang, alias C.K. Yang. Beiden werden op UCLA gecoacht door Elvin ‘Ducky’ Drake, die er vooraf heilig van overtuigd was dat zijn pupillen om het goud en zilver zouden strijden. ‘De vraag is alleen: wie wordt 1 en wie 2?’
Het werd inderdaad een zinderende strijd, in soms barre omstandigheden – zoals een drie kwartier durende wolkbreuk tijdens het hoogspringen dat twee uur moest worden onderbroken.
Na de eerste dag bedroeg het verschil tussen (de veel betere werper) Johnson op de betere springer Yang slechts 55 punten. De rest van het veld, onder wie Eef Kamerbeek die uiteindelijk fraai als vijfde zou eindigen, was al kansloos.
Na een onverwacht zwakke 110 meter horden (15.3) begon Johnson (pr: 13.8) zich ernstig zorgen te maken. Alleen met discus was hij veel beter dan zijn vriend/rivaal, die op zijn beurt een klasse apart was op polsstokhoog. Vier jaar eerder in Melbourne was hij als tweede geëindigd achter Milt Campbell en nu dreigde zijn gouden droom wederom in een zilveren nachtmerrie te eindigen.
Hoogspanning na de eerste twee teleurstellende discusworpen. Maar in de laatste poging greep Johnson de strohalm. Met 48.49 won hij fors op zijn concurrent die slechts 39.83 noteerde.
Zo stond Johnson toch weer ruim aan de leiding. En ook na polsstokhoog, waarbij Johnson zich met 4.10 overtrof (het Nederlandse record van Servee Wijsen stond op 4.00 meter) bleef hij nog aan de leiding. Zij het zeer nipt. Als hij de verwaarloosbare marge van 22 punten bij het speerwerpen niet zou uitbouwen, zou Yang zeker toeslaan op de 1500 meter.  
Maar Yang bleef met een worp van 68.22 voortreffelijk in het spoor. Weliswaar reikte Johnson met 69.76 iets verder, Yang hoefde op de slotafstand slechts 6.5 seconde uit te lopen om olympisch kampioen te worden en zijn vriend in diepe droefenis te storten.
Verslaggever Klaas Peereboom was ter plekke toen na 21.00 uur in het warm-vochtige Rome de ontknoping volgde. Uit zijn beeldende verslag: ‘Met de dreunende stappen van Johnson achter zich, die als gebiologeerd in de vochtige rug van de Formosaan keek, vocht Yang Chuan-kwang zich ronde na ronde vooruit. Toen zij, na 800 meter, badend in het zweet, voorbijkwamen keek Yang Chuan-kwang in trance de ruimte voor zich in. Hij was niet meer in staat een rechte lijn te lopen, hij was wel in staat – de hemel weet hoe – om driehonderd meter voor de finish zijn dodelijk vermoeide lichaam enige meters van de nu en dan wankelende Rafer Johnson weg te sleuren. Verder is hij niet gekomen. Johnson commandeerde zijn door de helse inspanning vergiftigde lichaam toch nog achter de Formosaan aan en wankelde met een verlies van slechts 1,2 seconde over de eindstreep.’
Rafer Johnson was een Amerikaanse held. Bij de opening in Rome droeg hij de vlag van de Amerikaanse équipe. Vierentwintig jaar later, bij de Olympische Spelen in Los Angeles viel ‘Big Rafe’ de eer te beurt om de trappen van het Coliseum te bestijgen en de olympische vlam aan te steken.

Meer over Johnson is te vinden in mijn boek Snel, Hoog, Ver – Geschiedenis van de tienkamp (2008; nog antiquarisch verkrijgbaar) en natuurlijk in zijn autobiografie The Best That I Can Be uit 1998.  

VAN 10,6 NAAR 9,58

Kees Sluys

De kleurrijke geschiedenis van de sprint

Tijdens de Olympische Spelen van Stockholm in 1912 loopt de 18-jarige Amerikaan Donald Lippincott met 10,6 het eerste officieel geregistreerde wereldrecord op de 100 meter. Bijna een eeuw later, bij het WK atletiek in 2009 te Berlijn, raast Usain Bolt naar de duizelingwekkende tijd van 9,58. In de tussenliggende honderd jaar – vol triomf, tragiek en vernieuwingen – gingen vele atleten op jacht naar het predicaat ‘snelste man ter wereld’. Vaak waren dat donkere superatleten, zoals Jesse Owens, Carl Lewis en Usain Bolt. Maar ook blanke atleten presteerden menigmaal op het allerhoogste niveau. Charley Paddock, Armin Hary en Valeri Borzov – ook zij behaalden olympisch goud.

Van 10,6 naar 9,58 toont de fascinerende geschiedenis van de sprint. Maar de sprint omvat meer dan het koningsnummer. Ook de 200 meter (Tommie Smith, Pietro Mennea, Michael Johnson) en de 4 × 100 meter estafette komen ruimschoots aan bod. Talloze anekdotes en achtergrondverhalen brengen de ongekende prestaties van de allerbeste sprinters nog meer tot leven.

In de voorverkoop verkrijgbaar op: https://www.2010uitgevers.nl/product/van-106-naar-958/

Fantastisch cadeau voor de Sint of onder de kerstboom!


Thomas Van Der Plaetsen valt op

De 29 jarige Belgische tienkamper Thomas Van Der Plaetsen heeft afgelopen weekend een opzienbarende prestatie geleverd. In zijn woonplaats Deinze organiseerde hij een eigen tienkamp, met als doel de eerste Belg te worden die in eigen land de 8000 punten grens weet te slechten. Dat hij er ook inderdaad in slaagde mag bewonderingswaardig worden genoemd. Het waren namelijk de weeromstandigheden die niet erg meewerkte (veel wind, fris en regen) Ondanks dit alles gelukte het Van Der Plaetsen om in twee dagen 8027 punten te verzamelen en zo in zijn opzet te slagen. Hij kwam tot dit puntentotaal met de navolgende prestatiereeks:
Dag 1: 11.22/7.48/13.07/2.05/51.32
Dag 2: 14.60/47.66(pr)/5.20/56.53/ 4.48.25 min.


Nagekomen tienkampnieuws

door Kees Sluys
Het seizoen was toch nog niet helemaal gedaan. In Aubagne werd op 20 september de Franse tienkamptitel met 8260 punten veroverd door de
tamelijk onbekende, 24-jarige, Axel Hubert. Ruim 400 punten beter dan zijn beste score – van vorig jaar. Hubert toonde zich bij zijn recordtienkamp een matige loper (11.03/50.75/14.31/4.39.62), een behoorlijke springer (7.42/1.98/4.90) en op discus na (41.88) een uitstekende werper (15.82/69.69).
Hij gaat ongetwijfeld nog groeien. En het is leuk dat hij nu de seizoenranglijst aanvoert, voor Simon Ehammer: de Zwitser die niet nalaat te verbazen. Op 12 september liep hij, bij +1.0 wind, een supertijd van 13.48 op de 110 meter horden.
Minder goed nieuws omtrent Niklas Kaul, de 22-jarige Duitse wereldkampioen van 2019 en volgend jaar in Tokio grootste uitdager van wereldrecordhouder Kevin Mayer. Hij kreeg deze zomer last van zijn werparm. En werpen (met name speerwerpen) is nu juist zijn grote kracht. Een kwetsuur aan zijn elleboog noopte hem deze zomer een operatie te ondergaan. Die is kennelijk goed gelukt. ‘Met mij gaat het goed,’ liet hij weten. ‘De operatie is zonder problemen verlopen en vanaf nu werken we aan het herstel en aan de route naar Tokio.’


Tienkamp in 2020

door Kees Sluys

In dit rare coronajaar zijn er tot dusver nog niet veel meerkampen afgewerkt en er zullen er niet heel veel meer bijkomen. Maar de laatste, de olympische kwalificatiepoging van Kevin Mayer midden december op het eiland Réunion, wordt natuurlijk wel interessant. Al heeft de wereldrecordhouder aan een voor zijn doen bescheiden totaal van 8350 punten genoeg.
Die score is dit jaar nog niet gehaald. Aan kop van de ranglijst 2020 prijkt de pas 20-jarige Simon Ehammer met 8231 punten. Eindelijk weer een veelbelovende meerkamper uit het niet zeer rijk bedeelde Zwitserland.  
Ehammer komt niet uit het niets; in het Zweedse Boras greep hij vorig jaar de Europese juniorentitel met 7851 punten en maakte toen vooral veel indruk op 100 meter, verspringen, 400 meter en 110 meter horden.
Een jaar later is hij op die nummers alleen maar sterker geworden. In het Zwitserse Langenthal kwam hij in het weekend van 8 en 9 augustus met een geweldige eerste dag tevoorschijn: 10.50/7.81/13.75/2.01/47.27. En ook de 110 meter horden op dag twee verliep buitengewoon voorspoedig: 13.73. Polshoog was met 4.90 behoorlijk. Waarbij aangetekend dat hij eerder dit seizoen al 5.10 sprong. En op de Europese jaarranglijst verspringen prijkt Ehammer met 8.15 zelfs op de tweede plaats.
Zoals bij al die andere loper-springertypes is er vooral werk aan de winkel op de werpnummers; 13.75 kogel, 36.19 discus en 52.88 speer – daar red je het niet mee in de echte top.
Hoog (zesde) op de jaarranglijst staat Rik Taam, die afgelopen weekend in Emmeloord zo’n fraaie 8031 punten scoorde. Nog boven oudgediende Leonel Suarez met 7990 punten. De 33-jarige Cubaan (nummer drie op de Olympische Spelen van 2008 en 2012) heeft weliswaar flink aan pure snelheid ingeboet, op zijn favoriete onderdelen doet hij het nog best lekker: 2.05 hoog, 72.77 speer en 4.27.68 op de 1500 meter.
In de top-10 ook twee nieuwe namen uit het wonderbaarlijke tienkampland Estland: Risto Lillemets (8133) en Taavi Tsernjavski (8086). Kan Nederland inmiddels bogen op tien 8000-puntenatleten, Estland, met nauwelijks anderhalf miljoen inwoners, heeft er twee keer zoveel.  

2de nieuws van de NK Meerkamp 2de dag

door Kees Sluys

Toekomst voor de Tienkamp

Rik Taam: 8032
Sven Roosen: 8116

De vrouwen senioren

Terwijl de mannen en de mannen-onder-20 gelijktijdig bezig waren met het discuswerpen begonnen de vrouwen rond 12.00 uur, redelijk op schema, met hun eerste onderdeel van de dag: verspringen. De 6.00 metergrens bleek onhaalbaar, maar de 5.92 van Manon Schoop en de 5.82 van Anne en Myke van de Wiel (!) mochten er zeker zijn en lagen niet ver onder hun pr’s.
Bij het speerwerpen kwamen Michelle Oud en Myke van de Wiel tot prima verrichtingen: 44.76 resp. 44.23 (pr). Favoriete Anne van de Wiel bleef met een beste worp van 39.22 ruim achter, maar mocht niettemin al wel voorzichtigjes rekenen op de titel. Haar puntenvoorsprong op de betere 800-meterloopster Michelle Oud zag er geruststellend uit. De twee bleken in de beslissende race ook de snelsten van de negen overgebleven deelneemsters. Oud finishte overtuigend als eerste in een goede 2.15.41, voor Anne van de Wiel (2.18.35) en Melissa de Haan (2.20.19), die echter niet kon verhinderen dat Myke van de Wiel (2.24.11) brons greep in de einduitslag.

Eindstand:

 1. Anne van de Wiel 5756 (pr)
 2. Michelle Oud 5661
 3. Myke van de Wiel 5532

De winnares keek tevreden terug op haar meerkamp. ‘Geen uitschieters naar beneden en op horden en 200 meter een dik pr.’
Door het coronagedoe kreeg de prijsuitreiking dit NK-weekend een iets andere vormgeving dan normaal. De nummers 1, 2 en 3 mochten, onder het commentaar van de speaker, zelf hun medaille pakken en vervolgens op het rostrum plaatsnemen om zich te laten bewonderen.
Coach, ex-tienkamper Ingmar Vos (pr: 8224 punten), wilde natuurlijk maar wat graag op de foto met zijn succesvolle Van de Wiel-pupillen.

Ingmar Vos met links Anne en rechts Myke van de Wiel

zie verder op deze pagina een interview met Anne

De mannen senioren

Met drie onderdelen te gaan was de strijd bij de mannen nog niet beslist.
Het polsstokhoogspringen werd in twee groepen verwerkt. In groep A de betere senioren en junioren tezamen, in groep B de mindere goden uit beide leeftijdscategorieën.
Inmiddels was een zacht regentje gaan vallen, en begon het vrij kil te worden. De lucht zag grijs en allengs kwam de regen gestager omlaag.  
De Wolff slaagde in zijn derde poging op 4.30, en kwam ook nog over 4.40. Maar verliet daarna de strijd. Martijn Hoogewerf brak een stok en overmeesterde met een nieuw exemplaar 4.40.
Raap sprong zeer wisselvallig, maar presteerde uiteindelijk met 4.80 toch prima. Taam begon op 4.40 overtuigend en ging steeds in zijn eerste poging over 4.50, 4.60 en 4.70. Daarna stokte het.

De beste springer, Léon Mak, was ook wisselvallig. Twee foutsprongen op 4.70, en vervolgens zeer ruim over de lat. De 4.80 meteen weer in de eerste poging (zie foto). Zou er 5.00 meter worden gesprongen? Nee, dit bleek het eindstation.

Inmiddels begon het zonnetje weer wat te schijnen en was duidelijk geworden dat het optimistische tijdschema (laatste prijsuitreiking: 17.40 uur) bij lange na niet zou worden gehaald.
Pas rond 18.30 uur was de eerste groep van het speerwerpen klaar. En toen de betere meerkampers zich verzamelden om in te werpen begon het weer eens uitbundig te hozen. Medewerkers probeerden tegen de klippen op het water op de aanloop weg te vegen. Van het toch al geringe aantal toeschouwers (voornamelijk coaches, vrienden en familie) was nog een handjevol aanwezig. Maar hun geduld zou worden beloond.
Geen enkele atleet kwam over de 60.00 meter. Winnaar van het onderdeel werd Lauri Hulleman (58.37), voor Taam (57.53), Raap (56.63) en Hoogewerf (55.19). Mak kwam slechts tot 48.64.
Met de 1500 meter nog voor de boeg stonden de medaillewinnaars nu wel vast: Taam, Raap en Mak.   

Maar er speelde nu een ander groot belang. Taam stond ruim voor Raap op plek 1 met een totaal van 7263 punten. De 8000-puntengrens lag in het verschiet. Wat zou hij moeten lopen?
Een tijd van 4.31.23 zou volstaan. Gezien zijn pr van 4.30.70 moest dat in principe mogelijk zijn. Maar ja, de omstandigheden; het was kil en de regen bleef maar kletteren.

Mannen-onder-20

Bij de mannen-onder-20 had Sven Roosen zich in de loop van de tweede dag steeds verder verwijderd van zijn grote concurrent en vriend Sven Jansons. Op polshoog hield het duo met 4.40 gelijke tred, maar het speerwerpen gaf weer een enorm verschil te zien: 57.44 tegen 46.16 meter.
Ook hier begon zich iets moois af te tekenen. Na polshoog was Roosen (tussen de bedrijven door droeg hij het blauwe trainingsjack van ‘Estonia’) zich er zeer duidelijk van bewust dat hij op het punt stond het juniorenrecord van Pieter Braun (7953) te breken. En dat de 8000-puntengrens voor hem open lag. Met een 1500 meter-pr van 4.29.45 moest dat zelfs een peuleschil zijn.  

Mannen en junioren gingen tegen 20.00 uur in één race gelijktijdig van start. Taam nestelde zich meteen resoluut aan kop, direct gevolgd door Roosen. Het tempo lag op 4.30.00 koers. Even later kwam de 18-jarige junior Djamell van Veen krachtig naar voren. Hij perste er op de laatste 100 meter nog een enorme eindsprint uit en finishte in een prachtige 4.20.97. Achter hem gingen Taam en Roosen als tweede en derde over de streep. Beiden juichend en met de armen omhoog: zij wisten dat ze in hun opdracht waren geslaagd. Taam: 4.26.53. Roosen: 4.28.15.
Totaal Taam: 8031 punten. Totaal Roosen: 8116 punten.

Het regende nog steeds, maar bij de finish werd groot feest gevierd.
Zo werd Taam (23), winnaar van alle vier loopafstanden, de eerst van diverse potentiële 8000-atleten, die de grens brak.

Raap (21) kwam met 7829 punten ook beter dan ooit (zij het met een paar matige resultaten) voor de dag en zal ongetwijfeld binnen korte tijd volgen.
De pas 20-jarige Mak deed het goed met 7614 punten en heeft ook nog alle tijd om door te groeien.
En Roosen, die volgend met seniorenmateriaal moet werken, wat gaat hij doen?
Overigens: met zijn 8031 punten is Rik Taam de tiende Nederlandse tienkamper, die de 8000 puntengrens heeft overschreden. Hij stootte Bart Bennema, die in 1998 7995 punten vergaarde, uit de top-10.

De kampioenen van de mannen-onder-20, naast Sven Roosen links Sven Jansons en rechts Owen Beuckens

In Emmeloord aanwezig, niet als deelnemer maar als aandachtig toeschouwer, was top-tienkamper Pieter Braun. Hij vond het helemaal niet erg dat zijn Nederlands juniorenrecord op de tienkamp werd verbeterd door Sven Roosen. “Terecht dat Sven het record verbetert, want hij is veel beter dan ik!”

Links de kampioenen bij de mannen senioren en hieronder een interview door Michel van Eijkelenburg met Rik Taam vlak na de finish:

Anne van de Wiel opnieuw kampioene zevenkamp

Net als vorig jaar werd de Nederlandse titel bij de vrouwen senioren gewonnen door Anne van de Wiel, zij draaide een degelijke zevenkamp die voldoende was voor het goud. We spraken kort met de sympathieke 23-jarige kampioene, die samen met haar zus Myke (brons) getraind wordt door de oud-tienkamper Ingmar Vos.

Anne, gefeliciteerd met je Nederlandse kampioenstitel. Hoe ging deze zevenkamp voor jouw gevoel, waren er onderdelen die bijzonder goed gingen?

“Ja, de horden en de 200 meter gingen heel goed, allebei een dik pr. Hoog en kogel waren allebei gewoon stabiel, dat is wel prima. Op de tweede dag ver en speer allebei ook prima, de 800 kan wel iets harder. Maar ik heb geen uitschieters naar beneden gehad deze meerkamp, dus alles stabiel en op twee onderdelen echt een dik pr. Zeker heel tevreden. Mijn totaalscore van 5756 punten is ook een nieuw pr.”

Wat is je eerstvolgende doel?

“Ik ga in de winter hard trainen voor het indoorseizoen. Outdoor is belangrijk, maar indoor is een leuke tussenstop.”

Mik je dan op deelname aan de EK indoor?

“Nee, dat eigenlijk niet, ik moet het erg van mijn zevenkamp hebben en niet van mijn vijfkamp. Dus het is niet zo dat ik naar de EK indoor kijk, dat zal te hoog gegrepen zijn.”

Dan de volgende zomer, wat is jouw grote doel?

“6000 punten halen in de zevenkamp, als ik dat haal ben ik echt superblij. En wat dan daaruit voortkomt zie ik dan wel weer, maar die score lijkt me echt supervet.”


1ste nieuws van de NK Meerkamp 2de dag

door Kees Sluys

Hoewel de weerberichten de nodige buien voorspelden, viel het in de eerste uren op de mooi tussen het geboomte liggende baan AV NOP erg mee. Nauwelijks een druppel, hoogstens wat dreigende wolkenvelden afgewisseld met zonnige perioden. Voordat de senioren aan hun twee series 110 meter horden begonnen, waren we eerst zeer nieuwsgierig naar het duel tussen de twee Svennen op diezelfde afstand. Roosen won na een fraaie race in 13.81 voor Jansons, die een paar keer de horden toucheerde, in 14.27. Nu leek de strijd helemaal beslist. En toen Roosen ook bij het discuswerpen zijn rivaal ruim voorbleef (45.89 tegen 40.92) was het pleit inderdaad beslecht, 5929 punten voor Roosen, 5566 voor Jansons, met nog drie onderdelen te gaan.

Bij de mannen presteerden Taam (14.62), Raap (14.69) en Mak (14.87) naar hun kunnen en viel De Wolff terug naar een zwakke 15.34. Léon Mak greep het discuswerpen aan om via een fraaie 46.53 weer de weg omhoog te vinden. Met nog drie onderdelen te gaan (met polsstokhoog moet hij wederom extra punten kunnen pakken) zit het er dik in dat hij in de top drie terecht zal komen. Stand na zeven onderdelen: 1. Taam 5743, 2.Raap 5615, 3. De Wolff 5561 en 4. Mak 5553. En toen begon het toch te regenen.


1ste nieuws van de NK Meerkamp eerste dag

door Kees Sluys

Het hele seizoen kon er geen meerkamp worden afgewerkt, dus mochten de liefhebbers hopen op, eindelijk, een volwaardig NK. 
Eindelijk, omdat de nationale toppers het doorgaans veel te druk hebben met belangrijke internationale wedstrijden  (zoals Götzis, Ratingen en Talence) en de grote kampioenschappen. Toch moest ook dit NK het doen zonder aansprekende namen als Pieter Braun, Anouk Vetter, Nadine Broersen en Emma Oosterwegel. En op het allerlaatste moment kwam er nog een afmelding bij van de enige vrouw met 6000 punten potentie (pr van 5905) Marijke Esselink.G
Het startveld bij de mannen zag er ondanks het ontbreken van Braun (hij liep wel rond als toeschouwer, zijn eerste optreden staat gepland voor het WK indoor 2021) toch veelbelovend uit. Met mannen als Rody de Wolff (pr 7982), Rik Taam (pr 7724), Rafael Raap (pr 7702) en Leon Mak (pr 7700). 

Van dit kwartet kwam vooral Rik Taam bij de eerste drie onderdelen prima voor de dag met 10.80 op de 100 m, 7.07 verspringen en 14.52 met kogel ruim voor op zijn pr-score op die onderdelen.De Wolff moet iets toegeven op zijn 8000-punten resultaat van vorig jaar op deze stand van de wedstrijd. Mak presteert stabiel. En Rafael Raap stelde teleur met de kogel (13.05), maar liep wel een goed 10.95 op de 100 m.
De snelste 100 m-tijd van de dag kwam overigens niet op naam van Taam. In een sublieme race bleven de A-junioren Sven Jansons en Sven Roosen met respectievelijk 10.65 en 10.71 onder diens 10.80.
Jansons kwam na tweemaal ongeldig in de derde poging, van ver voor de balk afgezet, tot slechts 6.13 bij het verspringen. Roosen, met verder 7.26 en 15,17, de grote favoriet. Hij ligt ver voor op zijn pr van 7528 bij deze stand van de wedstrijd.

Hieronder een opgenomen interview door Michel van Eijkelenburg met Sven Roosen over zijn prestaties tot dan toe en zijn verwachtingen voor het toernooi. Onder: Als eerste op de 400m

2de nieuws van de NK Meerkamp eerste dag

door Kees Sluys

De mannen-junioren bleven het uitstekend doen. Sven Roosen kwam na een matige 1.82 bij het hoogspringen voortreffelijk voor de dag op de 400 meter: 48.22! Sneller dan de beste senioren. Zijn tussentotaal van 4145 punten na de eerste dag belooft wat.
Achter hem knokte Sven Jansons zich prachtig terug. Vooral zijn 2.00 meter hoog was zeer goed (de beste hoogspringer van de dag bleek overigens B-junior Gabriel Emmanuel met 2.02). Had hij bij het verspringen niet een dikke 200 punten laten liggen, dan zou dit onderlinge duel nog niet beslist zijn. Daarachter presteerden ook Youri Fransen en Owen Beuckens met resp. 3839 en 3816 punten naar behoren.
Bij de senioren bleef Rik Taam constant presteren (1.97 hoog en 48.92 op de 400 meter), resulterend in een eerste dag totaal van 4137 punten. Zeer ruim boven zijn pr-score van 7724 punten. Gaat hij wellicht richting 8000 punten? Dat zal een heidens karwei worden.
Overspannen verwachtingen in die richting zitten er bij de De Wolff (4010), Raap (4002) en Mak (3890) al helemaal niet in. Vooral Raap leek niet helemaal in goeden doen: 1.97 hoog is natuurlijk te weinig voor iemand die in zijn pr-tienkamp 2.05 sprong en ooit al (indoor) tot 2.09 kwam.
Bij de vrouwen gaat Anne van de Wiel (pr: 5712) ruim aan kop. Prima hordelopen (13.45) en een uitstekende 200 meter (24.00) vormden de sterke basis voor een tussentijdse score van 3463 punten, die verder tot stand kwam door matig hoogspringen (1.63) en zwak kogelstoten (11.88).
Stel dat zij morgen exact de tweede dag van haar pr-meerkamp kopieert (ver: 5.96, speer: 40.88, 800 meter: 2.15.69), dan kan ze exact 2400 punten bijschrijven. Nog eens 137 punten erbij, en daar is de begeerde 6000 punten. Waarschijnlijk ook een zwaar karwei.

 

 

 

Hier links een shot van de start van de 400 m met Rafael Raap en Léon Mak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier een foto van de zusjes Van der Wiel. Anne links en Myke rechts. 

Korte berichten van de wedstrijden:

Sven Roosen, die na de eerste dag ruim aan kop staat bij de jongens tot 20 jaar, was heel tevreden over zijn winnende tijd 48.22 op de 400 meter: "Ja, dat is een goede tijd voor mij, net boven mijn pr. Morgen verder!"
Anne van de Wiel staat na de eerste dag riant aan de leiding bij de vrouwen. Zij leek op de 200 meter net onder de 24 seconden te blijven, "maar helaas werd mijn tijd naar boven gecorrigeerd tot 24.00, wel met toegestane rugwind gelukkig".
Wel aanwezig maar dan als toeschouwer zagen we Emma Oosterwegel, vorig jaar in de top-8 geëindigd bij de WK in Doha. Is ze geblesseerd? "Nou, mijn rug is niet helemaal oké, dat is gewoon mijn zwakke punt. Momenteel mag ik niet trainen op springen en werpen. Ik doe alleen looptraining en kracht. Nu een meerkamp doen zou niet verstandig zijn. Anders zou ik hier wel meegedaan hebben ja. Ik moet voorlopig mijn rug rust geven en daarna kan ik voluit de wintertraining ingaan."
Ook langs de baan spraken we even met Pieter Braun, onze toptienkamper. Wat is voor hem de reden waarom hij niet aan deze NK meedoet? "Ik ben wel fit behalve dat ik enkele kleine pijntjes hier en daar heb. Voor mij is het belangrijk om me goed voor te bereiden op de WK indoor in maart en de Olympische Spelen waarvoor ik zo goed als zeker gekwalificeerd ben. Op nationaal niveau is voor mij niet veel te halen en ik wil niet het risico lopen om de pijntjes nu te verergeren."


Verspringformat gekraakt

Talloze verontwaardigde publieksreacties op twitter na het verspringen-met-nieuw-format bij de Diamond League in Stockholm zondag 23 augustus.
Bij de deelnemers zelf eveneens veel onbegrip. Ook de Zuid-Afrikaan Ruswahl Samaai kon zich ondanks zijn overwinning niet vinden in de uitslag. Die gaf na de beslissende minifinale (nog één – beslissende –sprong voor de drie hoogst geklasseerden) dan ook een merkwaardig, alle logica tartend, beeld te zien.
1 Samaai met 8.09 meter

2 Montler met 8.13

Dit werkt natuurlijk niet. Zo jaag je de kijkers weg.
Hoog tijd dus om die nieuwe-dingen-bedenkers bij World Athletics er uit gooien. Zo’n ingreep zou op veel sympathie kunnen rekenen van Greg Rutherford, olympisch kampioen van 2012. Ook hij liet terstond van zich horen: ‘The winner is the longest jumper.’


Bol boekt eerste zege in Diamond League

Atlete Femke Bol blijft deze zomer verrassen. In de Diamond League-meeting in Stockholm was ze de beste op de 400 meter horden, in 54,68 seconden. Het was voor Bol (20) haar eerste zege in dit prestigieuze internationale circuit.


Mayer: kwalificatie in december

Ook de grootste atleten dienen zich voor de Olympische Spelen volgens de regels te kwalificeren.

Omdat wereldrecordhouder Kevin Mayer bij het WK in Doha 2019 zijn tienkamp niet kon afmaken, en vorig jaar überhaupt nog geen resultaat had neergezet, móet hij voor Tokio 2021 dus nog een keer aan de bak.

Onlangs liet de Fransman doorschemeren dat hij nog dit jaar zo’n tienkamp wilde voltooien, en wel in december.

December? Maar waar dan?

Inmiddels heeft Mayer bekendgemaakt dat de jacht op kwalificatie (op zich in principe een peuleschil) zich deo volente op 18 en 19 december zal afspelen ver buiten Frankrijk, namelijk op het eilandje Réunion, ten oosten van Madagascar. In het ‘olympisch stadion’ van Saint-Paul. Capaciteit: 8.500 toeschouwers. Goed weer verzekerd.

Ook collega-meerkampers Ruben Gado en Esther Turpin zijn van de partij.


Christian Taylor niet blij

door Kees Sluys

Vorig jaar schreven wij over door World Athletics (tot voor kort: IAAF) verordonneerde vernieuwingen inzake de Diamond Leaugue. Hinkstapspringer Christian Taylor was daar niet over te spreken, maar kon zich wel vinden in het idee dat (bepaalde) onderdelen gemoderniseerd moeten worden. Sprinten tegen een zonne-auto, zoals bij de FBK-Games werd beproefd, leek hem bijvoorbeeld een prima idee.
Gelukkig blijkt dat Taylor (woordvoerder van de atletenvakbond The Athletics Association) niet elke modernisering omarmt.
Op 15 augustus werd bekend gemaakt dat tijdens de Diamond League in Stockholm (23 augustus) geëxperimenteerd gaat worden met het onderdeel verspringen. Na vijf ronden gaat de top 3 in een ‘mini-finale’ beslissen wie de winnaar wordt.
‘We willen vernieuwend zijn en nieuwe concepten uitproberen,’ liet Diamond League-bobo Petr Stastny weten. ‘We denken dat dit format meer drama brengt, want de beslissing valt pas bij de laatste sprong.’ ‘Meer drama.’ Daar gaan we weer.
Maar die op te roepen spanning is in dit geval een puur theoretische optie. Drama is natuurlijk alleen maar ‘verzekerd’ wanneer die top 3 volkomen gelijkwaardig is aan elkaar.
Florian M. Weber, een andere bobo, wist nog te melden: ‘We hebben fantastische feedback van tv-producers ontvangen, alsook van toeschouwers en niet in de laatste plaats van atleten.’
Taylor wist van niks en liet via twitter weten dat hij absoluut niet snapt waarom dit format een vooruitgang zou betekenen. Een van de mogelijke bizarre consequenties: een wereldrecord springen in poging 1, blessure na poging 2, en dus geen ‘mini-finale’. Toch gek: de nieuwe wereldrecordhouder komt niet eens op het podium.


Record Bol hét moment in juli

Het Nederlands record op de 400 meter horden (53,79) leverde Femke Bol een eervolle waardering op: atletiekfans over de gehele wereld kozen haar prestatie op Papendal als 'Moment van de maand juli'.

 

Holdorf won in Tokio 1964
door Kees Sluys

Heel goed dat de NOS website-sport vandaag (6 juli) aandacht besteedt aan het overlijden van Willi Holdorf (80), de Duitse atleet die in 1964 in Tokio olympisch kampioen op de tienkamp werd. 
Een jaar eerder, tijdens een zeslandenwedstrijd, was onze Eef Kamerbeek nog duidelijk de beste geweest en bleven de Duitsers, inclusief Holdorf, op ruime achterstand. Later dat jaar kwam Holdorf echter geweldig voor de dag met een prachtscore van 8085 punten. Aanzienlijk beter dan Kamerbeeks in 1962 gevestigde pr van 7724 punten.
Niettemin liet Kamerbeek mij in 2004 weten dat hij ‘in 1964 eigenlijk de beste was. Ik kreeg een blessure in mijn rug en Holdorf werd met 7880 punten olympisch kampioen. Nou, dat had ik zo uit mijn mouw geschud. Want ik was klaar voor 8000, 8100 punten.’
Meer hierover in mijn boek Snel, Hoog, Ver – Geschiedenis van de tienkamp (nog antiquarisch te verkrijgen).
En wie meer over Holdorf en de tienkamp van begin jaren zestig wil weten verwijs ik ook graag naar het boek dat Knut Teske in 2014 publiceerde bij Arete Verlag Hildesheim: ‘Da steht die Welt still’ – Willi Holdorfs historischer Olympiasieg von Tokio 1964.   


Eelco Sintnicolaas wil niet alles meer opofferen voor de atletiek

door Bert Vreeswijk

Tienkamper Eelco Sintnicolaas (33), Nederlands recordhouder met 8539 punten, bereidde zich de laatste maanden vol passie in Zweden voor om zich mogelijk te plaatsen voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio in 2021. Hij woont momenteel nabij Stockholm samen met zijn vriendin Elin Anna Sofie Westerlund, een Zweedse atlete die gespecialiseerd is op de 100 meter horden.   

Stukje status terug winnen

De in Dordrecht geboren meerkamper wil graag laten zien wat hij nog in huis heeft en dat de passie nog onverminderd aanwezig is. De afgelopen en komende maanden is en wordt er door hem hard gewerkt aan de basis, al is dat momenteel erg lastig met de heersende coronapandemie. Zeker nu Elin Westerlund, die fulltime werkzaam is in een ziekenhuis, besmet is met het corona virus waardoor beide atleten genoodzaakt zijn thuis in quarantaine te blijven.

Een van Eelco’s drijfveren om de draad weer op te pakken is de wil om weer iets te bewijzen en een stukje van zijn ‘tanende status’ terug te winnen. Hij neemt daarbij echter wel bewust enige afstand. Alle kaarten op de atletiek zetten en er alles voor opofferen, die tijd is geweest, aldus de bescheiden meerkamper. Zijn credo is nu hard te willen trainen en dan wel zien hoe ver hij komt. ‘Alles is nu onzeker en zonder wedstrijden is het niet leuk, we zien het wel. Ik heb er toch geen enkele invloed op hoe alles gaat verlopen, ik kan alleen maar zorgen dat ik goed voorbereid ben.’ 

Hier Eelco met Papendal collega's poserend na de meerkamp in Gotzis
2017.              Vlnr Pieter Braun, Anouk Vetter, Eelco en Nadine Visser

Tienkamp in december

Hij vertelde dat wereldrecordhouder Kevin Mayer een ‘rondje had gebeld’ of een aantal topmeerkampers het zag zitten om ná november (alle wedstrijdresultaten voor die tijd behaald, tellen namelijk niet mee voor kwalificatie O.S.) rond december op een mooie locatie (Canarische eilanden?) een tienkamp te organiseren, als voorbereiding en kwalificatie op Tokio. Eelco gaf aan daar wel voor te voelen, onder voorbehoud van enkele ‘mitsen en maren’: ‘Dat zou zeker kunnen, maar dan moet ik er wel zeker van zijn dat ik er klaar voor ben.’ Op de vraag of hij niet beter af was om zich op Papendal voor te bereiden was Eelco resoluut: ‘Dat zou niet beter voor mij zijn, ik zou het mentaal niet meer op kunnen brengen om er alles voor weg te cijferen. Het was een mooie periode daar, maar die tijd is geweest en ik kijk nu naar de toekomst.’


Openings baanwedstrijd in Lahti, Finland

 

Tijdens de openings baanwedstrijd in het Finse Lahti heeft Annemari Korte een bijzonder goede tijd op de klokken gebracht op de 100 m H. Van 12.84 sec. Zij bleef daar mee slecht 12/100 ste verwijderd van het Finse record dat reeds op haar naam staat met 12.72 sec.De atlete gaf aan dat haar start wat moeizaam verliep en dat ze de laatste horde bijna haar balans kwijt raakte. Al met al keek ze met tevredenheid terug naar haar 1e race na de Corona crisis.

World 400m champion Naser provisionally suspended by AIU

(Reuters) - Women's 400 metres world champion Salwa Eid Naser of Bahrain has been handed a provisional suspension for failing to make herself available for anti-doping tests, the Athletics Integrity Unit (AIU) said on Friday. 
Naser won gold at the World Championships in Doha last year with a time of 48.14 seconds, the third fastest in history, to become the first Asian to claim the women's 400 metres world title.
"The AIU has provisionally suspended Salwa Eid Naser of Bahrain for whereabouts failures, a violation of the World Athletics Anti-Doping Rules," the AIU said in a statement https://twitter.com/aiu_athletics/status/1268886551225946115.

Naser, 22, was born in Nigeria before switching her allegiance to Bahrain in 2014. 

According to World Athletics Anti-Doping Rules, any combination of three missed tests or filing failures within a 12-month period by an athlete constitutes a whereabouts failure violation. Athletes could face two-year bans or a minimum of one year depending on the degree of fault. 
(Reporting by Rohith Nair in Bengaluru; editing by Jason Neely and Ed Osmond)

'Topfit worden? Dat heeft nu helemaal geen nut'

Sporters over weer mogen trainen terwijl de wedstrijdkalender nog blanco is

Onder strikte voorwaarden mogen topsporters snel weer op locaties als Papendal trainen. Maar waarvoor, nu alle doelen maandenlang ontbreken? Een rondvraagje. ,,Ik ga mezelf nu echt niet lopen pushen, dan brand je alleen maar op.''

ARJAN SCHOUTEN

Nadine Broersen 30, meerkamp

,,Toen ik van de versoepeling hoorde, was ik eerst hartstikke positief. Later op de avond besefte ik pas goed wat er nog meer werd verteld. Tot 1 september geen evenementen in Nederland, dus ook geen wedstrijden. Ergens heb ik nog wel de hoop dat de EK in Parijs er eind augustus nog komen, anders wordt het wel heel lastig je nog te motiveren. Dan wordt het wel een heel lange weg. Trainen op Papendal met 1,5 meter afstand, dat zie ik best wel voor me. Maar tot 1 september zeker geen wedstrijden, dat is niet makkelijk. Ik ben en blijf graag positief, ben fit en kan dat fysiek ook blijven. Maar een atleet wil een doel hebben en het liefst op de korte termijn. Ik zou liegen als ik zeg dat ik elke dag opsta met het gevoel van 'yes, we gaan er weer voor!'

,,Volgende week word ik 30 jaar. Zo oud voel ik me nog lang niet. Maar feit is wel dat ik niet nog zes of acht jaar door kan gaan. En dat besef ik ook steeds meer. Mijn gevoel zegt: ik ben nog lang niet klaar. Maar 2018 is doo r een kruisbandblessure al weggevallen en nu wordt er weer een jaar weggesneden. Zo zonde.''

Laura Smulders 26, BMX

,,Onze baan op Papendal was net helemaal vernieuwd, toen ging het slot erop. Ik ben blij als ik daar straks weer twee of drie dagen per week terecht kan. Dat maakt de week toch wat minder saai. Maar de vraag is inderdaad wel: waarvoor ga ik dan trainen? Ik denk dat we pas volgend jaar weer wedstrijden fietsen. Dus het mentale aspect, daar heb ik mijn bedenkingen over. Ik doe straks maar gewoon even waar ik zin in heb.

,,Ik ga mezelf niet topfit maken, dat heeft helemaal geen nut nu. Ik ga mezelf niet lopen pushen, want dan brand je alleen maar op. Het wordt trainen op een laag pitje en andere dingen doen. Mijn huis is nog nooit zo schoon geweest. En ik ben maar een cursus precision nutrition begonnen, over voeding en coaching. Beetje kennis opdoen. Normaal zou ik nu midden in mijn seizoen zitten, maar het is gewoon vet saai, nu. Je kunt een jaar missen door een blessure, nu ligt iedereen er een jaar uit terwijl we heel gezond zijn. Hopelijk blijft het bij dit jaar, dat is nog te behappen. Maar als er daarna nóg niks kan... Dan wordt de wereld wel héél klein.''

Roy Meyer 28, judo

,,Mentaal vind ik deze situatie vooralsnog niet zo lastig. Het is gewoon alsof de tijdlijn opgerekt is. Als ik te weinig tijd heb om me klaar te maken voor een doel, ga zelfs ik zweten tussen m'n billen. Des te langer je de tijd hebt je voor te bereiden op een wedstrijd, des te beter. Zo kijk ik er nu maar naar.

,,Ik ga heel goed om met m'n lichaam. Ik krijg een kale knikker, maar ben verder in de kracht van mijn leven. Hoelang nog? Natuurlijk stel ik mezelf die vraag, ik nader de 30. Maar het antwoord weet je niet. Ouder worden we allemaal, daar heb je geen invloed op.

,,Ik moet maar eens goed gaan kijken wat deze versoepelingen voor mij betekenen. Ik wil geen boetes krijgen. Judoën gaat echt nog niet lukken, als contactsport, dan behoud je de 1,5 meter afstand natuurlijk niet. Tegelijkertijd hoop ik wel dat krachttraining en personal training beter geregeld worden, straks. Ik train niet op Papendal, maar in Rotterdam bij een sportclub. Één op één trainen w as niet mogelijk, maar ik hoop dat ook dit wat versoepeld wordt, met wat mensen om me heen.''

Bart Bennema 42, atletiek (coach van o.a. Dafne Schippers)

,,Een goede vraag is het wel: waar gaan we nu voor trainen? Topsport is een vak, je kunt niet zeggen: we doen een jaartje niks. Als je een jaar niet traint, kom je achter te lopen. Je moét trainen met de lange termijn in gedachten. Er is niks op de kalender, maar je moét. We pakken daarom zaken aan die normaal blijven liggen. Je kan dat naar atleten verkopen als voordeel bij een nadeel, ja. Om het mentaal vol te houden. Maar uiteindelijk blijft het niet leuk en vormt deze situatie een nadeel voor iedereen. Iedereen moet er doorheen. Maar wel met een doel en een plan.

,,Naar een piek werken zit er nu niet in, maar als we straks de baan weer op mogen, kan ik wel wat specifieker werken. Je gaat er maar op die manier in. Dat je technisch beter bent straks, als alles weer mag. Deze situatie vraagt om creativiteit, we zullen allemaal moeten wachten. Niemand die weet wat de toekomst brengt. Maar iedereen begrijpt wel: je kunt niet alles doen wat je wilt, dus je moet je richten op wat je wel kunt doen.''

 

TOKYO 2020

Premier Shinzo Abe van Japan verwacht dat de Olympische Spelen in Tokio op tijd van start gaan. ,,We zullen het coronavirus overwinnen en de Spelen zoals gepland laten verlopen'', aldus Abe. Hij benadrukte dat in zijn land relatief weinig mensen met het virus zijn besmet. De premier en zijn regering zijn vastbesloten om de Spelen op 24 juli te laten beginnen. De Japanse overheid trekt zich vooralsnog weinig aan van de opmerking van Donald Trump, die voorstelde om het evenement een jaar uit te stellen. De Amerikaanse president zei te willen voorkomen dat de sportevenementen in Tokio straks vanwege het virus zonder publiek moeten worden afgewerkt. ,,We zijn volop bezig met de voorbereidingen en die verlopen volgens plan'', zo verklaarde een woordvoerder van de Japanse regering. ,,We zijn op de hoogte van de woorden van president Trump, maar we zien geen aanleiding om af te wijken van ons schema.''

Van Niekerks 43.03

Elders op deze site, in het stuk ‘Door de pijngrens’, wordt door Bert Vreeswijk uitgelegd waarom de 400 meter (en de 400 meter horden) tot de zwaarste onderdelen in de atletiek horen.
In de laatste uitzending van de Canvas-reeks ‘Wereldrecord’ gaat Maarten Vangramberen ook nog eens diep in op het lastige onderdeel. Lange tijd was Michael Johnsons 43.18 uit 1999 de beste tijd ooit, sinds de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 staat het wereldrecord met 43.03 op naam van Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk.
Zoals gebruikelijk steekt de presentator zijn licht op bij de wetenschap. Maar gaat vanzelfsprekend ook langs bij landgenoten/betrokkenen zoals 4x400 meter-coach Jacques Borlée, oud-juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor, voormalig Belgisch recordhouder Cédric Van Branteghem en Hanne Claes, 400 meter hordenloopster en lid van het Belgische estafetteteam.
Canvas, maandag 16 maart, 21.20 uur
Herhaling dinsdag 17 maart, 19.10 uur


Semenya wellicht tegen Schippers

Tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter Caster Semenya wil op de Olympische Spelen van Tokio op de 200 meter starten. De 29-jarige atlete uit Zuid-Afrika mag van de internationale atletiekfederatie World Athletics niet op haar favoriete onderdeel meedoen, omdat ze daarvoor een te hoge testosteronwaarde heeft. Ze weigert die kunstmatig te verlagen door pillen te slikken.
Semenya behoort volgens de mondiale atletiekbond biologisch gezien tot 'de mannelijke atleten met vrouwelijke geslachtskenmerken'. De IAAF wil dat zij medicijnen gaan gebruiken om hun testosteronspiegel omlaag te krijgen. Daarmee zou hun fysieke voordeel ten opzichte van hun vrouwelijke tegenstanders verminderen.
De maatregel geldt niet voor de 200 meter, wel voor afstanden tussen 400 meter en 1609 meter (1 mile). Semenya moet nog wel aan de kwalificatie-eis voldoen voor Tokio, waar ze onder meer een concurrent van Dafne Schippers zou zijn.


98.48 meter

In Nederland kunnen we om een of andere reden nog steeds niet echt goed speerwerpen. Slechts drie atleten bereikten ooit 80.00 meter, of iets verder. Thomas van Ophem is sinds 2017 nationaal recordhouder met 80.70.
Ook bij de zuiderburen is het armoe troef. Duitsland daarentegen kent diverse hedendaagse werpers die 90.00 meter of meer in hun mars hebben.
Maar het wereldrecord is nog altijd onbereikbaar. Dat werd op 25 mei 1996 met 98.48 meter gevestigd door de Tsjech Jan Zelezny. Hij, de grootste speerwerper aller tijden, werd drie maal olympisch kampioen en drie maal wereldkampioen.
Zelezny staat centraal in de aflevering van het programma  ‘Wereldrecord’ op Canvas – maandag 9 maart 21.20 uur.  


HASHIMOTO. FOTO EPA

 

Japan sluit uitstel Spelen niet uit, géén twijfel IOC

In Japan zinspelen ministers al op uitstel van de Olympische Spelen, maar het IOC ziet nog altijd geen enkele aanleiding om te twijfelen aan het doorgaan van de Spelen komende zomer in Tokio.

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité liet zich gisteren in Lausanne bijpraten over alle maatregelen die zijn genomen vanwege het coronavirus dat over de wereld rondwaart. In Japan zijn zo'n duizend mensen besmet. In het land dat de Spelen organiseert, zijn tot op heden twaalf mensen bezweken.
Het IOC, dat vorige maand een speciale werkgroep oprichtte om de coronacrisis te monitoren, volgt de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Afgaande op de verklaring die werd verspreid, is het IOC nog niet ongerust. ,,Het bestuur van het IOC moedigt alle atleten aan om door te gaan met hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Het IOC blijft de atleten steunen door ze steeds op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Het IOC-bestuur zet zich volledig in voor een succesvolle Olympische Spelen in Tokio van 24 juli tot en met 9 augustus."
De minister belast met de Olympische Spelen, Seiko Hashimoto, zei juist gisteren in het Japanse parlement dat Tokio het recht heeft om de Spelen eventueel uit te stellen tot eind 2020. ,,Het contract stelt dat de Spelen gehouden moeten worden in kalenderjaar 2020. Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als het recht tot uitstellen", zei voormalig schaatsster Hashimoto.

NK-goud en EK-limiet voor Finn de Graaf

door Michel van Eijkelenburg

De 16-jarige Tilburgse verspringer Finn de Graaf heeft op 15 februari bij de NK indoor in Apeldoorn succes behaald bij de junioren onder 18 jaar. In zijn zesde en laatste sprong reikte hij tot een winnende afstand van 7,04 meter. Hiermee noteert Finn al zijn zesde nationale kampioenstitel, want in de voorbije jaren was hij vier keer de beste bij het hoogspringen en een keer bij het hinkstapspringen. “Bij verspringen werd ik altijd 4e,” vertelde hij onlangs nog. Dat is nu wel anders. De sprong van 7,04 meter betekent voor Finn een nieuw pr (was 6,68m) en bovendien kwalificatie voor de EK onder 18 jaar in juli in Rieti (Italië). Zijn planning was eigenlijk om de EK-limiet (7,00 meter) in de komende zomer te springen, maar die heeft hij dus nu al te pakken.
Finn’s reactie na de wedstrijd: “De eerste sprongen gingen erg moeizaam, ik kwam steeds net niet uit op de balk. Bij mijn laatste poging dacht ik: nu MOET het gebeuren. Ik had een supersnelle aanloop en ik vloog naar die 7,04 meter. Dit had ik echt nog niet gedacht. Ik hoopte op een dik pr, maar de 7 meter dacht ik pas in het outdoor seizoen te kunnen bereiken. Dat dit nu al lukt is echt bizar.”


Tijdens de AA Drink NK Indoor Atletiek in Omnisport werden de zes gezichten van het CTS GROUP Talententeam van 2020 gepresenteerd:

 1. Alida van Daalen (2002, PAC Rotterdam), kogelstoten & discuswerpen
 2. Raphael Bouju (2002, AV Feniks), sprint & estafette
 3. Robin van Riel (2000, AV Attila), midden & lange afstand
 4. Jorinde van Klinken (2000, Groningen Atletiek), kogelstoten & discuswerpen
 5. Rick van Riel (2002, AV Attila), midden & lange afstand
 6. Olivier Hendriks (2003, AV ’40), para atleet (klasse: atleten met twee blades)

Armand Duplantis’ 6.18 meter en andere polsstokfeiten

door Bert Vreeswijk

Sergey Bubka had het wereldrecord (indoor) 21 jaar in zijn bezit. Anno 1993 sprong hij in zijn geboorteplaats Donetsk (Oekraïne) over een hoogte van 6.15 meter. Bubka verbeterde 35 x het wereldrecord: 17 maal outdoor tot 6 meter en 14 cm (steeds met 1 centimeter voor de premie die er erop stond!) en indoor 18 keer.
In 2014 sprong de Fransman Renaud Lavillenie, in Bubka’s  woonplaats, 1 cm hoger en bracht het indoor- en absolute wereldrecord op 6.16 meter. Bubka moest met lede ogen toezien dat zijn ogenschijnlijk onaantastbare record toch werd verbeterd. 
We zijn vijf jaar verder en op zaterdag  8 februari springt de twintigjarige (10-11-’99) Zweedse polsstokspringer Armand Duplantis, geboren in Lafayette (VS) – nadat hij het een week eerder al bijna flikte tijdens de indoor Düsseldorf – naar een hoogte van 6.17 meter. Nieuw wereldrecord!!! 
Gezien zijn geslaagde poging in Torun ligt het in de verwachting dat de jeugdige atleet nog grotere hoogtes gaat bedwingen.
En.....................jawel: Opnieuw Wereldrecord polshoog. Armand Duplantis springt zoals al was te verwachten van de man in topvorm binnen een week alweer 1 cm hoger, nu tijdens indoorwedstrijden in Glasgow kwam hij tot  6.18 m. Nadat De Zweed  de 6.00 m had gehaald liet hij de lat op 6.18 m leggen en haalde zonder de lat te toucheren deze nieuwe wereldrecordhoogte  in zijn eerste poging!
Het outdoor record is overigens nog steeds in handen van Bubka met 6.14 meter. Gesprongen in 1994 te Sestrière.
Het verhaal gaat dat de opleggertjes waar de lat op rust op aanbeveling van Bubka, die in de Boarding van de IAAF (World Athletics) zit, reglementair drastisch korter zijn gemaakt (meer kans op falen!)
Er is ook een zogenaamde zes meter-club, een elitegroep van 24 polsstokhoogspringers, die de 6 metergrens hebben weten te bedwingen.

En de vrouwen?

Ook de Russische polsstokhoogspringster Jelena Isenbajeva vestigde menigmaal een wereldrecord en wordt gezien als de beste polsstokspringster ooit. Net als Bubka verbeterde deze atlete het wereldrecord steeds met 1 cm. In totaal 17 keer! Haar eerste wereldrecord bedroeg 4.82 meter en in 2005 passeerde ze in Londen als eerste vrouw de 5.00 meterbarrière.
Daarna zou ze nog vijf keer haar eigen wereldrecord breken om het in 2009 te Zürich op 5.06 meter te brengen.
Het indoorwereldrecord stond tot 2012 ook op naam van Isenbajeva met 5.01 meter. De Amerikaanse Jennifer Suhr verbeterde dit in 2013 tot 5.02 meter. 


Mooie meerkampen NK indoor in Apeldoorn

Door Michel van Eijkelenburg

Bij de NK meerkamp indoor op 8 en 9 februari in Omnisport zagen we dit jaar twee aansprekende winnaars bij de senioren: Pieter Braun en Emma Oosterwegel. Beiden maakten hun favorietenrol probleemloos waar.
In de zevenkamp was Braun zoals altijd zeer degelijk en stabiel in zijn prestaties op alle onderdelen. Op de sprint is hij nooit de snelste, nu ook niet, maar hij won met prima prestaties het verspringen (7,54 meter) en het kogelstoten (15,03 meter). Bij het hoogspringen was Rafael Raap met 2,04 meter de beste zoals we ook mochten verwachten. Bij dit onderdeel vond de tot dan toe uitstekend presterende Rik Taam zijn Waterloo: hij had drie foutsprongen op zijn aanvangshoogte. Taam maakte vervolgens zijn zevenkamp wel af, won de 1000 meter en werd nog gedeeld vijfde.
Vooraf waren velen benieuwd hoe voormalig Europees kampioen en nog steeds nationaal recordhouder Eelco Sintnicolaas het zou doen, na veel blessureleed vorig jaar. Na een matige eerste dag won hij op de tweede dag de hordenrace in 8,10 maar trok hij zich vervolgens wegens een lichte blessure terug voor het polsstokhoogspringen. Of hij ooit nog zal terugkomen op topniveau is eigenlijk niet meer te verwachten.
Braun en Raap sprongen met de polsstok beiden over de respectabele hoogte van 4,93 meter. Raap draaide een prima zevenkamp waarmee hij uiteindelijk tweede werd achter Braun die een uitstekend totaal verzamelde.

Einduitslag: 1. Braun 6072 pnt, 2. Raap 5907 pnt, 3. Leon Mak 5597 pnt.

Goed nieuws voor Nederlandse meerkampliefhebbers: zowel Rafael Raap als de bij dit NK afwezige Rody de Wolff zal eind mei in Götzis debuteren, en wellicht Rik Taam ook. Een mooie kans voor deze jonge tienkampers om internationaal door te breken. Volgens Raap is Götzis “de mooiste meerkampwedstrijd ter wereld, toch?” en daar heeft hij gelijk in.

 

Mannen einduitslag:

1. Braun 6072 pnt,

2. Raap 5907 pnt,

3. Leon Mak 5597 pnt.

 

 

Vrouwen einduitslag:

1. Oosterwegel 4306 pnt,

2. De Haan 4157 pnt,

3. Anne van de Wiel 4154 pnt.

Bij de vrouwen heerste Emma Oosterwegel, de 21-jarige meerkampster die in 2019 internationaal doorbrak met verrassende klasseringen in Götzis en bij de WK in Doha. Nu kwam ze met een reeks prima prestaties, waaronder een nieuw pr hoog (1,80 meter), tot het uitstekende totaal van 4306 punten. Haar op papier sterkste concurrente Marijke Esselink schakelde zichzelf uit door drie ongeldige pogingen bij het verspringen. Het zilver was nu voor de regelmatige Melissa de Haan, en het brons ging naar Anne van de Wiel die sterke onderdelen (horden en ver) afwisselde met zwakke (hoog en kogel).

Einduitslag: 1. Oosterwegel 4306 pnt, 2. De Haan 4157 pnt, 3. Anne van de Wiel 4154 pnt.

Voor het komende zomerseizoen mogen we, naast de nu afwezige Anouk Vetter en Nadine Broersen, zeker Oosterwegel en wellicht ook Esselink op grote internationale wedstrijden aan de start verwachten.

De Jeugd

Bij de junioren tot 20 jaar werden de titels gewonnen door Sven Jansons en (verrassend) Sophia Mulder. Jansons is een uitstekende meerkamper die weinig of geen zwakke punten heeft en over enkele jaren rijp kan zijn voor internationaal niveau. Mulder scoorde exact evenveel punten als Amy Hasselton en kreeg het goud omdat ze drie onderdelen gewonnen had.
De junioren onder de 18 jaar tenslotte kregen de verwachte kampioenen: Yoram Vriezen en Marleen Baas.


Jackie Joyner-Kersee onaantastbaar

12.69 op de 100 meter horden.
1.86 hoogspringen.
15.80 kogelstoten.
22.56 op de 200 meter.
7.27 verspringen.
45.66 speerwerpen.
2.08.51 op de 800 meter.
Het ‘one woman track team’ Jackie Joyner-Kersee verzamelde in
1988 tijdens de Olympische Spelen in Seoel met deze verrichtingen
7291 punten op de zevenkamp. Het meest onaantastbare
wereldrecord in de atletiek. Al had het eigenlijk nog wel iets beter
gekund: die 45.66 speer was nu niet bepaald een uitschieter voor
iemand met een pr van 50.12 meter.
Joyners zevenkamp van Seoel staat centraal in de tweede aflevering
van het door Maarten van Gramberen gepresenteerde programma
Wereldrecord op Canvas, maandag 10 februari (21.20 uur; herhaling
dinsdag 11 februari 19.10 uur). Ook Nafi Thiam – België’s olympische
hoop voor Tokio – komt aan het woord.

Op Canvas de achtergronden bij de volgende sportgebeurtenissen: 
 1. Ma 03/02 - Mike Powell - verspringen
 2. Ma 10/02 - Jackie Joyner-Kersee - zevenkamp
 3. Ma 17/02 - Marco Pantani - Alpe d'Huez
 4. Ma 24/02 - Stefan Kraft - skivliegen
 5. Ma 02/03 - Nadia Comaneci - Gymnastiek
 6. Ma 09/03 - Jan Zelezny - speerwerpen
 7. Ma 16/03 - Wayde van Niekerk - 400m

Bob Beamon onttroond

Atletiek in Tokio staat garant voor grootse prestaties. Bij de Olympische Spelen in augustus zullen we het ongetwijfeld weer meemaken – al weten we nog niet wie, wat en hoe.
In 1964 was het de Amerikaanse sprinter Bob Hayes die de wereld versteld deed staan met zijn superieure 100 meter-overwinning in 10.0 en, nog overtuigender, met zijn verbluffende aandeel in de 4 x 100 meter estafette die de VS toch nog de zege bracht.
Decennia later, tijdens het WK in 1991, was men getuige van het meest zinderende verspringduel aller tijden, tussen Carl Lewis en Mike Powell. Een tweestrijd waarin het onaantastbaar geachte record uit 1968 van Bob Beamon (8.90) diverse malen werd benaderd en uiteindelijk, in de vijfde poging, door Powell op 8.95 werd gebracht.
Het staat nog steeds.
Maandag 3 februari op Canvas is in de reeks ‘Het wereldrecord’ een uitgebreide analyse van die recordprong te zien.     

Weet waar je aan begint!

Topsprinter nu snel voor de rechter

Het proces tegen de Nederlandse topsprinter Roelf B. en plaatsgenoot Gert-Jan N. wegens vermeende drugshandel in Hongarije zal naar verwachting binnen twee maanden beginnen. Dat heeft B.'s advocaat Gergö Simon gezegd. Hij hoopt dat de verdachten hun strafzaak in vrijheid kunnen afwachten. ,,Maar er is al verlenging van de hechtenis aangevraagd die op 9 februari zal aflopen. Meestal duurt het een of twee maanden voordat de inleidende zitting begint'', aldus de advocaat. De twintigers werden vorig jaar opgepakt op het Sziget muziekfestival in Boedapest. Zij zouden daar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs. De politie vond 20 kilogram doorgerolde marihuanasigaretten en ecstasypillen met een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro). Volgens de Hongaarse politie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan een ernstig vergrijp en moet rekening worden gehouden met een celstraf tot twintig jaar en mogelijk levenslang. Hongarije heeft de strengste antidrugswetgeving van Europa. Het politieonderzoek is afgerond en overgedragen aan de officier van justitie.


In Tilburg is de atleet Robin van Riel tot sportman van het jaar 2019 verkozen. Dit terwijl hij nog junior is. In 2019 werd hij tweede op de 1500 meter bij de EK U20 in Zweden. Verder behaalde hij bij de NK indoor goud op de 1500 meter zowel bij de junioren als de senioren, en bij de NK junioren outdoor goud op de 1500 meter.

 

van Michel van Eijkelenburg


Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar verkozen tot sportman van Dordrecht.


Gaan we dan Shkurenyov niet in actie zien op de tienkamp?

Bert Vreeswijk

Tienkamp-zaken

door Kees Sluys

Het duurt nog een half jaar, maar Niklas Kaul, de jeugdige wereldkampioen op de tienkamp (8691 punten), komt in ieder geval naar Götzis. Zijn ouders, die z’n trainers zijn, hebben laten weten dat dit seizoen extra aandacht zal worden geschonken aan de 100 meter en het verspringen – immers niet de sterkste onderdelen van Kaul. Pr’s van 11.17 en 7.29 moeten natuurlijk beter.
Ter bemoediging. Wereldrecordhouder Kevin Mayer (9126 punten) heeft er ook jaren over gedaan om de 11.00 secondegrens te slechten. Dat gebeurde pas in 2016 toen hij in Götzis 10.92 liep. Sindsdien ging het gestaag beter. Bij het WK in Doha liep hij zelfs 10.50.
Intussen stuurde regerend (en aftredend) olympisch kampioen Ashton Eaton een tweet door van de kersverse 23-jarige Jamaicaanse wereldkampioen verspringen (8.69) Tajay Gayle. Die meldde dat zijn trainster hem, vanwege zijn technische begaafdheid, graag eens op de tienkamp zou zien uitkomen.
Altijd lekker als een specialist zich eens aan de tienkamp waagt.
Maar is het optimisme terecht? Met pr’s van 10.42 op de 200 meter en 2.00 meter hoog lijkt een goede eerste dag er wel in te zitten. Dan blijkt dat Gayle in 2015 als junior al eens een tienkamp heeft voltooid, waarbij hij 5987 punten verzamelde. Op de 400 meter (51.73), polsstokhoog (3.30) en 1500 meter (5.11.90) kwam hij toen niet echt lekker uit de verf. Horden ging nog enigszins (14.98), maar zijn werponderdelen waren zonder meer dramatisch. Kogel 9.78, discus 28.79 en speer 27.80.
Vooralsnog lijkt een verbetering van het uit 2007 daterende nationale record van Maurice Smith (8644 punten) er niet in te zitten. Al kan er in vier jaar natuurlijk veel zijn gebeurd.


van Bert Vreeswijk:

Diamond League: atleten slaan terug – maar hoe?

door Kees Sluys
Na bekendmaking van de onzalige plannen met betrekking tot de Diamond League kwam onmiddellijk Christian Taylor in het geweer. De veelvuldig bekroonde Amerikaanse hinkstapspringer startte een actie op twitter die onmiddellijk veel bijval kreeg van, al dan niet gedupeerde, atleten. Met de oprichting van zijn atletenvakbond The Athletics Association hoopt hij meer invloed te verwerven bij de besluitvorming van de IAAF.
In de Volkskrant van vandaag (21 november) laat hij weten: ‘Het gaat mij erom dat atleten inzicht krijgen in de besluiten. Dat het doorzichtiger wordt voor ons. We willen niet strijden tegen de IAAF, maar beter samenwerken.’ Taylor, zo schrijft de krant, ‘bruist ook van de ideeën om atletiek aantrekkelijker voor het publiek te maken.’ 
Klinkt leuk, wie kan daar tegen zijn?, zou je zeggen. Maar de ouderwetse atletiekliefhebber geraakt terstond in staat van alarm.
Wat wil Taylor dan?
Onderdelen moeten niet verdwijnen, maar juist gemoderniseerd worden. ‘Op de FBK Games in Hengelo werd er gesprint tegen een zonne-auto. Dat was zó cool. Er werd ook gelopen tegen een licht dat op de baan scheen waarbij je zag hoe ver de loper van een record af zat. Daar moet de sport heen.’
De argwaan van de ouderwetse atletiekliefhebber was dus terecht. En de sympathie voor de actie van Taylor verdwijnt als bij toverslag.
Het ‘beschermen van onze sport’ is zijn uiteindelijke doel. Helaas. Zou Taylor niet beseffen dat de atletiek op deze
manier juist veel méér aan de commercie wordt uitgeleverd dan de IAAF onder leiding van Sebastian Coe nu wenst?


Het intrigerende verhaal van Claudia Reuvers

De Grasse contra Owens

uit de VPRO-Gids

Komende zaterdag, 12 oktober tussen 22.45 en 23.35 uur, zendt Arte een interessante documentaire uit: Der wahre Champion – Siegen mit Hightech. In deze Duits-Canadese coproduktie wijst ‘sportingenieur’ Steve Haaks nog eens op het grote belang van materiaal en technologie in de moderne topsport. Hij doet dat door (ex)-sporters en olympisch kampioenen uit diverse disciplines als het ware met gelijke wapens te laten strijden tegen illustere voorgangers.
Ook een paar grote representanten uit de atletiek komen aan bod. Zo neemt de Duitse speerwerpster Christina Obergföll (nieuwe speer: 70.20) het op tegen de Britse grootheid (brons en zilver op de Spelen van 1984 en 1988) Fatima Whitbread, die met de oude speer tot 77.44 meter kwam.
Andre De Grasse (brons op de 100 meter in Rio, onlangs in Doha brons op 100 en zilver op 200 meter - pr: 9.91) krijgt icoon Jesse Owens als concurrent tegenover zich, die bij de Spelen van Berlijn 10.3 liep.
Wie zou écht de beste zijn?


Gesproken tienkampboek

Bert Vreeswijk:"Ik kreeg het verzoek van Dedicon Educatief, om toestemming  te geven het Tienkamptotaalboek als gesproken boek uit te mogen brengen. Dit soort educatieve CD’s is bedoeld om blinden en slechtzienden ook in de gelegenheid te stellen om van de, in dit geval, atletieksport te genieten, dus een prachtig initiatief! Om die reden heb ik Dedicon Educatief toestemming gegeven (prodeo!) om het tienkampboek in gesproken vorm uit te brengen voor blinden en slechtzienden( maar ook studenten LO en CIOS-ers kunnen er tijdens het reizen ook hun kennis mee vergroten!)"

De informatie over de CD is te verkrijgen bij:
Klantenservice Dedicon
Postbus 24
5360 AA Grave