13 mei Atletiek-allerhande

door Kees Sluys

- Zou een jaar zonder atletiek (in het Algemeen Dagblad gerangschikt onder ‘andere sporten’) voor de ware fijnproever net zo verschrikkelijk zijn als een jaar zonder voetbal of wielrennen voor die andere laag van de bevolking?

- Ik zag beelden van Kevin Mayer met een vrijwel kale kop.

Hij lijkt nu op Trey Hardee.

- Dinsdag 12 mei is Renate Stecher 70 jaar geworden. De krachtige DDR-sprintster die het in 1972 in München op het laatste rechte eind van de estafette verrassend moest afleggen tegen Heide Rosendahl. 
Stecher was de eerste vrouw die onder de 11.0 (handtijd) liep.

 

- De film over de vriendschap tussen Jesse Owens en Luz Long, onlangs op Ziggo, was aardig. Maar volstrekt overbodig waren de ingelaste beelden uit de film Race over Owens, kort geleden ook al op de televisie.

Natuurlijk wordt vermeld dat Long jarenlang het Europese record in bezit had: 7.90. Maar zouden veel mensen nog weten dat dat record door ‘onze eigen’ Henk Visser in 1956 op 7.98 werd gebracht?

Hadden we er nu, 64 jaar later, nog maar zo één. Verspringen in Nederland anno 2020. Dramatisch.

Op de ranglijst aller tijden staat Visser nog steeds vierde. Achter Ignisious Gaisah (8.29 uit 2013), Emiel Mellaard (8.19 uit 1988) en Frans (broer van Cornald) Maas met 8.07 uit 1989.

- Misschien heb ik iets gemist, maar tot nu toe zag ik nergens een bespreking van het mooie boek over Adje Paulen (Tegendraads visionair), zeer belangrijke figuur in de vaderlandse en internationale atletiek (zie ook baan-atletiek.nl, artikelen, 29 september).

- Over Theo Reitsma’s Dit is een goed stel hoor (2019) heb ik ook weinig gelezen. Staan qua atletiek fijne stukken in over Ellen van Langen, Gerard Nijboer, Ben Johnson, Nelli Cooman, en Fanny & Dafne.

- Voor sommige atleten komt een jaar uitstel van de Olympische Spelen als geroepen. Het zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor sprinter Joris van Gool. Maar hoe zit het met de oudste man van de estafetteploeg? Churandy Martina heeft altijd geroepen dat hij er in Tokio bij wil zijn. Is hij over een jaar nog goed genoeg?

- Wat een raar seizoen voor de zevenkampsters en tienkampers. Normaliter werken ze minimaal twee of drie meerkampen per seizoen af. Nu gaat ook de laatste internationale meeting (Talence, in september) niet door. Trainen, trainen en nog eens trainen.

 

- Op twitter zag ik vandaag (13 mei) een lekker speerwerpfragment van Anouk Vetter. Wie op Canvas de uitzending over Jan Zelezny heeft gezien, kreeg mooi uitgelegd dat het lichaam bij de afworp idealiter letterlijk als een boog gespannen staat. Dit zie je ook heel mooi bij Anouk.

- Een jaar extra pakt in principe goed uit voor regerend tienkampwereldkampioen Niklas Kaul. Als blessures geen roet in het eten gooien wordt het volgend jaar in Tokio een onwaarschijnlijk superduel tussen de jonge Duitser en wereldrecordhouder Kevin Mayer.