Kwalificatie meerkampers voor OS Tokio

door Hans van Kuijen

Ruim een jaar geleden schreef ik voor deze website een artikel over de kwalificatiemogelijkheden van de meerkampers voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Sindsdien is er veel veranderd in de wereld. Door het Covid19-virus is de hele wereld stil komen te staan en zijn alle belangrijke sportwedstrijd gecanceled of verschoven naar 2021. Dit heeft ook invloed gehad op de kwalificatiemogelijkheden voor de meerkampers voor wat betreft deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.
In tegenstelling tot het kwalificatieproces in het verleden geldt vanaf de Olympische Spelen in Tokio dat de atleten zich kunnen kwalificeren volgens de 3 hieronder vermelde criteria:
Voldoen aan de kwalificatie norm van 6.420 punten voor de vrouwen meerkamp en 8.350 punten voor de mannen meerkamp

  1. Aanvulling tot 24 plaatsen geschiedt volgens de plaatsing op de World Ranking van de IAAF
  2. In de World Ranking worden de behaalde prestaties over de afgelopen 18 maanden voor de Olympische Spelen meegenomen (voor OS Tokio dus 1-1-2019/1-7-2020)

Na de uitbraak van het Covid19-virus en de beslissing van het IOC om de Olympische Spelen in Tokio een jaar uit te stellen heeft World Athletics (vroeger IAAF) besloten om de World Ranking lijsten per 31 maart 2020 te bevriezen en alle prestaties geleverd tussen 1-4-2020 en 1-12-2020 niet in aanmerking te laten komen voor opname in het World Ranking systeem. Tegelijkertijd is bepaald dat de kwalificatieperiode voor de OS in Tokio wordt verlengd tot 1-7-2021 en dat alle prestaties geleverd tussen 1-1-2019 en 31-3-2020 gehandhaafd blijven voor de kwalificatie voor Tokio.
Hierom heeft de huidige wereldrecordhouder Kevin Mayer, die op dit moment nog geen enkele prestatie heeft staan om zich te kwalificeren voor de OS, reeds besloten om op 18 en 19 december in La Réunion een poging tot kwalificatie te wagen. Vreemd hierbij is dat World Athletics direct heeft besloten om deze wedstrijd, voor de kust van Madagascar, de status van World Athletics Challenge te geven – terwijl andere organisaties vaak jaren nodig hebben om deze kwalificatie te krijgen.
De World ranking scores worden bepaald door de scores van de atleten in de meerkamp om te zetten naar de zgn. Hongaarse tabellen. Waarbij, afhankelijk van de wedstrijd waarin deze prestatie is geleverd, bonuspunten worden behaald. Zo levert de 1e plaats bij het WK 240 bonuspunten op, aflopend naar 46 punten voor de 16e plaats. Een 1e plaats in Götzis (Oostenrijk) levert 115 punten op aflopend tot 15 punten voor de 12e plaats. Vreemd hierbij is dat ook wedstrijden als Multistar (Italië), Arona (Spanje), Ratingen (Duitsland), Talence (Frankrijk) en nu dus ook de wedstrijd in La Réunion (Madagascar) hetzelfde worden gekwalificeerd als Götzis, ondanks dat bij deze wedstrijden vaak minder dan 12 atleten finishen. Nog vreemder is dit bij de continentale kampioenschappen, zoals Oceanië, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ook deze wedstrijden worden voor de bonusregeling gelijk gesteld aan Götzis (115 punten voor de winnaar tot 15 punten voor de 12e), terwijl hieraan vaak maar 4 tot 6 atleten deelnemen. Voor een titel bij een nationaal kampioenschap geldt een bonusscore van 60 extra punten.
Voor de World ranking gelden de 2 beste scores, volgens deze Hongaarse telling plus de bonuspunten, per atleet behaald in de laatste 18 maanden (dit jaar dus vanaf 1-1-2019). Eén prestatie hierbij mag zijn behaald in een indoor meerkampwedstrijd. Dat dit laatste tot oneerlijke situaties leidt blijkt uit de stand van de actuele ranglijst, waarin de Spanjaard Jorge Urena een 14e positie inneemt, met name vanwege zijn Europese indoortitel van maart 2019 in Glasgow. Op de 10-kamp heeft deze, op de werpnummers zwak presterende, atleet slechts 8073 punten gescoord. Maar omdat discus- en speerwerpen indoor niet in het programma staan kon hij de Europese indoortitel behalen en wordt hiervoor meer dan extra beloond in het World Ranking systeem.
World Athletics publiceert wekelijks de actuele ranglijsten op haar website, maar houdt hiermee normaliter rekening met de prestaties gedurende de laatste 18 maanden. Dit zegt dus niets over de status m.b.t. kwalificatie voor de Olympische Spelen. Hierom heb ik in de actuele ranglijsten de prestaties die niet meer geldig zijn per 1-7-2021 weggehaald en alleen de prestaties opgevoerd die meetellen voor de World Rankings op het moment dat bepalend is voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. Dit is 1 juli 2021.
De actuele lijsten zien er nu dan als volgt uit:
Directe kwalificatie door het behalen van de limieten van resp. 8.350 en 6.420 punten na 1 januari 2019. 
Mannen:
Damian Warner (CAN), Niklas Kaul (GER), Maicel Uibo (EST), Ilya Shkurenyov (ANA), Lindon Victor (GRN), Pierce Lepage (CAN), Johannes Erm (EST), Kai Kazmirek (GER)

Vrouwen:
Katarina Johnson-Thompson, Nafissatou Thiam (BEL), Erica Bougard (USA), Xenia Krizsan (HUN), Kendell Williams (USA), Verena Preiner (AUT), Laura Ikauniece (LAT), Ivona Dadic (AUT), Carolin Schäfer (GER).

De actuele wereldranglijsten na schoning van de resultaten uit 2018 is als volgt:

Anouk Vetter (boven) en Kevin Mayer zullen nog hard aan de bak moeten om kwalificatie voor de OS te bewerkstelligen

Bij de vrouwen ontbreekt in deze lijst Carolin Schäfer, omdat zij in 2019 slechts één meerkampresultaat heeft behaald, maar met haar prestatie van 6426 punten in Götzis 2019 is zij al automatisch gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Ook van Kevin Mayer kan verwacht worden dat hij in de aanloop naar de Olympische Spelen een resultaat zal neerzetten boven de 8.350 punten en dus ook automatisch gekwalificeerd zal worden. Een eerste poging hiertoe zal hij dus ondernemen op 18/19 december in La Réunion. Mocht hij deze score van 8.350 punten net niet halen, dan levert de nieuwe status van deze wedstrijd hem zo veel bonuspunten op dat deelname aan het WK indoor in Nanjing of EK indoor in Torun of zelfs aan het NK indoor van Frankrijk hem zeker stelt van deelname aan de Olympische Spelen. 
Het is aannemelijk dat de puntentotalen per 1 juli 2021 voor de top 24 posities slechts beperkt zullen veranderen. De nummers 1 t/m 18 in de actuele World Rankings zijn dan ook voor 99% zeker van een positie in de top 24 per 1-7-2021. Daar komt nog bij dat er bij de mannen in de top 24 4 atleten uit Estland komen en bij de vrouwen 4 uit de USA. Hiervan zijn er maximaal 3 startgerechtigd.
Voor Pieter Braun, Nadine Broersen en Emma Oosterwegel betekent dit dat zij zich met hun positie op de wereldranking dan ook al definitief hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Hetzelfde geldt voor onze Belgische vrienden Thomas van der Plaetsen en Nafissatou Thiam (ook vanwege haar score van 6819 punten). Voor Noor Vidts is kwalificatie meer dan waarschijnlijk, gezien haar 15e positie op de ranglijst. Voor haar kan het daarnaast belangrijk zijn om in 2021 wedstrijden te plannen waar voor haar de kans op extra bonuspunten hoog is, zoals Multistars in Lana, Arona of het Belgisch nationaal kampioenschap. Hanne Maudens bezet de 21e positie op de actuele ranglijst. Een positie waarmee plaatsing voor deelname aan de Olympische Spelen waarschijnlijk is, echter Hanne heeft de meerkamp voor gezien gehouden en concentreert zich voortaan op de 800 meter.
Extra zuur blijft het voor Anouk Vetter die haar kansen voor deelname aan de Olympische Spelen met het terugtrekken voor de 800 meter bij het WK in Doha aanzienlijk heeft verkleind. Met een zwakste 800 meter tijd uit haar 7-kampcarriere van 2.28 minuut zou zij in Doha 1276 punten hebben vergaard voor de wereld ranglijst. Met een dergelijke 1e score zou deelname aan het Nederlandse kampioenschap 2021 en een score van 5800 punten haar ruim voldoende punten hebben opgeleverd voor de wereldranglijst en plaatsing voor de Olympische Spelen verzekerd zijn. Nu rest Vetter, na een inzinking inmiddels weer vol vertrouwen, alleen nog de mogelijkheid om zich te plaatsen middels het behalen van een score van 6420 punten. Hopelijk zullen de weersomstandigheden in Götzis dan meewerken.