Atletiek is overal

door Kees Sluys

- Atletiek is overal. Ook de mensen van het programma Humberto op RTL4 is het niet ontgaan dat de vaderlandse atletiek in de lift zit. Aan tafel schoven vorige week Lieke Klaver, Gregory Sedoc en Churandy Martina aan. De ‘grootste ploeg ooit’ wordt naar de Olympische Spelen afgevaardigd, hoorde men zeggen. En ‘het begint te leven in Nederland,’ aldus Sedoc, die Tans opmerking dat we nu ‘heel veel atleten en atletes op wereldniveau’ naar voren kunnen schuiven niet weersprak. Maar ‘heel veel’ is natuurlijk schromelijk overdreven. Niettemin kunnen we alleen maar blij zijn als Humberto ook tijdens de Olympische Spelen ruimschoots aandacht aan de mooiste sport van de wereld gaat besteden.  
Waarom Sedoc wederom werd geconfronteerd met zijn uitzinnige dans in de studio tijdens de weergaloze 21.63 van Dafne Schippers uit 2015 was niet helemaal duidelijk. Laten we het maar beschouwen als een soort ‘teaser’ voor de zomer.

- Atletiek is overal. Zelfs in De Groene Amsterdammer. De necrologie-pagina van het nummer d.d. 27 mei was gewijd aan niemand minder dan Lee Evans. Vanzelfsprekend ging het voornamelijk over diens belangwekkende protest-aandeel in het kielzog van Tommie Smith en John Carlos tijdens de Olympische Spelen in Mexico 1968.
Gelukkig bleef zijn ‘duizelingwekkende vierhonderd meter in 43.86 seconden’ niet onvermeld. Klein foutje: Smith en Carlos staken hun zwart gehandschoende vuisten niet in de lucht tijdens de medailleceremonie ‘van de honderd meter’, maar van de 200 meter.

- Ook hier te lande overleed een oud-topatleet. Haico Scharn, echtgenoot van de onlangs al betreurde Els Vader, was een voortreffelijke middenafstander. Hij liep in 1973 als eerste Nederlander de mijl binnen de vier minuten (3.59.3). Een jaar later eindigde hij tijdens het EK in Rome als vierde op de 1500 meter. Aan zijn pr. van 3.37.8 uit 1973 hebben de meeste hedendaagse Nederlandse lopers nog een flinke kluif. 

- Atletiek is overal. Tijdens het EK-voetbalduel tussen Engeland en Kroatië zaterdag 12 juni meldde de dienstdoende commentator tegen 16.30 uur dat invaller Nikola Vlasic uit een sportief gezin stamde: zijn zus was nog wereldkampioene hoogspringen geweest.
Als hij een atletiekliefhebber was geweest had hij natuurlijk ook meteen haar voornaam genoemd: Blanka. En haar fantastische pr: 2.08 meter!

- Werkelijk prachtige resultaten van meerkampsters Anouk Vetter en Emma Oosterwegel bij het verspringen tijdens de wedstrijden om de Gouden Spike in Leiden. De respectieve pr’s van 6.49 en 6.40 meter bij toegestane wind duiden op perfecte omstandigheden en/of een groeiende vorm. Dat belooft wat voor Tokio.

- Internationale meerkampers verzamelden zich afgelopen weekend in Arona op Tenerife. Onder hen Eelco Sintnicolaas die het nog een keer probeerde, en Léon Mak die op jacht ging naar een plek in de U23-ploeg. Helaas, beide atleten gingen drie maal in de fout op hun aanvangshoogte bij het hoogspringen.  
Zeer goed bij de junioren presteerde de Belg Jente Hauttekeete, die een fraai totaal van 8034 punten scoorde.  

- Hordenloper Koen Smet deelde via twitter mee af te zien van een plek in de ploeg voor het EK landenteam, want had andere belangen: ‘Ik loop World Tour Silver in Chorzov. (...) Betere uitgangspositie qua World ranking punten.’
Elders in deze kolommen sprak Bert Vreeswijk onlangs zijn ergernis uit over het feit dat World Athletics met het ‘ranking systeem’ er niet voor zorgdraagt dat straks de sterkste atleten in Tokio verschijnen, maar dat met handig wedstrijden uitkiezen (en dus bonuspunten te verzamelen) ook de nodige slimme atleten er hun opwachting kunnen maken. Smet (pr: 13.50) staat 56ste in de ranking, dus wie weet wat er nog mogelijk is. Overigens valt de atleten natuurlijk weinig te verwijten. Zij profiteren met het volste recht van de grillen der autoriteiten.

- Atletiek is overal. In Nice probeerde Mike Foppen de olympische 5000 meterlimiet te halen. Die staat op 13.13.50. Resultaat: 13.13.69. Vorig seizoen gebeurde hem al iets soortgelijks. Met 13.13.06 evenaarde hij, tot op de honderdste exact, het nationale record van Kamiel Maase. Helaas viel de datum waarop (14 augustus) buiten de kwalificatieperiode.
Ergerniswekkend. Maar Foppen is pas 24 jaar en heeft nog toekomst genoeg. Al moeten we hopen dat hij niet te snel zijn geluk op de marathon gaat beproeven, een idee waarop hij onlangs nog zinspeelde. Wat zoeken al die jonge atleten toch op de weg?
Ze laten zich toch niet ontmoedigen door het Deense fenomeen Jacob Ingebritsen, die vorige week in Florence het Europese record tot 12.48.45 terugbracht?

- Veel verder weg, in de VS, bevestigde nieuwbakken 70.00 meter discuswerpster Jorinde van Klinken haar uitstekende vorm. Zij triomfeerde tijdens de NCAA-kampioenschappen met 65.01 meter.
En in Nashville manifesteerde zich een van de olympische concurrentes voor Femke Bol: Sydney McLaughlin liep op de 400 meter horden naar een wereldbesttijd van 52.83. Achter haar op de ranglijst staat landgenote Shamier Little met 53.12. En op plaats 3 Femke Bol met haar in Florence gelopen 53.44.

- Hoe staat het met de atleten die in Humberto aan het woord kwamen? Lieke Klaver liep in Genève een goede 50.98 op de 400 meter. Zij moet op de wereldranglijst evenwel maar liefst 22 atletes voor laten gaan, waaronder een zevental sub-50.00-loopsters.
Klaver kwam ook in actie op de 4x100 meter. Met Marije van Hunenstijn, Dafne Schippers en Naomi Sedney liep ze 42.82. Ruim achter het Zwitserse team, dat in 42.42 zegevierde. Niet zo vreemd, want op de 100 meter eindigden Schippers (11.25), Van Hunenstijn (11.34) en Sedney (11.38) ook al ver achter het voortreffelijke Zwitserse trio Kambundji (11.07), Salomé (11.12) en Del Ponte (11.18).
Dat wordt in Tokio nog een heel lastige opgave.
Het mannenkwartet (zonder Joris van Gool, maar met Bockarie, Burnett, Garia en Martina) liep naar de winst in een redelijke 38.56, voor Tsjechië met 38.68. Ook hier is nog werk aan de winkel.
Verheugender waren de prestaties van Liemarvin Bonevacia, die met 45.01 maar weinig boven de olympische limiet van 44.90 bleef. Ook Jochem Dobber deed het goed met 45.37. Dylan (45.98) en Kevin Borlee (46.19) bleven ruim achter.