Bijzondere meerkamp wetenswaardigheden

door Bert Vreeswijk

In 2018 verraste de Fransman Kevin Mayer vriend en vijand tijdens de Decastar Decathlon in Talence door een magistraal wereldrecord van 9126 punten tot stand te brengen. Zijn score, zo lijkt het, mag “once in a lifetime” worden genoemd. Werkelijk alle puzzelstukjes vielen voor Kevin Mayer op hun plaats! Even een opfrissing van het geheugen. Een fraaie 100 meter in 10.55, gevolgd door een knappe 7,80 m sprong op ver. De kogel belandde pas na precies 16.00 m in het gravel, op hoog een acceptabele 2.05 m. en een prima afsluitende 400 m in 48.42. Met 4563 punten sloot Mayer zijn eerste dag in volle tevredenheid af. Een dag later begon de op EK-revanche beluste Fransman – in Berlijn had hij drie foutsprongen op het verspringen en dat in de vorm van zijn leven -  gretig aan zijn 110 m horden, die hij afsloot in een magistrale 13,74  sec. De schwung zat er goed in en deze mentale oppepper nam Mayer mee naar de discusring, waar hij een prachtige 50.54 m liet opmeten. De sfeer in het gezellige stadion in Talence groeide naar een hoogtepunt, het aanwezige publiek voelde dat hier geschiedenis geschreven kon gaan worden. Werd hier dan het wereldrecord van Ashton Eaton uit de recordboeken gekegeld? Na enig rekenwerk was dit nog maar de vraag. Pas na het polsstokhoogspringen, het achtste onderdeel waar Mayer een geweldige 5.45 m wist te klaren, kwam het wereldrecord in zicht. De beste score ooit na 8 onderdelen stond op dat moment op naam van niemand minder dan Dan O’Brien met 7499 punten, kort daarop gevolgd door Ashton Eaton, die na 8 onderdelen tijdens zijn wereldrecord 7468 punten verzamelde. Na acht onderdelen stond de teller bij Mayer reeds op 7503 punten, waarna hij de speer naar een ongelofelijke afstand van 71.90 m joeg en met een zeer acceptabele 1500 m tijd van 4.36.1 het karwei kundig afmaakte.

Rijst meteen de vraag of Kevin Mayer nu de beste tienkamper ooit van de wereld is? Gezien zijn wereldrecord zou je dat zeggen, maar als je het over zijn hele carrière bekijkt, kun je daar ook heel goed een andere mening over hebben. Hieronder heb ik daarom de “grote jongens” en hun beste 10 tienkampen eens naast elkaar gezet, zodat u zichzelf een oordeel kunt vormen over wie nu eigenlijk de meest constante tienkampatleet ooit is geweest. Wel kunnen we daarbij bedenken dat Eaton relatief laag staat doordat hij al jong gestopt is en dus minder topjaren heeft gehad dan anderen, en Mayer doordat hij (hopelijk) nog lang niet klaar is. De vet gedrukte punten zijn wereldrecordscores.


Nog wat andere meerkamp wetenswaardigheden

De decathlon is de standaard, maar er zijn vele variaties in de atletiekmeerkamp waarvan we er enkele noemenswaardige voor u hebben uitgelicht die we u niet willen onthouden.

De 30 minuten tienkamp

Dit is echt een “bliksemtienkamp” waarin het een race tegen de klok is. De 1500 m moet
gestart zijn voor het half uur om is. Tijd om gemaakte fouten te herstellen is er vrijwel niet, het is hollen, springen, werpen en weer doorgaan.
De Duitsers Jens Schulze en Jürgen Hingsen deden in het verleden allebei een poging in 1981 in  respectievelijk Amsberg en Krefeld, waarbij Jens Schulze met 7029 punten 127 punten meer scoorde dan Hingsen. Schulze’s prestaties (handtijden) waren als volgt:

De 60 minuten tienkamp

In deze vorm dient de 1500 meter gestart te zijn voordat het uur verstreken is. Dit record staat op naam van de Tsjech Robert Zmelik (zie foto) met 7897 punten, waarmee hij in 1992 6 punten meer vergaarde dan Dan O’Brien in 1995. Zmelik’s prestaties waren:

De 100 minuten tienkamp

Nadat Roman Sebrle (zie foto) in 2001 in Götzis het wereldrecord had gebroken met zijn legendarische 9026 punten, waagde hij zich in 2003 aan een 100 minuten tienkamp in het Oostenrijkse Schwechat. Dat ging hem wonderwel goed af en het scheelde slechts 11 punten of hij had binnen de 1 uur en 40 minuten de 8000 punten grens geslecht, een prestatie van formaat.
Zijn behaalde resultaten in Schwechat zagen er als volgt uit:

Veelvraten van de meerkamp

Kan het nog gekker? Ja, het kan nog veel gekker in het meerkampwereldje! Wat te denken van de zogenaamde Icosathlon. In deze wedstrijdvorm worden alle 20 baanatletiekonderdelen -uitgezonderd de estafette natuurlijk- door de deelnemers afgewerkt. De Amerikaanse atleet Joe Detmer (zie foto), die op de tienkamp een PR heeft van 7741 punten, voert de officieuze ranglijst op de twintigkamp aan met zijn in 2010 in het Amerikaanse Lynchburg gevestigde score. Hier het geweldige prestatielijstje met de resultaten op alle onderdelen die door deze mannetjesputter zijn behaald. Als je er goed naar kijkt kun je er alleen maar grote bewondering voor hebben, wat een klasbak. Hij behaalde in totaal 14571 punten.

Beste prestaties geleverd binnen de tienkamp (boven 7000 punten)

Binnen de meerkamp worden officieus ook wereldrecords bijgehouden. In het staatje hieronder een overzicht van de beste prestaties op de 10 onderdelen van de tienkamp, waarbij alleen prestaties geleverd in een tienkamp boven de 7000 punten meetellen.

Geraadpleegde bronnen:

Hans van Kuijen, Annual Combined Events

Hans van Kuijen, Statistics Handbook, 40 Years Hypomeeting Götzis

Chris Vlamynck, www.decathlon2000.com