4x100 meter estafette-finale in Boedapest

door Jan Lips

Ik wil ook een duit in het zakje doen over waarom de laatste wissel van de Nederlandse vrouwen mislukte.

Er spelen veel factoren een rol bij een estafettewissel. Er is nooit 100% garantie dat het allemaal goed afloopt, zelfs wanneer je uitstekend voorbereid bent.

Kees Sluys schreef voor baan-atletiek:

Discussietje met paar atletiekkenners nadat ik ook op WhatsApp iets schreef over falende Nederlandse estafetteteams, in casu de wissel van Nadine Visser op Tasa Jiya: ‘Maar ik snap niet dat Jiya niet ziet (of niet wil zien) dat zij te vroeg weg ging.’  

Reactie 1: ‘Check video’s en zie dat ze precies vertrekt als Nadine over tape loopt. Het is iets anders dat ze goed in vorm is en er misschien minder voetjes moeten worden genomen.’

Reactie 2: ‘Ze ging inderdaad op tijd, maar véél te snel.’

Ik: ‘Dus niet goed afgestemd.’

Oftewel: te vroeg of te snel. Allebei fout.

 

Wel, ik heb die video nog eens bekeken, en wat ik zie is dat Tasa vertrekt voordat Nadine de tape raakt, of passeert! Iemand die verkondigt dat ze precies op tijd vertrok moet die beelden nog maar eens een paar keer goed bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=fNVA1K9bZpQ

Tasa is al op weg… Nadine nog niet op de tape

Wat is op tijd? Volgens de Meuwly-filosofie is dat wanneer je start op het moment dat de inkomende loopster binnen 80 cm van de tape is, 40cm ervoor of erna. Zie https://www.youtube.com/watch?v=xcVxpj8sfAY, een zeer instructieve video over de 4x100m training met Laurent Meuwly (2022).


Wat kan er allemaal fout gaan?

  1. Het tape is op de verkeerde plaats bevestigd
  2. De inkomende loopster is te langzaam (langzamer dan gebruikelijk)
  3. De vertrekkende loopster start te vroeg
  4. De vertrekkende loopster start te laat
  5. De vertrekkende loopster start te langzaam
  6. De inkomende loopster geeft het commando ‘PAK’ te vroeg
  7. De inkomende loopster geeft het commando ‘PAK’ te laat en is te dichtbij voor een optimale wissel
  8. De inkomende loopster mist met het stokje de ontvangende hand
  9. Een combinatie van bovengenoemde factoren


Let wel, in dit rijtje staat niet: ‘de vertrekkende loopster vertrekt te snel,’ want dat bestaat niet. De vertrekkende loopster moet zo hard mogelijk versnellen en niet terughouden. Zie bovengenoemde video waar coach Meuwly dat nog eens benadrukt.


Nu kan het zijn dat de vertrekkende loopster in bloedvorm is en sneller accelereert dan gebruikelijk, maar dat is haar niet te verwijten. Ze moet doen wat ze kan! Maar te vroeg vertrekken mag NOOIT.

 

In dit geval denk ik dat Tasa te vroeg vertrok en met een fantastische acceleratie, zodat het onmogelijk werd voor Nadine om dichtbij genoeg te komen. En dan praten we niet eens over Nadine’s snelheid, was die optimaal? Ik weet ook niet of de Nederlandse ploeg geleerd heeft één of twee voetjes minder te nemen wanneer ze in baan twee lopen – er is zeker minder snelheid bij de bochtloopster vergeleken met een buitenbaan. Op dit niveau neem ik aan dat ze dat weten.

Het lijkt erop dat Nadine niet binnen twee meter van Tasa kan komen! Dat moet niet kunnen!

 

Zo, een combinatie van factoren lijkt hier aanwezig. Aantal voetjes? Te vroeg vertrokken, en de vorm van de dag. Misschien heeft coach Meuwly een andere verklaring?

Antwoord van Laurent Meuwly op het artikel van Jan Lips:


Thanks for the analysis! From our Biomechanist we got the following numbers: Tasa left 0.80-1.00m early. And yes we did reduce the distance of the check mark because of the lane 2. Nadine’s exchange with Lieke and Nadine’s first 80m were good but she struggled a bit on her last 30m. Tasa is turning very quick and her reaction to the check mark is really fast. We noticed it many times this year with different athletes incoming: Jamile, Nadine and Zoe. So we have to practice it and adjust more.
Also we need the athletes running leg 2 and 3 to be fast on the last 30m as they are running a longer distance. Work in process!