Advies aan Studio Sport

door Kees Sluys

Van de Nederlandse, Belgische, Britse en Duitse publieke zenders stopten de drie buitenlanders verreweg de meeste uren in de verslaggeving van het WK atletiek. 
De BBC, het is bekend, pakt altijd groot uit bij dit soort evenementen. En liet naast een keur aan commentatoren en bekende vaste analisten als Denise Lewis, Michael Johnson en Colin Jackson (die ditmaal overigens voornamelijk bij de verslaggeving actief was) ook graag een rij andere ex-atleten en -atletes aanschuiven. Zoals Jessica Ennis, Daley Thompson en Paula Radcliffe. 
De Duitsers vinden het ook lekker om oude helden op te laten draven. Zo zagen we tijdens de meerkampdagen bijvoorbeeld Michael Schrader (tweede bij het WK 2013 in Moskou) en Frank Busemann (de sensationele nummer twee bij Olympische Spelen in Atlanta 1996) geïnterviewd worden en co-commentaar geven. 
Veel soberder waren de Belgen, die hun uren voornamelijk vanaf de commentaarpositie invulden. 
Nederland deed het met de bekende verslaggeving van Léon Haan (loopnummers) en Stefan Verheij (technische nummers). En met Jeroen Stekelenburg, die de nodige binnen- en buitenlandse atleten en atletes te pakken kreeg om hun verhaal te laten doen. 
En natuurlijk was Gregory Sedoc dagelijks aanwezig in de studio bij presentatrice Dione de Graaf. Net als tijdens eerdere grote toernooien werd ook nu weer op twitter bij voortduring de loftrompet gestoken over het optreden van de voormalige hordenloper.   
Allemaal prima. 
Maar laten we hopen dat Studio Sport zich door al dit gejubel niet in slaap laat sussen en niet blijft varen op deze ‘succesformule’. 
Ja, de atletiek krijgt door Sedocs enthousiaste en deskundige bijdragen meer kleur en meer nuance. Echter: Sedoc belicht vrijwel uitsluitend de loopnummers. 
Een paar minuten na de sensationele kogelstootfinale van de mannen (nr 1: 22.91, nr 2 en 3: 22.90) op zaterdagavond en na mooie prestaties van de hinkstapspringsters vroeg Dione aan Gregory: ‘Jij houdt ook erg van de technische onderdelen hè?’ Sedoc beaamde, maar: er werd verder geen woord aan vuil gemaakt. 
Jammer. 
Hoe mooi zou het niet zijn als de spring- en werpnummers ook eens extra zouden worden belicht? Nu werden deze zaken overgelaten aan Stefan Verheij die er tijdens zijn commentaar en passant soms een beetje over kwijt kon. 
Waarom, op een dag dat Denzel Comenentia moet kogelstoten, niet Rutger Smith uitnodigen? Of Rens Blom wanneer het polsstokhoogspringen op het programma staat? Eelco Sintnicolaas in de studio noden tijdens de meerkampdagen – waarom niet? Het zou de boel nog aantrekkelijker en levendiger maken. Waarbij aangetekend dat deze instructieve causerieën natuurlijk niet te veel ten koste van het wedstrijdgebeuren mogen gaan. Een kwestie van geld kan dit niet zijn. 
Het is gewoon een zaak van: visie – willen – uitvoeren.