Anouk Vetter wint in Götzis

door Kees Sluys, met foto's van Bert Vreeswijk

Naast de fraaie overwinning van Anouk Vetter tijdens de befaamde Hypo Meeting in Götzis (de eerste Nederlandse zege ooit) stond de 47ste editie van het meerkamp-evenement vooral in het teken van de unieke 8.45 meter bij het verspringen van Simon Ehammer. De 22-jarige Zwitser versloeg 8.00 meterspringer Damian Warner op dit onderdeel met ruim een halve meter en rangschikte zich ook meteen als nummer 1 op de wereldranglijst van dit jaar. Achter hem in het nog prille seizoen staan de Griekse olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou (24) en de 23-jarige Murali Sreeshankar uit India (!), beiden met 8.36 meter.     

Niet zo gek dus dat Ehammer bij het WK in Eugene zijn geluk bij het verspringen gaat beproeven. Waarna hij een paar weken later bij het EK in München weer opdraaft als tienkamper – en ook daar medaillekandidaat zal zijn.

De vrouwen

Toen zaterdag, zoals altijd stipt om 11.05 uur, het startschot voor de eerste serie van de 100 meter horden vrouwen klonk, was het bewolkt en vrij fris. Het knusse Möslestadion was goed bezet, het publiek had er na twee jaar afwezigheid duidelijk weer veel zin in.  

Het startveld bij de vrouwen zag er overigens niet grandioos uit. Zo ontbraken de Belgische troeven Nafi Thiam en Noor Vidts alsook Duitse Carolin Schäfer en Erica Bougard uit de VS. Wel trad aan Katarina Johnson-Thompson, maar zij bleek niet klaar voor dit toernooi (1.77 hoog is eigenlijk een schande). Om maar te zwijgen van Cubaanse Yorgelis Rodriguez (pr 6742) en Laura Ikauniece uit Letland (pr 6815) die ook totaal niet konden imponeren. Wel goed op dreef was Kendell Williams die de horden won in 13.13, en na dag 1 als derde geklasseerd stond. De Amerikaanse, met een pr van 6683 punten, had zich zeker kunnen handhaven maar werd vanwege een bij het verspringen opgelopen kwetsuur aan de voet genoodzaakt te stoppen. Ze zocht troost bij haar vader, die liet weten dat zijn dochter in al die jaren nooit een meerkamp niet had afgemaakt: ‘She never not finished.’ Hopelijk zien we haar wel bij het WK in Eugene terug.

Een voortreffelijke indruk maakte de 23-jarige Poolse Adrianna Sulek, winnares van het vijfkampzilver bij het WK indoor dit jaar in Belgrado. Na dag 1 ging zij, onder meer via een fraaie 1.92 bij het hoogspringen, aan de leiding vóór Anouk Vetter en Williams. Onze landgenote liep een goede 100 meter horden in 13.28, kwam zoals meestal matig voor de dag bij hoog (1.74), stootte de kogel naar een zeker niet opzienbarende 14.88 en kwam op de 200 meter tot een prima 23.76.

Olympische revelatie Emma Oosterwegel begon met een stroeve 100 meter horden (13.83), sprong 1.77, stootte 13.33 en sloot af met een teleurstellende 24.75. Zij bezette na de eerste dag de 13e plaats. Nog achter 19-jarige debutante Sofie Dokter op plaats 11. Haar 1.77 hoog viel wat tegen (indoor pr: 1.86), maar verder rolden er alleen maar pr’s uit: 13.64 horden, 13.27 kogel en 23.91 op de 200 meter!

Ook op zondag bleef Dokter maar pr’s scoren. Een prima 6.18 bij verspringen werd gevolgd door 40.50 bij het speerwerpen en 2.18.71 op de afsluitende 800 meter. Totaal: 6090 punten! Het leverde de ranke atlete ook nog een mooie eretitel op: Rookie of the Year! Waarmee ze in de voetsporen trad van oa Dafne Schippers en Emma Oosterwegel. Deze laatste klom alsnog op naar plek vijf, via 6.01, 52.53 en 2.14.50. Haar totaal van 6265 punten was niet imponerend. Geruststelling: het WK is nog redelijk ver weg.  

                                                                Hier rechts het glorieuze moment voor Sofie Dokter als Rookie of the year

Voor Vetter begon de situatie er na het verspringen met een prachtige 6.47 rooskleurig uit te zien; nog slechts 37 punten achterstand. Zonder twijfel zou zij na het speerwerpen (haar sterkste onderdeel) ruim aan kop komen. Maar dan volgde nog de gevreesde 800 meter die Sulek aanzienlijk beter beheerste.

Vetters eerste twee worpen gaven geen reden tot grote vreugde. Maar toen, bij haar laatste poging, trok de speer een perfect, luid door het publiek toegejuicht, spoor door de lucht. Resultaat: 59.81 meter! Welke Nederlandse ‘specialiste’ doet haar dat na?

Het was ruim 20 meter (!) verder dan Sulek, die meteen op onoverbrugbare achterstand raakte. Niets stond een Nederlandse overwinning meer in de weg. Op de 800 meter, in 2.08.07 gewonnen door het nieuwe Britse talent Holly Mills (22), kon Vetter het rustig aan doen. Naast de zekere overwinning gloorde nu ook een nieuw Nederlands record. Dat stond op 6689 punten. Een tijd van 2.20.00 zou ruim voldoende zijn voor een totaal van 6700 punten. Anouk liep 2.21.56. Nieuw nationaal record: 6693 punten. Toch een béétje jammer.

Maar in de wetenschap dat Vetter in de loop van het seizoen doorgaans alleen maar beter wordt mogen we aannemen dat die 6700 puntengrens wel gekraakt zal worden. Het zal ook beslist nodig zijn om de wereldtitel te veroveren.

De mannen

Dat olympisch kampioen Damian Warner (32) zou zegevieren stond eigenlijk al bijvoorbaat vast. Grote namen als VS-matadoren Garrett Scantling en rising star Kyle Garland hadden geen belang bij Götzis. Ook jeugdige Australische bronzen olympiër Ashley Moloney en wereldrecordhouder Kevin Mayer lieten dit jaarlijkse tussenstation aan zich voorbijgaan.

Regerend wereldkampioen (Doha 2019) Niklas Kaul was wel present (zie foto onder).

De 24-jarige Duitser kon na een paar jaar kwakkelen nog niet imponeren. Ja, hij was de beste bij het speerwerpen, maar zijn 69.29 bleef tien meter achter bij de misschien wel erg hoog gespannen verwachtingen. Na zijn 1500 meter in een mooie, winnende, 4.16.31 eindigde hij als vierde met 8303 punten. Mogelijk komt het toch nog goed bij het EK in München, waar hij zijn zinnen op de titel heeft gezet.  

Op de eerste dag ontwikkelde zich een fraaie strijd tussen Warner en Ehammer – steeds luidkeels aangemoedigd door een flink contingent Zwitserse toeschouwers. Na Warners 10.14 op de 100 meter tegen Ehammers 10.46 wachtte het duel bij het verspringen. De Canadees kwam ditmaal tot ‘slechts’ 7.93 (overigens: geen Nederlandse verspringer doet hem dit na) nadat Ehammer al in zijn eerste sprong tot die verbluffende 8.45 was gekomen. Warner liep bij de volgende onderdelen iets in, maar moest na de eerste dag niettemin de eer aan Ehammer laten: 4636 tegen 4634 punten. Lindon Victor, het werpfenomeen uit Grenada (kogel 16.28), stond met 4379 punten ver weg als derde geklassseerd.  

Hoe weerden zich intussen de Nederlandse mannen? Twintigjarig talent Sven Roosen (zijn grote, eveneens beloftevolle, tienkampvriend Sven Jansons was ook in het stadion aanwezig) zat niet geweldig in de wedstrijd. De ‘magie van Götzis’ had op hem, zo vertelde hij naderhand, helaas niet echt vat gekregen. Na dag één stond hij met 4056 punten als twaalfde geklasseerd.

Zeer goed kwam Rik Taam (25) voor de dag. Met 4239 punten stond hij na dag één als zevende in de rangschikking. Voortreffelijk was zijn 10.62 op de 100 meter. Maar nog beter zijn geweldige, winnende, 400 meter in 47.28. Mooi die arm onmiddellijk na de finish triomfantelijk omhoog. Alsof de inspanning totaal geen moeite had gekost.

Warners 13.48 op de horden (welke Nederlandse atleet doet het hem na?) tegen Ehammers ook uitstekende 13.75 bracht de Canadees op dag twee aan de leiding. En na diens 48.24 bij discus (Ehammer: 36.98) was het pleit definitief beslecht. Voor de zevende keer ging Warner zegevieren. Zijn totaal van 8797 punten viel eigenlijk wat tegen. Maar waarom zou hij zich nu extra inspannen?

Lindon Victor, zwak op horden (14.66) en bij polshoog (4.70), kwam met een formidabele discusworp van 54.85 meter bijna langszij Ehammer, en had uiteindelijk aan een zeer matige 1500 metertijd van 4.55.00 nog genoeg om de Zwitser in de eindklassering met 8447 punten ruim voor te blijven. De slotafstand blijft een marteling voor Ehammer: na 5.08.51 totaliseerde hij 8377 punten, goed voor de derde plaats.

 

Kaul op de 1500 meter

Fantastisch manifesteerden Taam en Roosen zich op de 1500 meter, die zij respectievelijk in pr’s van 4.21.28 en 4.22.85 aflegden. Fraai was ook Taams totaal van 8246 punten – een prachtig persoonlijk record waarmee hij als zesde eindigde. Even leek zelfs de WK-limiet van 8350 binnen bereik, maar zo verklaarde hij na afloop, de focus ligt geheel en al op München. Daar wil hij pieken.

Roosen werd met 7784 punten toch nog twaalfde. Waarbij aangetekend dat maar liefst acht deelnemers, onder wie de sterke Canadees Pierce Lepage, voortijdig het toneel verlieten.


Roosen en Roosen

In het hotel nabij Götzis waar de redactie van www.baan-atletiek.nl zijn intrek had genomen bleek een Duitse hotelgast te verblijven die ook voor de Hypo Meeting was gekomen. Hij was stomverbaasd daar een atleet te zien optreden die Sven Roosen heette. Zelf heet hij namelijk ook Sven Roosen. Een naam die hij in Duitsland nooit ergens was tegengekomen en die daar volgens hem ook niet bestaat.

De grote vraag: is er een band met ‘onze’ Sven Roosen?

Mister Götzis

Roman Sebrle was in 2001 de eerste atleet ooit die de 9000 puntengrens overschreed. Hij scoorde 9026 punten en deed dat in Götzis. De Tsjech triomfeerde er vijf maal en kreeg als bijnaam Mr. Götzis. Zoals ieder jaar was hij ook nu weer present. Hij voelde zich niet te groot om de prijzen uit te reiken aan jeugdatleetjes die tussen de ‘echte’ onderdelen door op diverse afstanden streden om de titel ‘Schnellster Montforter’.