Nadine Visser en Femke Bol, twee sterke vrouwen

door Michel van Eijkelenburg

Nederland zit momenteel nogal goed in de vrouwelijke topatleten. Naast tweevoudig Olympisch kampioene Sifan Hassan zijn er nog twee andere vrouwen die als boegbeelden van de Nederlandse atletiek fungeren: de hordenloopsters Nadine Visser en Femke Bol leveren grootse prestaties op internationaal niveau.

De 26-jarige Nadine Visser was tot en met 2017 een uitstekende meerkampster maar is nu zeer succesvol op de korte hordennummers. Indoor werd ze al twee keer Europees kampioene op de 60 meter horden: in 2019 en in 2021. Op de 100 meter horden (outdoor dus) werd ze bij de WK in 2017 zevende, twee jaar later zesde en onlangs in de Olympische finale vijfde. Daarbij mag Nadine een stijlvolle en technisch vaardige atlete genoemd worden.

Op zaterdag 28 augustus verbeterde ze in Parijs haar nationale record op de 100 meter horden tot 12,58 seconden. In het AD lazen we dat ze nu met veel ontspanning liep. “Ik dacht: ik ga gewoon lekker rennen”. Gezien de nog steeds positieve ontwikkeling in haar prestaties mogen we zeker nog meer successen van Visser verwachten.

Femke Bol is pas 21 jaar oud en nu al uitgegroeid tot een wereldtopper op de 400 meter horden. Dit zomerseizoen won ze tot nu toe zelfs alle Diamond League races op haar onderdeel. Bij de Olympische Spelen in Tokio loste ze de hoge verwachtingen in door de bronzen medaille te bemachtigen. Femke heeft de zeldzame eigenschap dat ze na 300 meter sprinten nog weinig verzuurt en op volle snelheid kan doorgaan, waardoor ze meestal op de laatste 100 meter het verschil maakt.

Bij de Diamond League in Parijs liep het hordenfenomeen voor de variatie een 400 meter vlak. En ook op dit nummer kan ze met de wereldtop mee, zo bewees ze door als 4e te finishen in een tijd van 50,59.

Omdat Femke op jonge leeftijd al diverse internationale successen heeft geboekt en per maand sneller wordt, is het niet raar te veronderstellen dat zij in de komende jaren op de horden om het wereldgoud zal kunnen meedoen en tevens van grote waarde zal blijven voor de Nederlandse estafette 4x 400 meter.