WK-clash Nafissatou Thiam versus Anna Hall op de zevenkamp?

door Bert Vreeswijk, foto's van o.a. Bjorn Paree

De Belgische zevenkampster Nafi Thiam (28), tweevoudig olympisch (2016 en 2021) en wereldkampioene (2017 en 2022), lijkt bij het WK in Boedapest serieuze concurrentie te krijgen. En wel van de zes jaar jongere Amerikaanse Anna Hall, die onlangs in Götzis tijdens de Hypo Meeting met een score van 6988 punten al een sterk signaal af gaf. Maar het heeft er alle schijn van dat Nafi Thiam met haar jarenlange ervaring, samen met haar nieuwe trainer/coach Michael van der Plaetsen, haar eigen spoor lijkt te volgen en alleen maar gestimuleerd wordt door de sterker wordende zevenkampconcurrentie, zoals ze dat zelf omschrijft.

Met nog enkele weken voor de boeg van de op handen zijnde ‘clash’ op het WK testte Thiam haar vorm onlangs in Ratingen op een vijftal disciplines van de zevenkamp. De resultaten mochten er zijn: 100 m.h: 13.38, kogel: 15.20 m., 200 m.: 24.45 sec., verspringen: 6.59 m. en speerwerpen: 52.61 m. Het voor haar favoriete hoogspringonderdeel heeft ze getest tijdens de Diamond League in Lausanne op 29 juni, waar ze 1.91 sprong. De 800 meter liet ze zoals verwacht aan zich voorbij gaan.

                                          Nafi Thiam in Ratingen na de 200 m.

Aanstormend meerkamptalent Anna Hall

Anna Hall bij het verspringen in Götzis eind mei 2023

Anna Hall, de talentvolle Amerikaanse meerkampster met bijzondere  aanleg voor de loop- en springnummers, liet in Götzis tijdens de Hypo Meeting al zien dat ze het afgelopen jaar flinke stappen heeft gemaakt. Na twee dagen strijd verraste ze dan ook vriend en vijand door op een haar na de 5e vrouw te worden die de 7000 punten barrière ging doorbreken. Hall nam geen genoegen met alléén de overwinning in Götzis, ze deed er onder support van het in zeer grote getale aanwezige publiek alles aan om op de afsluitende 800 meter dit kunstje te flikken. Met een fenomenale tijd van 2.02.97 lukte het nét niet en kwam ze slecht 12 punten, omgerekend 0,8 sec., te kort. Maar het kan niet lang duren voor Hall zich als vijfde atlete bij het illustere 7000 punten-elitegroepje zal voegen – en misschien wel het schier onaantastbare wereldrecord van Jackie Joyner-Kersee uit 1988 (7291 punten) zal doen wankelen. Nafi Thiam is gewaarschuwd!

Verwachtingen

Insiders verwachten op het WK in het gloednieuwe stadion ‘National Athletics’ dan ook een echte clash tussen Nafi Thiam en Anna Hall. Als de twee topatletes elkaar weten op te jagen om tot het uiterste te gaan, dan wordt het voor de echte meerkampliefhebbers straks op 19 en 20 augustus smullen geblazen! 
Wij van baan-atletiek.nl gaan er straks echt voor zitten, want er hangt misschien wel een historisch moment in de lucht. Om de prestaties van deze twee giganten eens naast elkaar te zetten, proberen we hieronder een beeld te vormen waar, door wie en op welk onderdeel dit gevecht om de WK zevenkamptitel zou kunnen worden beslist.

De eerste meerkampdag

Laten we nu eens kijken waar beide zevenkampsters eventueel hun slag kunnen slaan op het WK. Het bekende spreekwoord dat de eerste klap een daalder waard is gaat voor de razendsnelle Hall zeker op bij het eerste nummer, de 100 meter horden. Met een tijd van dik onder de 13 seconden zal Nafi Thiam op het openingsnummer veel prijs moeten geven, misschien wel 5/10 seconde of meer en dat zijn veel punten (zo’n 88). Op het hoogspringen lijkt Thiam de wat sterkere en constante springster en hier kan ze mogelijk 5 tot 6 centimeter verschil maken t.o.v. Hall en daarmee zo’n 80 punten terug pakken. Na twee onderdelen zou Thiam dan nog steeds tegen zo’n 10 punten achterstand aankijken. Het kogelstoten is geen sterk nummer van Anna Hall, hier moet ze zeker meer dan één meter toegeven op Thiam. Na het kogelstoten zou Thiam de leiding kunnen overnemen met een marge van zo’n 30 punten. Vervolgens kan Hall op de afsluitende 200 meter op dag 1 haar slag slaan met een tijd van (zo heeft ze bewezen) dik onder de 23 seconden (22.88). Thiam moet op de 200 meter dik 1.5 seconde toegeven en dat zou een klapper voor Hall kunnen gaan worden. Hier kan de Amerikaanse meer dan 145 punten pakken op haar concurrente. Na dag 1 verwacht ik dan ook dat Hall met meer dan 100 punten aan de leiding zal gaan (zie profielen).                     

De tweede meerkampdag

Op dag 2 zullen de beide topatletes tijdens het verspringen weinig voor elkaar onderdoen, al kan Thiam hier nog wel eens voor een verrassing zorgen door een uitschieter met 20 centimeter en daarmee het gaatje op Anna Hall wat kleiner maken (zo’n 60-65 punten). Dan volgt het speerwerpen, een discipline waar Thiam zeer bedreven in is en waarmee ze haar eventuele achterstand kan ombuigen in een riante voorsprong. De worpen van Nafi zijn altijd constant en veelal dicht tegen de 55 tot wel 59 meter en dat tikt lekker aan. Voor Hall is het een lastig onderdeel, waar nog veel aan geschaafd moet worden. Met afstanden van rond de 45 meter zal zij nu nog veel (zo’n 200 punten) moeten inleveren.

                                 Speerwerpen is een zeer sterk onderdeel van Nafi Thiam, Anna Hall zal hier veel moeten toegeven

Profetische woorden van Schirmer

Nu worden de woorden van de ooit zo befaamde Duitse meerkamptrainer Friedel Schirmer weer actueel. Schirmer zei ooit dat een meerkamp met gelijkwaardige atleten niet gewonnen wordt door één goede prestatie, maar eerder verloren wordt door één slechte prestatie.  

Na 6 onderdelen zal Thiam waarschijnlijk ruim aan de leiding gaan  (zie profielen). Maar we hebben al in Götzis gezien waartoe Hall in staat is op de afsluitende 800 m. Het is dan ook aannemelijk dat ze in een ‘alles of niets poging’ zal proberen het grote gat te overbruggen dat Thiam vermoedelijk op het speerwerpen zal slaan. Thiam is niet echt een ‘liefhebster’ van de uitputtende 800 meter, het nummer waarop het laatste beetje energie na twee dagen strijd uit het lichaam van de meerkampsters zal worden getrokken. Tijden van rond de 2.15-2.18 min. zijn standaard voor Thiam. Maar in Boedapest zal ze héél diep moeten graven en het laatste beetje van haar kracht moeten aanwenden om een aanval van Anna Hall, die ongetwijfeld zal komen, te kunnen pareren.

Nafi Thiam moest in 2017  tot het uiterste gaan op de afsluitende 800 m. 
in haar geslaagde poging de 7000 puntengrens te doorbreken

Anna Hall nog vol energie tijdens de afsluitende 800 m.

Tot slot

Als voor beide atletes in Boedapest alles op zijn plaats valt, kan het wereldrecord van Jackie Joyner-Kersee na 35 jaar ook nog wel eens aan het wankelen worden gebracht. Zelf heeft Joyner daar eens over gezegd: ‘Records zijn er om gebroken te worden,’ – om er vervolgens wel snel aan toe te voegen: ‘al hoop ik dat het record mij zal overleven.’ (Jackie Joyner is 61 jaar). Maar tijdens het WK, met Thiam en Hall in een iconisch gevecht, kon die wens van Joyner wel eens anders uitpakken. Tot slot zullen we ook zien dat er zeker nog meer topmeerkampsters op het vinkentouw zitten voor de zevenkamptitel, zoals: Adrianna Sulek (pr 6672), Anouk Vetter (pr 6867) en Katharina Johnson-Thompson (pr 6981). Want in de meerkamp kan er van alles fout gaan en dat is dan ook het boeiende aan deze prachtige discipline. Het belooft een fantastisch WK te gaan worden, heerlijk, en ik ga er straks twee dagen voor zitten, u ook?

 

*De zevenkamp in Boedapest vindt plaats op zaterdag 19 en zondag 20 augustus en de tienkamp op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus