Hypo-meeting Götzis benadeeld door World Athletics

 

door Hans van Kuijen

 

Tijdens een persconferentie, afgelopen woensdag, maakte het organisatiecomité van de Hypo-meeting in Götzis nogmaals haar ongenoegen kenbaar over te onterechte behandeling van de Hypo-meeting binnen het nieuwe World-rankingsysteem.

Wat is er aan de hand? Sinds twee jaar hanteert World Athletics voor de kwalificatie voor de internationale kampioenschappen (Wereldkampioenschappen, Olympische spelen en o.a. ook de Europese kampioenschappen) een systeem dat bestaat uit twee componenten, namelijk:

  • Directe plaatsing door het behalen van de entry standaard
  • Of een plaats in de top 24 van de World ranking

Voor de Olympische Spelen in Parijs is de directe plaatsing (entry standaard) vastgesteld  op 8.460 voor de 10-kamp en 6.480 voor de 7-kamp.

Op dit moment (21 april) hebben de navolgende 14 atleten zich direct geplaatst voor de 10-kamp in Parijs: Pierce Lepage (Canada), Leo Neugebauer (Duitsland), Damian Warner (Canada), Lindon Victor (Grenada), Ayden Owens-Delerme (Puerto Rico), Karel Tilga (Estland), Kyle Garland (USA), Harrison Williams (USA), Marcus Rooth (Noorwegen), Sander Aae Skotheim (Noorwegen), Janek Oiglane (Estland), Zak Ziemek (USA), Niklas Kaul (Duitsland) en Johannes Erm (Estland).

Bij de vrouwen hebben zich op dit moment 5 atletes direct gekwalificeerd voor Parijs, namelijk: Anna Hall (USA), Katarina Johnson-Thompson (Groot-Brittannnië) Anouk Vetter (Nederland), Emma Oosterwegel (Nederland) en Adrianna Sulek (Polen).

 

Bonuspunten

De resterende plaatsen worden gevuld met atleten die de entry standaard de komende weken alsnog behalen of een plaats in de top 24 van het World-rankingsysteem bezetten bij het sluiten van de aanmeldingstermijn voor Parijs. En hier wringt de schoen, want plaatsing in dit systeem is afhankelijk van 2 componenten; namelijk de geleverde prestatie (puntentotaal) in de 10- of 7-kamp en de behaalde bonuspunten in de wedstrijd waaraan is deelgenomen. De behaalde bonuspunten zijn afhankelijk van de categorie waarbinnen deze wedstrijd valt en de behaalde plaats in deze wedstrijd. Allereerst wordt het 10-resp. 7-kamptotaal omgerekend naar de zgn. Hongaarse tabel (in deze tabel levert een score van 8.000 punten in de 10-kamp 1.126 punten op in het World ranking systeem; voor de vrouwen levert dit bij een score van 6.000 punten 1.075 punten op). Daarboven worden bonuspunten toegekend voor de behaalde plaats en de categorie van de wedstrijd. Zo vallen Götzis, Talence en de EK in Rome in categorie GL en Brescia (Multistars), Arona en Ratingen in categorie A. De bonuspunten voor categorie GL bedragen 110 punten voor een 1e plaats tot 15 punten voor de 12e plaats. Voor categorie A is dit resp. 80 punten voor een 1e plaats tot 30 punten voor een 8e plaats. Let wel; dit zijn punten volgens de Hongaarse tabel en die komen overeen met 510 punten, respectievelijk 400 extra punten in de 10- resp. 7-kamp voor een 1e plaats in een categorie A wedstrijd.

 

Benadeeld

Voor de absolute wereldtop maakt dit niet uit, want zij zijn niet afhankelijk van het World-rankingsysteem, omdat zij zich toch al hebben geplaatst voor Parijs middels het voldoen aan de entry standaard. De atleten hier vlak onder zullen kiezen voor deelname aan een wedstrijd in de A categorie, omdat zij hier veel hoger kunnen eindigen dan in Götzis en dus aanmerkelijk meer bonuspunten verdienen. Zo verdiende Sarah Lagger (Oostenrijk) vorig jaar 80 bonuspunten door haar overwinning in Bydgoszcz. Haar score van 6.089 punten in de 7-kamp werd hierdoor gewaardeerd volgens een prestatie van 6.491 punten in de 7-kamp. Met haar prestatie van 6.089 punten zou ze in Götzis 13e zijn geworden en geen bonuspunten hebben ontvangen.  

Een ander voorbeeld: Marijke Esselink, momenteel de 4e Nederlandse op de ranglijst en bezet momenteel plaats 25 op de World ranking. Dit is inclusief 5 USA-atletes voor haar, waarvan er maximaal 3 start gerechtigd zijn in Parijs. Mocht verder één van de 3 Nederlandse atletes voor haar geblesseerd raken en niet kunnen starten in Parijs, dan komt zij potentieel zeker in aanmerking voor deelname. Het heeft voor haar dan absoluut geen zin om in Götzis aan de start te verschijnen. Vorig jaar werd zij hier elfde en verdiende 20 bonuspunten. Met een vergelijkbare score in Brescia of Arona kan zij ruim opschuiven in de top 24.

Het is dan ook zeer begrijpelijk dat de organisatoren van de Hypo-meeting zich zeer benadeeld voelen door dit ranking systeem.