Olympisch kampioen tienkamp Damian Warner (32) overweegt andere aanloop naar O.S. Parijs

door Bert Vreeswijk

Er is een spreekwoord dat luidt: Never change a winning team.’ Dit credo indachtig overweegt de Canadese olympisch tienkampkampioen Damian Warner om richting de Spelen van Parijs in 2024 zijn voorbereiding heel anders aan te pakken dan hij deed richting Tokio.

Vooraf aan de tienkamp in Tokio was de Franse wereldrecordhouder (9126 punten) Kevin Mayer favoriet – met nadrukkelijk op het vinkentouw de in bloedvorm verkerende Warner. De resultaten zijn bekend, Warner pakte de titel voor Mayer met een nieuw olympisch record van 9018 punten (het oude werd met 8893 punten gedeeld door Ashton Eaton en Roman Sebrle). Daarmee schaarde de Canadees zich in het illustere 9000 puntengezelschap van Roman Sebrle, Ashton Eaton en Kevin Mayer. Waarom een andere route? It’s for a little bit of fun.’ Zo reageerde Warner onlangs op een vraag waarom hij overweegt af te wijken van zijn succesvol gebleken voorbereiding op Tokio.

Die ‘fun’ zit hem in vaker duelleren met specialisten, net zoals Kevin Mayer wel eens een uitstapje’ maakte naar de 110 m horden, tussen de specialisten. Voor Warner telt dit des te meer, omdat hij zich op meerdere disciplines kan meten met de specialisten. Als we zijn persoonlijke records er eens bij pakken, dan zien we dat hij zowel op de 100 meter (10.12 sec.) als de 110 m horden (13.26 sec.) goed meekan. Maar ook bij het verspringen staat hij zijn mannetje met een pr van 8.28 m. Bovendien is de Canadees eerzuchtig, hij wil zich altijd verbeteren en daarvoor zoek hij de concurrentie op. Een mooi

voorbeeld zag je daarvan in Tokio waar hij na het speerwerpen eigenlijk niet meer was in te halen door de concurrentie. Maar toch stelde hij zich niet tevreden met alleen de olympische titel en het olympisch record. Warner wilde net als Sebrle, Eaton en Mayer de 9000 punten slechten, wat hem met een uiterste inspanning ook lukte. En daar kan je als atletiekliefhebber alleen maar van smullen natuurlijk.
Druk met zoveel andere dingen
Na zijn olympische toernooi waren er heel wat verplichtingen van sponsors en randzaken die ook om aandacht vroegen. Daarnaast waren hij en zijn vrouw Jennifer Cotton net de gelukkige ouders geworden van de in maart geboren zoon Theo. Allemaal zaken die energie kosten. Bovendien wil Damian, waar hij kan, zijn vrouw zo veel mogelijk steunen. Maar het nieuwe seizoen begint al weer spoedig,’ zegt Warner, het wereldkampioenschap indoor in Belgrado (Servië) in maart vraagt straks weer mijn aandacht.
Door regelmatiger competitie te zoeken bij specialisten is Warner er niet zozeer op uit om in finales op die onderdelen te komen. Het gaat hem meer om de goede prikkels te krijgen en zich te verbeteren, naast de fun die hij er aan hoopt te beleven. Of zoals hij het zelf zegt: Change it up, have a little bit of fun, see how we can kind of compete against some of the top dogs.’