Leuke en uitdagende atletiekgymlessen in het onderwijs

door Bert Vreeswijk

Prachtig, al die successen van de Nederlandse atleten/tes In Tokio. Maar laten we er niet te lang bij stilstaan. Dit is het moment om de behaalde successen te ‘verzilveren’ in toekomstgerichte plannen om de interesse van de schooljeugd voor de atletieksport op te wekken.
Als je daarmee ergens wilt beginnen, en dat is niets nieuws, is dat tijdens de gym/sportlessen in het onderwijs! 

In de huidige jaarplanning van het vakgebied lichamelijke opvoeding en sport komt de atletiek er vaak bekaaid af. Je moet al veel geluk hebben als de sportdocent voldoende kennis en ervaring heeft om leuke en uitdagende atletieklessen aan zijn/haar leerlingen voor te schotelen. Veelal blijft het bij sprintje, duurloopje en versprongetje en is een voetbal- of basketbalpartijtje snel gegeven. Hier gaat het spreekwoord op: ‘Wat de boer niet kent vreet hij niet.’
Als oud-gymdocent weet ik uit ervaring hoe enthousiast leerlingen kunnen zijn over een uitdagende en leuke atletiekles! Oud-atlete en gymdocente Dini Bom schreef een prachtig atletiekboek met als titel De kick in atletiek waarin ze de meest leuke en uitdagende lessen voorschotelt. Ook zijn in deze uitgave alle kerndoelen en eindtermen voor het bewegingsonderwijs verwerkt. Mooier kan het toch niet, zou je zeggen.
Aanschaffen dat boek en gebruiken waarvoor het is geschreven!  Succes tijdens de gym/sportlessen verzekerd. Zo wordt de gymles weer een klein feestje.