Zinderende zevenkamp in Doha

door Kees Sluys

Het kan niet anders of de zevenkamp gaat vandaag een fantastische, spectaculaire ontknoping tegemoet. Terwijl favoriete Nafi Thiam goed, maar niet uitzonderlijk voor de dag kwam, was het Katarina Johnson-Thompson die gisteren de show stal. Met een mooi pr op de horden (13.09) en, eindelijk, een voor haar doen voortreffelijk pr bij het kogelstoten (13.86) gaat de Britse aan de leiding.
Maar heeft ze genoeg aan de bijna 100 punten voorsprong op haar Belgische concurrente?
Bij het verspringen zijn de twee in principe gelijkwaardig. Maar bij het het speerwerpen gaat Thiam normaliter vele punten terugpakken. Pr’s zeggen niet alles, maar de 42.92 meter van KJT steekt wel erg schril af tegen de 59.32 meter van Thiam. Een verschil van maar liefst 318 punten.
In dit geval zou Thiam zich met de afsluitende 800 meter voor de boeg geen zorgen hoeven maken. Maar die bijna 60 meter gooi je niet elke dag, en wie weet komt JKT, net als bij het kogelstoten, met een verrassing op de proppen. In dat geval zou er misschien nog een kansje liggen voor de Britse. Zij is immers weer aanzienlijk sterker op de 800 meter.
Wat doen de Nederlandse vrouwen? Anouk Vetter liet met 14.10 meter bij het kogelstoten vele punten liggen, maar kan zich met goed verspringen en speerwerpen (een zeer sterk nummer) zeker de top 10 in werken.  
Emma Oosterwegel staat vijftiende en presteerde goed met pr’s bij hoogspringen (1.77) en kogelstoten (13.70). Zij kan normaliter bogen op een prima tweede dag en zal ook stijgen.
En dan was er de vreugdevolle comeback van Nadine Broersen. Achtste na dag één, met – eindelijk weer – goed hoogspringen (1.83), en kogelstoten (14.75). Net als haar twee collega-meerkampsters kan ze de speer ruim over de 50.00 meter werpen, en zit het verspringen meestal wel goed. Een rekensommetje leert dat ze met 6.10 ver, 50.00 meter speer en 2.14.00 op de 800 meter al op een totaal van 6400 punten komt. Niet zo veel lager dan haar uit 2014 daterende pr van 6539 punten.