Als Dafne nu eens...

door Bert Vreeswijk

Wat kunnen we de laatste weken genieten van onze 400 metervrouwen Femke Bol (50,64) en Lieke Klaver (50,98). En dan zijn er verder ook nog Lisanne de Witte (52,82), Marit Dopheide (53,17), Laura de Witte (53,53), Evelien Saalberg (53,79) en Andrea Bouma (53,53). Met de Olympische Spelen voor de boeg en een kwalificatie voor een dames 4 x 400 meter estafetteploeg in de knip begin ik als atletiekliefhebber pur sang al aan mooie successen te denken. Sterker nog, zelfs aan medaillekansen op de Spelen op dit nummer!
Nog even verder mijmerend kwam het idee bij mij op, dat er zelfs voor Dafne Schippers een extra kans op olympisch eremetaal ligt. Dafne zou dan in plaats van zich op de 100 meter te richten (een afstand waarop het voor haar onmogelijk moet worden geacht om een medaille in de wacht te slepen) zich moeten concentreren op ‘haar’ 200 meter – en zich daarnaast beschikbaar stellen voor de 4 x 400 meter.

Dat zou met haar kwaliteiten zomaar een medaille (extra) kunnen opleveren. De 200 meter en 400 meter liggen elkaar wel.
Niet zo’n gek idee. Maar het gaat er natuurlijk om wat Dafne wil, hoe de verschillende coaches hier in staan en natuurlijk ook nog hoe de onderdelen in het chronologisch programma staan geprogrammeerd.
Misschien toch iets om over na te denken?