24 maart Wereldrecords, medailles en minpuntjes in Belgrado

door Kees Sluys


Nederland presteerde bij de WK-indoordriedaagse vaak goed tot zeer goed, maar soms ook minder dan verwacht; Isayah Boers leek in zijn serie op de 400 na de eerste ronde al uitgeteld. En Tony van Diepen kwam in zijn 800 meterserie ook niet uit de verf.

Geweldig natuurlijk Jessica Schilder met brons op kogel (19.48) en Femke Bol met zilver op de 400 meter in 50.57 – nauwelijks drietiende achter Shaunae Miller-Uibo. Bij afwezigheid van Nadine Visser bleek Zoë Sedney in de voorronden 60 meter horden prima op dreef, maar kon in de finale na een zwakke start geen potten breken. Mooi dat ook Maayke Tjin-A-Lim de halve finale bereikte. Zij viel ook anderszins op. Nog beter dan Ireen Wüst kon ze net voor de race, zich onbespied wanend door de camera, heerlijk onbekommerd gapen!

De estafetteploegen deden het uitstekend met zilver voor de vrouwen en brons voor de mannen (zonder Bonevacia en Angela, maar met een voortreffelijke Van Diepen als slotloper).

Van de internationale concurrentie maakten vooral de wereldrecords van Duplantis (6.20) en Rojas (15.74) indruk. Wetenswaardigheid: in het seizoen 2021 was de beste prestatie in Nederland bij de mannen 15.66 van Fabian Florant.

Sterk werd ook gepresteerd op de 60 meter. Bij de mannen met olympisch kampioen Jacobs nipt voor Christian Coleman, beiden 6.41. Sensationeel was Kambundji bij de vrouwen met haar winst in 6.96. We herinneren nog haar dramatische start in de finale van de 4x100 meter estafette bij het EK in Zürich 2014. Bij haar eerste pas vloog de stok uit haar hand. Weg mooi resultaat. Het was het EK waar Dafne Schippers zo prachtig twee maal goud haalde op 100 en 200 meter. Hoe zou het eigenlijk met Dafne zijn? Eén ding is zeker: zo snel als Kambundji op de 60 meter was zij nooit (6.96 om 7.00).  

Mooie meerkampen
Zeer fraaie resultaten zagen we ook bij de meerkamp, waar onze Nederlandse troeven ontbraken. Vetter en Oosterwegel gaan het dit seizoen weer knap lastig krijgen met de ontketende Noor Vidts die maar progressie blijft boeken en met een bijzondere score van 4929 punten voor de dag kwam. Ze maakte vooral indruk met haar 6.60 ver.

Bij de mannen ontwikkelde zich een fraaie strijd tussen Damian Warner, Simon Ehammer en Ashley Molony – nadat Garret Scantling dag twee niet meer meemaakte. De Canadese olympisch kampioen scoorde een prachttotaal van 6489 punten. Met zijn 60 meter in 6.68, 8.05 ver en 7.61 op de 60 horden (hij raakte ook nog een paar horden!) zou Warner lekker hebben meegedaan op de individuele nummers. Ehammer was ook goed bezig met 8.04 ver en een prima 7.72 op de horden. Slechts drietiende langzamer dan onze specialist Liam van de Schaaf die in zijn halve finale tot een pr van 7.69 kwam.  

Wat ons brengt op het hordenfenomeen Grant Holloway. De stevig gebouwde en goedlachse Amerikaan maakte veel indruk op zijn nummer met de winst en een supertijd van 7.29 in de halve finale. Colin Jackson liet zich zondagmiddag bij de BBC tussen neus en lippen door nog eens ontvallen dat Holloway meer kan dan hordenlopen. Inderdaad, de man heeft nog een paar mooie pr’s op zijn naam staan: niet alleen 12.81 op de 110 meter horden, maar ook nog eens 20.66 op de 200 meter, 8.17 op ver en 2.16 op hoog.   

De meerkampliefhebber zou hem graag eens een tienkamp zien doen. Al zou hij bij de zevenkamp (zonder discus, speer en 1500 meter) ongetwijfeld nog indrukwekkender voor de dag komen.

Mooie droom? Ach, hij is pas 24 jaar.