Meerkampvuurwerk op de WK?

Door Bert Vreeswijk

Vrijdag 27 september start dan eindelijk het WK atletiek in Doha in de Golfstaat Qatar. Het is het 17e WK atletiek en zal worden afgewerkt in het Khalifa International Stadium in Doha. Er verschijnen ruim 1900 atleten uit 210 landen. Door de extreme hitte die er in die regio kan heersen, wordt dit WK laat in het jaar gehouden, wat betekent dat atleten hun planning hierdoor zorgvuldig hebben moeten afstemmen. Om de extreme hitte – 40 graden C is niet ongewoon – het hoofd te kunnen bieden, heeft de organisatie een technologisch huzarenstuk beloofd, door de klimatologische omstandigheden in het stadion kunstmatig op een voor het leveren van prestaties gunstig niveau – tussen de 24 en 26 graden C. – te houden!
De meerkampen van zowel de mannen als vrouwen starten op woensdag 2 oktober en zoals het zich laat aanzien, belooft het ‘meerkampvuurwerk’ te worden. Daarom raden wij de echte meerkampliefhebbers aan er eens goed voor te gaan zitten!

Wat kunnen we verwachten

Het heeft er alles van weg dat de Franse wereldrecordhouder op de tienkamp Kevin Mayer en de sympathieke Belgische alleskunner Nafissatou Thiam hun focus volledig hebben gericht op dit WK en de Olympische Spelen in Tokyo 2020. Zo zagen we beide toppers dit jaar helaas niet verschijnen bij de prestigieuze meerkamp in het Oostenrijkse Götzis! Toch een wedstrijd waar elke meerkamper/ster van de partij wil zijn, vanwege de geweldige sfeer die daar altijd heerst en waar de atleet op de eerste plaats komt. De succesvolle Amerikaanse coach (van o.a. ex-wereldrecordhouder Ashton Eaton en Brianne Theissen) Harry Marra vertelde mij in een interview: ‘Allways look at the Big Picture.’ Met andere woorden: maak de juiste keuzes. En dat betekent voor de atleet dat die soms, tegen zijn/haar zin, dingen moet laten! Dat lijken Kevin en Naffisatou inderdaad nu te doen, in hun aanloop naar de écht grote evenementen als WK en Olympische Spelen!

We zagen ook de mentale veerkracht van Kevin Mayer, na zijn mislukte EK te Berlijn in 2018 waar hij drie maal ongeldig scoorde bij het verspringen. De nu 27-jarige Fransman was in bloedvorm, maar kon het niet laten zien! Hij nam een maand later revanche op zichzelf en ‘verpletterde’ in Talence, tijdens de Decaster Challence, het wereldrecord van Ashton Eaton (9045 punten) met een pracht reeks van prestaties en kwam hiermee als éérste atleet boven de 9100 punten: 9126. Opvallend detail was nog dat hij tijdens deze wedstrijd beide dagen exact 4563 punten vergaarde; de perfecte allrounder dus!

Na Talence liet Mayer tienkampwedstrijden aan zich voorbij gaan en leek hij vooral bezig om zich op bepaalde nummers nog verder te ontwikkelen. Dat dit zich uitbetaalde bleek in augustus te Parijs, waar hij in een kleine driekamp de kogel met 17.08 meter ruim een meter verder dan ooit in het gravel deed belanden. Ook op de 110 m horden liet hij op deze driekamp een geweldige tijd van 13.55 sec. noteren! Het zou mij dan ook verbazen als het goud hem zou ontgaan. Al is in een meerkamp alles natuurlijk mogelijk. Zo zullen er kapers op de kust zijn, zoals Damian Warner, Rico Freimuth en nog een stel kanshebbers. Maar vooralsnog lijkt Mayer voor hen een maatje te groot en strijden zij meer voor het zilver en brons. Pieter Braun kan zich niet in de strijd om de medailles mengen, maar een eervolle plaats in het sterke deelnemersveld heeft hij zeker in zijn mars en een verbetering van zijn pr (8342) zou al prachtig zijn.

Afstevenend op het Europees record

Dan Nafissatou Thiam. Ook zij liet haar favoriete wedstrijd in Götzis 2019 in het laatste weekend van mei aan zich voorbij gaan. Zij het dat het in haar geval een onwillige kuitspier was die haar lange tijd parten speelde. In 2017 miste Thiam in Götzis op een haar na (7013 punten) het Europese zevenkamprecord, dat sinds 2007 in handen is van de Zweedse Carolina Klüft (7032 punten, Osaka). Tijdens het langdurige herstel van haar kuitblessure sleutelde zij met haar coach Roger Lespagnard aan haar mindere onderdelen (lees: loopvermogen op de sprint en 800 meter) en kreeg haar blessure voldoende rust om te herstellen.

Haar optreden in Talence in juni 2019 gold als een test. Die pakte boven verwachting uit en er lagen kansen om het 12 jaar oude Europese record van Klüft te tackelen. Ze sprong hier zelfs met 2.02 meter een ‘wereldrecord’ in de zevenkamp. Maar het mocht niet zo zijn. Tijden het voorlaatste nummer, het speerwerpen, raakte Thiam geblesseerd aan de elleboog, wat haar belette om een mooie afstand te halen. Weg kans om het Europese record van Klüft over te nemen! Om haar kwalificatie voor de Olympische Spelen veilig te stellen maakte ze de meerkamp op karakter toch af en won in Talence met een prachtige score van 6819 punten. Pas in augustus brak het zonnetje voor Thiam weer door, toen ze bij haar deelname aan de Golden League-meeting te Birmingham een fenomenale vertesprong liet noteren van 6.86 meter! Nadat ze aan de Universiteit van Luik haar studie geografie succesvol wist af te ronden, kon Thiam zich volledig focussen op de atletiek. De verwachtingen voor het WK zijn in het Belgische atletiekkamp dan ook hoog gespannen. Gaat Nafi voor vuurwerk zorgen in Doha, net als Kevin Mayer bij de mannen?  

 ‘Het wereldrecord van Jackie Joyner-Kersee is mijn droom’

Toen men in een interview aan Thiam vroeg of ze dacht dat het Europees record binnen haar bereik lag, vertelde ze daar wel in te geloven, maar meer nog droomt ze ervan om het schier onaantastbare wereldrecord (7291 punten geleverd in 1988) van de Amerikaanse Jackie Joyner-Kersee ooit in haar bezit te krijgen. Maar ook voor Thiam geldt dat er in de zevenkamp van alles fout kan gaan en de concurrentie dan genadeloos zal toeslaan.
Voor Nederland gaan we good old Nadine Broersen weer aan het werk zien en het is knap hoe zij zich heeft teruggevochten na haar zware knieblessure.  Ook Anouk Vetter is van de partij. Het is nog onduidelijk of ze in de juiste vorm verkeert, maar mocht dit zo zijn, dan moet een top acht-klassering met haar kwaliteiten (pr: 6636 punten) tot de mogelijkheden behoren. Voor België zien we naast Thiam ook nog Hanne Maudens aan de start verschijnen. Deze sterke atlete timmert de laatste jaren goed aan de weg en heeft inmiddels ook een sterk pr van 6252 punten achter haar naam staan.
Dan tot slot ben ik erg benieuwd hoe de 21 jarige Emma Oosterwegel zich staande zal houden in haar eerste WK. Met een mooi PR. van 6247 punten -gevestigd dit jaar in Götzis - mogen we (nog) niet te veel van haar verwachten, maar een PR. behoort met haar talent zeker tot de mogelijkheden.!

Resumerend

Het wordt een ongemeen spannend WK op de meerkamp en het zal mij dan ook niet verbazen als we in Doha vuurwerk te zien gaan krijgen, zowel bij de mannen als de vrouwen. Ik ga er in elk geval goed voor zitten.

NB  In het najaar gaat de Belgische zender Sporza een nieuwe reeks sportprogramma’s maken onder de titel Wereldrecord. In één van de afleveringen zal de zevenkamp centraal staan! In deze aflevering speelt Nafissatou Thiam de hoofdrol, en zullen tal van aspecten uit de meerkamp aan de orde komen. Zorg dat u het niet mist!