Blijf in beweging op oudere leeftijd!

door Bert Vreeswijk


Waarom zou je stoppen na je atletiekcarrière?

Fietsen en hardlopen blijken het immuunsysteem bij ouderen aanzienlijk te versterken. Dat ontdekte een aantal wetenschappers in Londen. Zij volgden 125 ouderen die regelmatig lange afstanden fietsten.

Het effect van bewegen op oudere leeftijd voor de gezondheid is al langere tijd een hot item. Maar in het wetenschappelijk tijdschrift Aging Cells komen de onderzoekers tot de conclusie dat het effect nog groter is dan gedacht! Een van de onderzoekers, professor Norman Lazarus van het King College in Londen, zegt in dat artikel dan ook: ‘Als bewegen in een pil verkrijgbaar was, dan zou iedereen hem nemen!’ Bewegen loont dus echt.

Tijdens het onderzoek, dat in Londen werd uitgevoerd onder de fietsende ouderen, werd expliciet gekeken naar het aantal zg. T-cellen* in het bloed. Deze waarden werden vergeleken met die van hun inactieve leeftijdgenoten. De functie van T-cellen is ziektes op te sporen en deze effectief te bestrijden. Bij het ouder worden nemen de T-cellen normaal gesproken in aantal af. Maar de groep van lichamelijk actieve oudere mensen bleek nog evenveel T-cellen in het bloed te hebben als iemand van 20!

* T-cellen zijn witte bloedcellen die deel uitmaken van het menselijk afweersysteem. Ze bevinden zich in het bloed en komen van daar ook in de weefsel- en lymfeklieren. Het zijn de soldaten van ons lichaam die ons beschermen tegen ‘indringers’.

De onderzoekers stellen dat bij ieder mens vanaf het 20e levensjaar het immuunsysteem ieder jaar 2 tot 3 procent achteruit gaat. Hierdoor worden ouderen kwetsbaarder voor allerlei infecties en aandoeningen, zelfs kanker. De bewegende ouderen zouden, doordat ze het immuunsysteem van een jongere hebben, beter beschermd worden tegen al deze problemen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat ouderdomsgebreken kunnen worden vertraagd of zelfs worden voorkomen door veel te bewegen. Een andere onderzoeker, Steve Hardrige, stelt dan ook: ‘Te veel zitten gaat tegen onze evolutie in, mensen zijn gemaakt om lichamelijk actief te zijn. Alleen moet je het als oudere niet overdrijven en afstemmen op je leeftijd.’

Tot slot is de conclusie van het onderzoek dat elke vorm van bewegen helpt, of dat nu zwemmen, fietsen of hardlopen is. Maar kom uit je luie stoel. Dat betaalt zichzelf uit!